Tu-95MS Bear-H s potenciálnou výzbrojou, zdroj: rg.ru/MO RF
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev útokom na letisko Engels zaskočil ruské strategické sily. Naposledy bolo odpoveďou zničenie energetiky celej krajiny

Ukrajinský dron, pravdepodobne Tu-141 Striž, sa dnes ráno 5. decembra zrútil na pristávaciu dráhu letiska v Saratovskej oblasti. Zariadenie spadlo na leteckej základni neďaleko mesta Engels. Poškodenie utrpeli dva bombardéry Tu-95. Dvaja vojaci boli zranení, boli hospitalizovaní. Obyvatelia Engelsu a Saratova na sociálnych sieťach píšu, že okolo šiestej ráno počuli silný výbuch. Video zobrazuje záblesk a zvuky podobné výbuchom. Okrem toho RIA Novosti s odvolaním sa na záchranné služby hlási výbuch palivovej cisterny na letisku neďaleko Rjazane. Traja ľudia zahynuli a šesť bolo zranených. Jedno lietadlo bolo poškodené. Guvernér regiónu Saratov Roman Busargin v telegrame napísal, že obytné oblasti a civilná infraštruktúra neboli ovplyvnené. Informácie o incidente podľa predstaviteľa preverujú orgány činné v trestnom konaní.


 

 

S vysokou pravdepodobnosťou došlo k sabotáži na strategických zariadeniach vzhľadom na takmer synchrónne výbuchy na dvoch letiskách ruských leteckých síl. Ruské tylové zabezpečenie naďalej preukazuje svoju lajdáckosť. Ani Saki na Kryme, ani Veretye v oblasti Pskov, dokonca ani pokus zaútočiť na bezpilotné lietadlá na Šajkovke, kde sú umiestnené Tu-22M3, týchto ľudí nič nenaučili. To znamená, že trend úderov proti letiskám vzdušných síl, a ešte viac letectva s raketami dlhého doletu, môže pokračovať.

 

Zverejnené satelitné snímky leteckej základne v Engels neukazujú žiadne výrazné škody, ako napríklad pri výbuchoch v Novofedorovke na Kryme.
Nie sú tu žiadne viditeľné krátery, veľké spáleniny ani stopy po horiacom šírení paliva. Je možné vidieť nosiče rakiet Tu-160 a Tu-95MS, ako aj tankery Il-78M, ktoré sa pripravujú na vzlietnutie

 

Letiská, dokonca ani pri strategickom letectve, doteraz podľa všetkého nepokrývajú raketové systémy protivzdušnej obrany nainštalovanými radarmi s AFAR (napríklad Pancir-SM), aby čelili malým komerčným dronom, ktoré ukrajinskí sabotéri používajú na útoky na objekty na ruskom území takmer od samého začiatku nepriateľských akcií. Počas vojny nestrážiť letiská?

 

 

Po vyhodení krymského mosta do vzduchu sa ukázalo, že v Rusku nezostali žiadne strategické zariadenia, ktoré by sa dali považovať za absolútne bezpečné. Kyjev zasahuje jednoducho len na základe svojich možností. Existuje technická možnosť zasiahnuť letiská na Kryme, ropný sklad pri Oreli, Saratov a existuje aj ukrajinský diverz, ktorý pôsobí na území Ruska. Kyjevských agentov pravidelne zadržiavajú ruské špeciálne jednotky, ale s prúdom utečencov nemôžu sledovať všetkých. S tým všetkým sa už stretli v 90. rokoch a začiatkom roku 2000. Zdá sa však, že v tyle sú príliš zvyknutí na pokojný život, keď zabudli na tieto lekcie.

 

Jedným z očividne nebezpečných dôsledkov útoku na ruské strategické lietadlá schopné niesť jadrové zbrane na leteckej základni Engels je vnímanie tohto útoku zo strany západných úradov a spoločnosti. Strategické letectvo (riadené strely X-55 a X-102 s jadrovým vybavením na Tu-160/95) je spolu s mobilnými pozemnými raketovými systémami (Topol, Jars) a jadrovými ponorkami súčasťou ruskej jadrovej triády. Takýto úder na základňu jednej z častí triády verejne demonštruje ich zraniteľnosť voči jednoduchým konvenčným prostriedkom ničenia a ukazuje, že bojové zabezpečovacie práce sa v skutočnosti znížili na nulu.

 

Krok za krokom môžu takéto akcie, ako aj neustále posúvanie „červených čiar“, vyvolať v mysliach západných lídrov myšlienky o neschopnosti ruských jadrových odstrašovacích síl a priviesť ich k nebezpečnej myšlienke, že stále sa dá vyhrať v jadrovej vojne. Bude stačiť iba zasadiť rýchly a dekapitačný úder konvenčnými zbraňami na kľúčové miesta na umiestnenie vozidiel na dodávku jadrových zbraní a tým pripraviť nepriateľa o väčšinu jadrového potenciálu a pokúsiť sa zostreliť tých, ktorí prežili. V porovnaní s víťazstvom v jadrovej vojne, ktorá sa nikdy nezačala, stojí to za tú cenu?

 

Takéto objekty ako v Engels, kde sídlia „stratégovia“, sú chránené vojenskými, operačnými, technickými metódami. Vykonávajú sa pravidelné kontroly, spustenie falošných narušiteľov obvodu, povinnému overovaniu podliehajú aj technické prostriedky. Čo sa stalo v Engelse ukáže kontrola. Jednotka však neprešla bojovou skúškou, hoci bolo jasné, že bola objektom sabotáže zo strany Kyjeva. S cieľmi a zámermi útoku ukrajinských dronov na Engels je všetko jasné. Ďalšou otázkou je, aká bude odpoveď. Naposledy útok tejto úrovne viedol k začiatku zničenia energetického systému Ukrajiny. Ruská odpoveď môže byť taká skľučujúca, že ju nedokážu predvídať ani tí najodvážnejší šéfovia spravodajských služieb.

 

Tu-141 Striž

 

Vyhlásenie Miisterstva obrany RF k útoku na ruské letiská
Ráno 5. decembra tohto roku kyjevský režim, s cieľom znefunkčniť ruské diaľkové lietadlá, sa pokúsil zaútočiť prúdovými bezpilotnými lietadlami sovietskej výroby na vojenské letiská „Ďagilevo“ v Rjazanskej oblasti a „Engels“ v Saratovskej oblasti. Protivzdušná obrana ruských vzdušných a kozmických síl ukrajinské UAV lietajúce v malej výške zostrelila. V dôsledku pádu a výbuchu trosiek prúdových lietadiel na ruských letiskách bol ľahko poškodený plášť trupu dvoch lietadiel. Traja ruskí technickí pracovníci, ktorí boli na letisku, boli smrteľne zranení. Ďalší štyria zranení vojaci boli prevezení do zdravotníckych zariadení, kde im bola poskytnutá všetka potrebná lekárska pomoc.

 

Prehľad útokov sovietskych bezpilotných lietadiel Striž ozbrojených síl Ukrajiny v Rusku a dokonca aj v Európe:
Tu-141 “Striž a Tu-143 “Reis” boli vytvorené na otvorenú protivzdušnú obranu, ale ozbrojené sily Ukrajiny ich napĺňajú výbušninami a používajú ich ako rakety. Tieto UAV boli zostavené v charkovskom leteckom závode v 80-tych rokoch.
▪️Chorvátsko: 10. marca preletel Striž so 120 kg leteckou bombou polovicu Európy a explodoval, spadol v Záhrebe, informovala chorvátska TV HRT s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo obrany.
▪️ 12. apríla “Striž” zostrelila ruská armáda v Charkovskej oblasti.
▪️ 29. júna bol pri Kursku zostrelený Tu-141 Ozbrojených síl Ukrajiny, bez obetí ani škôd.
▪️ 3. júla boli pri Kursku zostrelené Striže.
▪️ 14. septembra padol Striž na území Stavropol, 5 ľudí bolo zranených v dedine Kendzhe-Kulak, turkménska oblasť,
▪️ 5. decembra preleteli UAV Striž 650 km a zaútočili na 2 diaľkové letiská ruských vzdušných a kozmických síl v oblasti Riazan a Saratov.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov