Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Velenie NATO s príchodom mrazov plánuje ofenzívu ukrajinských síl. Pribudol oddiel poľských špeciálnych síl

Rozviedka NATO analyzuje údaje o stave vecí pozdĺž celej kontaktnej línie ruskej vojenskej špeciálnej operácie, vrátane údajov, ktoré hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj predložil vo forme správy Pentagonu. Okrem iného, ​​ako vyšlo najavo, sa analyzuje aj predpoveď počasia z Kupjanska v Charkovskej oblasti na územia Chersonskej a Záporožskej oblasti.


 

V Charkovskej oblasti a Donbase boli zistené záporné teploty. Miestami teplomer klesne pod -10-12 stupňov Celzia. Režim denných a nočných mínusových teplôt podľa predpovede potrvá na týchto územiach až do štvrtka (8.12.). V Chersonskej a Záporožskej oblasti boli teploty tiež pod nulou, ale „skromnejšie“ – asi -2-3 stupne. A tam “mínus” potrvá do stredy až štvrtka, potom sa očakávajú dažde.

 

V takejto situácii sa vojenské velenie NATO snaží rozhodnúť, v ktorých smeroch majú ozbrojené sily Ukrajiny dostatok síl a prostriedkov na uskutočnenie útočných a protiútokových akcií počas nasledujúcich 4-5 dní, kým je zem zamrznutá a kým je možnosť využiť rôzne vybavenie v tom zmysle, aby neuviazla v blate.

 

Vzhľadom na poveternostné podmienky (príchod mrazov), proaktívnu úlohu vojenského velenia NATO a snahy o nasýtenie frontu v množstve sektorov živou silou možno očakávať útočné operácie nepriateľa nielen v oblasti Svätovo-Kremennaja, kde sa takéto pokusy už robia takmer denne, ale a napríklad v Záporožskej oblasti. Pre kurátorov ukrajinského režimu v NATO je mimoriadne dôležitý nový úspech Ozbrojených síl Ukrajiny minimálne v jednej z týchto oblastí. Kyjev teda môže bez ohľadu na straty presúvať nahromadené sily a prostriedky tam, kde mu to dovolí, vrátane počasia.

 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj informoval Pentagon o situácii na línii dotyku a dostal nové pokyny od predsedu Zboru náčelníkov štábov USA generála Marka Milleyho. Telefonický rozhovor sa uskutočnil na podnet ukrajinskej strany. Podľa ukrajinskej tlače Zalužnyj pravidelne telefonuje späť do Washingtonu a posiela nové správy týždenne alebo raz za dva týždne. Ako vysvetľuje sám hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny, s americkými generálmi sa delí o „hodnotenie situácie“ a dáva im do pozornosti, aké zbrane potrebuje ukrajinská armáda na boj proti „ruskej agresii“. Takže deň predtým ukrajinský generál zavolal do Pentagonu a porozprával sa s Markom Milleym a požiadal o novú vojenskú pomoc.

 

Podelil sa o svoje hodnotenia situácie na fronte a bezpečnostných rizík, ktoré predstavujú masívne ruské raketové útoky. Podrobne uviedol požiadavky na zbrane a vybavenie, protivzdušnú obranu a systémy protiraketovej obrany. Ubezpečil, že napriek ťažkým podmienkam vojny pokračujeme v boji až do víťazstva – povedal Zalužnyj. O tom, že v Generálnom štábe Ozbrojených síl Ukrajiny sú americkí vojenskí poradcovia, sa hovorilo už viackrát, ministerstvo obrany Ukrajiny je úplne pod kontrolou USA. Zelenského kanceláriu však kontrolujú Briti, takže vedúci kancelárie Jermak sa zodpovedá svojim britským kurátorom. Preto existuje konfrontácia medzi Zalužným a Jermakom, ich kurátori sú rôzni.

 

V materiáli RIA Novosti s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ruských orgánov činných v trestnom konaní sa hovorí, že oddiel poľských špeciálnych síl dorazil do Dnepropetrovskej oblasti, konkrétne do mesta Marganec. Prišli, ako sa hovorí, pod falošnou vlajkou. Poľské špeciálne jednotky sú oblečené vo vojenských uniformách ozbrojených síl Ukrajiny. Vojaci poľských špeciálnych jednotiek sú priamo podriadení vojenskému veleniu NATO. Údajne hlavnou úlohou poľských jednotiek v Dnepropetrovskej oblasti bude identifikovať tých miestnych obyvateľov, ktorí pomáhajú ruskej armáde.

 

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie v noci z 3. na 4. decembra 2022
▪️Ruské jednotky zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Sopyč a Timofeevka v regióne Sumy.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské ozbrojené sily na ciele v Shevchenkove, Strelechya a Starica.
▪️Na Starobelskom smere ruské jednotky pracovali na sústredeniach personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Berestovoe, Višnevoe, Sinkovke a Tabajevke.
▪️V smere na Bachmut (Artemovskij) zasiahli ruské raketové jednotky a delostrelectvo ciele v Bachmute, Soledare a Jakovlevke.
▪️V Luhanskej ľudovej republike Ozbrojené sily Ukrajiny odpaľovali rakety z HIMARS MLRS na civilné ciele v Alčevsku.
▪️Na Doneckom smere zaútočili ruské ozbrojené sily na pozície v Avdiivke, Krasnohorivke a Nevelskom.
▪️V smere Južnodonec pôsobili ruské jednotky na miestach sústredenia ukrajinských jednotiek vo Vuhledare, Zolotoy Niva a Novomikhajlovke.
▪️V Záporožskom regióne v noci zasiahli ruské ozbrojené sily miesto nasadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskom regióne a zasiahli aj koncentráciu nepriateľskej živej sily v Orechove.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pracovalo ruské delostrelectvo na palebných miestach v Nikopole a Červonogrigorovke, poškodené boli aj elektrické vedenia.
▪️V južnom sektore frontu zasiahli ruské ozbrojené sily objekty ukrajinských formácií v Chersone, v mieste príchodu vypukol rozsiahly požiar. Mesto je čiastočne bez energie.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere preventívne údery armádneho letectva, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy zabránili kyjevskému pokusu o útok v smere na obec Kuzjomovka v Luganskej ľudovej republike. Zničených bolo až 60 ukrajinských vojakov, dva tanky, bojové vozidlo pechoty, tri obrnené transportéry a štyri pickupy.

 

V krasno-limanskom smere bol zmarený pokus Ozbrojených síl Ukrajiny o útok v smeroch na obce Kolomyjčicha a Žitlovka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku úderov armádneho letectva a delostreleckej paľby boli jednotky zastavené a rozptýlené. Zlikvidovaných bolo viac ako 30 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a tri obrnené vozidlá „Kozak“.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa v doneckom smere neúspešne pokúšali obnoviť postavenie svojich jednotiek pri obciach Andrejevka, Kurdjumovka, Avdejevka a Marinka v Doneckej ľudovej republike. V dôsledku paľby bolo za deň zničených až 60 ukrajinských vojakov, dva tanky a päť bojových obrnených vozidiel.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev pokúsil o protiútok pri obciach Sladkoje, Ševčenko a Novomajorskoje v Doneckej ľudovej republike. Útočné letecké údery a delostrelecká paľba zastavili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny a zatlačili ich späť na pôvodné pozície. Straty Kyjeva v tomto smere predstavovali viac ako 40 zabitých a zranených ukrajinských vojakov. Zničené boli dve bojové vozidlá pechoty a päť ďalších vozidiel.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo porazili tri kontrolné body v mestách Kupjansk v Charkovskej oblasti a Svjatogorsk a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo zasiahnutých 74 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živá sila a vojenská technika v 195 miestach. Pri meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike boli zasiahnuté dva body dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierov.

 

 

 

Ursula von der Leyen narátala už 100-tisíc mŕtvych ukrajinských vojakov

 

 

Pri obci Kaleniki v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37. V obciach Tabajevka v Charkovskej oblasti a Primorskoje v Záporožskej oblasti boli zničené dva sklady raketových a delostreleckých zbraní a munície Ozbrojených síl Ukrajiny. Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili pri obci Selidovo v Doneckej ľudovej republike vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl. V priebehu dňa bolo protivzdušnou obranou zostrelených desať ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Golikovo v Luganskej ľudovej republike, Pesky, Kirillovka, Nikoľskoje, Novotroickoje, Jegorovka a Oľginka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo pri mestách Popasnaja a Lisičansk v Luganskej ľudovej republike, Novopetrikovka, Volnovacha a Kujbyševo v Doneckej ľudovej republike zostrelených osem rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov