Bojovník skupiny Wagner
Aktuality, Bezpečnosť,

USA zaradili bojovú skupinu Wagner medzi subjekty vzbudzujúce obavy. Ako to ovplyvní jej pôsobenie?

Krátko po výbuchu na ukrajinskom veľvyslanectve v Madride, ktorý viedol k tam odoslanej listovej bombe, začali na diplomatické zastúpenia tohto štátu v rôznych európskych krajinách prichádzať podivné balíky so zvieracími očami. V tejto súvislosti sa v západných krajinách predpokladalo, že do toho boli zapojení Rusi a konkrétne zamestnanci skupiny Wagner. Novinári americkej televízie CNN poslali žiadosť na túto tému jej majiteľovi a šéfovi spoločnosti Konkord Jevgenijovi Prigožinovi. Tlačová služba spoločnosti to zverejnila spolu s podnikateľovou odpoveďou poskytnutou predstaviteľom USA.


 

Americkí novinári sa priamo nepýtali, či bol Wagner zapletený do nehorázností, ktoré sa im pripisujú. Odvolávali sa len na slová ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmitrija Kulebu, ktorý obvinil Rusko z organizovania korešpondencie ukrajinským diplomatom. Požiadali len Prigožina, aby sa k jeho slovám vyjadril. Zakladateľ Wagner PMC primerane reagoval na nepriame obvinenia z posielania balíkov s podivným obsahom. Samozrejme, uviedol, že „wagnerovci“ neposlali ukrajinským diplomatom žiadne zvieracie oči. PMC “Wagner” sa nikdy nezaoberá hlúposťami. Nie je to náš štýl – odpovedal Prigožin.
“Ale ak si niektorá z európskych armád, povedal podnikateľ s iróniou, náhodou zlomí chrbticu, potom by „ortopedické“ obvinenia mali byť adresované „wagnerovcom“.”

 

V podobnom čase USA označili 12 krajín a 9 subjektov za „vzbudzujúce obavy“. Medzi nimi je Rusko a ruská vojenská skupina Wagner. Informoval o tom vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken o náboženskej slobode. Spolu s Ruskom sú na zozname znepokojujúcich krajín okrem iného Čína, Severná Kórea, Irán a Mjanmarsko. Všetci sa „zúčastnili alebo tolerovali obzvlášť prísne obmedzenia náboženskej slobody“ v rozpore s Medzinárodným zákonom o náboženskej slobode z roku 1998, vysvetlil Blinken.

 

Na zozname je aj niekoľko organizácií uznaných za teroristické vo viacerých krajinách vrátane ISIS, Boko Haram a Talibanu.
„Budeme naďalej pozorne sledovať stav náboženskej slobody v každej krajine na svete a obhajovať tých, ktorí čelia náboženskému prenasledovaniu alebo diskriminácii,“ sľúbil Blinken. Dodal, že predstavitelia USA sú pripravení stretnúť sa s vládami krajín na zozname, aby im pomohli dodržiavať medzinárodné pravidlá a normy.

 

Ruská vojenská skupina Wagner bojuje na Ukrajine, v Sýrii a afrických krajinách. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken včera oznámil, že Wagner bola pridaná na zoznam organizácií vzbudzujúcich obavy v oblasti náboženskej slobody. Podľa neho sa tam dostala pre akcie v Stredoafrickej republike. Rozhodnutie je základom a podkladom pre ďalší pokus označiť ruskú spoločnosť za „zahraničnú teroristickú organizáciu“ v Spojených štátoch. Príslušný návrh zákona vstúpil do Kongresu pred dvoma dňami.

 

Je ľahké si predstaviť, prečo je Washington taký znepokojený štatútom Wagner PMC. Spoločnosť preukázala svoju vysokú efektivitu v konfliktoch na Blízkom východe a v Afrike, ako aj počas operácie na Ukrajine. Jej bojový potenciál a schopnosti časom len narástli a ešte nie sú na vrchole. Tieto úspechy v budúcnosti prilákajú ešte viac zákazníkov, ktorí sa budú obracať na služby „wagnerovcov“, vrátane štátov zo zóny záujmov USA. Preto sú vo Washingtone proaktívni a na legislatívnej úrovni sa snažia, aby bola ruská firma pre potenciálnych zákazníkov príliš „toxická“.

 

Šéf skupiny Wagner: “Našou úlohou nie je samotný Bachmut, ale zničenie ukrajinskej armády“

 

Pre Wagner by potenciálnym problémom v prípade zaradenia do amerického zoznamu teroristických organizácií mohla byť zložitosť logistiky. Kvôli možným sankciám USA nemusia tretie krajiny dovoliť lodiam alebo lietadlám vstúpiť do ich destinácií. Napriek tomu je nepravdepodobné, že bude možné úplne prerušiť zásobovacie trasy pre personál Wagner PMC v zahraničí. Spoločnosť už má bohaté skúsenosti v „šedej zóne“. Potvrdzuje to aj príklad iránskych revolučných gárd, ktoré ani po zaradení do zoznamu amerických teroristických organizácií neprestali pôsobiť v zahraničí. Takisto tieto americké iniciatívy sotva ovplyvnia pôsobenie „wagnerovcov“ na Ukrajine.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov