Pamätník Hrob neznámeho vojaka
Aktuality, História,

“Vaše meno je neznáme, váš čin je nesmrteľný.” 3. december – Deň neznámeho vojaka

V roku 1965, aby sa zachovala pamiatka na padlých vo Veľkej vlasteneckej vojne, bola predložená myšlienka postaviť pamätník na počesť vojakov, ktorí bojovali v bitke o Moskvu. Objednávku na tento monument dostali architekti Jurij Rabaev, Dmitrij Burdin, Vladimir Klimov a sochár Nikolaj Tomskij. Návrh pamätníka pripravovali niekoľko mesiacov. Pamätný komplex v Moskve pozostáva z hrobu vojaka s Večným plameňom, aleje miest hrdinov a stély miest vojenskej slávy. V strednej časti pamätníka je výklenok z lešteného labradoritu s reliéfnym nápisom:
“Vaše meno je neznáme, váš čin je nesmrteľný.” V strede je bronzová päťcípa hviezda, v strede ktorej horí Večný plameň.


 

.

– 3. decembra 1966 na počesť 25. výročia porážky nemeckých vojsk pri Moskve bol popol neznámeho vojaka prenesený a pochovaný pri múre moskovského Kremľa v Alexandrovej záhrade.
– 8. mája 1967 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie komplexu Pamätník Hrob neznámeho vojaka pod vedením Nikolaja Egoryčeva. Pochodeň zapálená z ohňa na Marsovom poli bola doručená z Leningradu do Moskvy na obrnenom transportéri. Hrdina Sovietskeho zväzu Alexej Maresjev (ten istý!) odovzdal Večný plameň Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi.
– Štátna duma vyhlásila 24. októbra 2014 3. december za Deň neznámeho vojaka na pamiatku ruských a sovietskych vojakov, ktorí položili svoje životy za svoju krajinu.

 

Ozbrojené sily Sovietskeho zväzu prišli počas Veľkej vlasteneckej vojny o takmer deväť miliónov svojich príslušníkov. Veľká vlastenecká vojna je sovietsky názov pre sovietsko-nemeckú vojnu v rokoch 1941–45. Táto vojna sa začala 22. júna 1941 prepadnutím Sovietskeho zväzu Nemeckom a skončila sa nemeckou kapituláciou 9. mája 1945.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov