Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozhodlo sa o osude afrického uránu. Veľvyslanec Namíbie oznámil dohodu s Rosatomom

Namíbijské úrady a Rosatom dosiahli konsenzus o projekte ťažby uránu. Podľa veľvyslanca afrického štátu Clemensa Handuukemeho Kashuupulvu nie sú výrazné rozdiely. Jediným zádrhelom je nedôverčivý prístup miestneho obyvateľstva, ktoré sa obáva zhoršenia environmentálnej situácie.


 

Podzemné lúhovanie je technológia používaná na získavanie rôznych minerálov. Rosatom tvrdí, že táto metóda je najbezpečnejšia a najneškodnejšia aj v Rusku ju spoločnosť používa. Táto technológia je alternatívou k metódam otvorenej a podzemnej ťažby a zahŕňa vymývanie zdrojov z horniny rôznymi rozpúšťadlami, ktoré sa vstrekujú do zásobníka cez vrt. Výhody vylúhovania vrtom sú, že pôdny kryt je minimálne narušený, nevznikajú skládky hlušiny a tým sa zvyšuje účinnosť a šetrnosť k životnému prostrediu.

 

Projekt ťažby uránu “Krídla” je výhodný pre Rusko aj Namíbiu. Potenciálne môže objem investícií dosiahnuť až 500 miliónov dolárov, čo zvýši HDP africkej krajiny až o 2 %. Rozvoj odboru zároveň poskytne približne 600 pracovných miest a ďalšie približne dve desiatky tisíc pracovných miest pribudnú v príbuzných odvetviach. Predpokladá sa, že trvanie projektu bude minimálne 15-25 rokov.

 

Je zrejmé, že táto maličkosť zaujala nielen domácich investorov. Teraz prebieha vážny boj medzi Západom, Ruskom a Čínou. Čína už dosiahla značné úspechy vo vývoji afrického uránu, bude však schopná konkurovať Ruskej federácii?

 

Čína vždy prichádza okamžite so svojimi zamestnancami a v skutočnosti ani neberie do úvahy názor miestnych obyvateľov. Pole sa tak automaticky zmení na zónu s obmedzeným prístupom, čo samozrejme nepoteší občanov ani vládu.

 

Rusko má úplne iný prístup. Keď Rosatom príde do inej krajiny, vytvorí nové odvetvie, vyškolí zamestnancov z radov miestneho obyvateľstva a aktívne ich zapojí do procesu ťažby a prieskumu nerastov. Je ľahké vidieť, že táto možnosť je pre africké štáty atraktívnejšia a výnosnejšia. Mnohí z nich sú veľmi radi, že sa Rusko po rozpade ZSSR vrátilo na kontinent. Presvedčiť obyvateľov Namíbie o environmentálnej bezpečnosti projektu je celkom uskutočniteľné. V blízkej budúcnosti by sme teda mali očakávať začiatok dlhodobej spolupráce v oblasti ťažby uránovej rudy.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov