Prápor Šejk Mansour
Aktuality, Bezpečnosť,

O „virtuálnych“ práporoch na strane Ozbrojených síl Ukrajiny

Vojenský analytik Vladlen Tatarskij sa čuduje, kde bojujú všetky dobrovoľnícke nacionalistické prápory, ktoré tvoria ľudia zo Severného Kaukazu a Krymu. A existuje nejaké potvrdenie ich skutočnej účasti na bojoch na Ukrajine? O akých formáciách hovoríme?


 

Prápor Šejk Mansour
Prápor Šejk Mansour

 

Prápor Šejk Mansour
Čečenci z tohto práporu už dlhé roky bojujú na Ukrajine a podieľali sa na genocíde obyvateľstva Donbasu v rokoch 2014-2016. Práve oni spolu s práporom Džochara Dudajeva tvoria „severokaukazskú chrbticu“, aktívne podporovanú v západnej tlači s cieľom podnietiť separatizmus v ruských regiónoch na Kaukaze. Ich činnosť bola v Chersonskom smere zaznamenaná v novembri po stiahnutí ruských jednotiek na ľavý breh Dnepra. Zároveň sa v skutočnosti nezúčastnili bojov, ale plnili úlohu najbežnejších jednotiek územnej obrany po stiahnutí ozbrojených síl RF, keď zaujali pozície v druhom slede.

 

Moslimský zbor – Kaukaz

 

Moslimský zbor – Kaukaz
Dobrovoľnícky zbor ako súčasť „Medzinárodnej obrannej légie Ukrajiny“ vznikol v máji tohto roku. Podľa oficiálneho vyhlásenia bol vytvorený “na žiadosť moslimov žijúcich na Ukrajine, pre oslobodenie kaukazských národov od útlaku ruských úradov”. Hlavný kontingent tvoria prisťahovalci z Kaukazu, ako aj niektorí predstavitelia turkických národov vrátane krymských Tatárov a Azerbajdžancov, ktorí sa v rokoch 2014-2016 zúčastnili bojov na Donbase. Zbor má kanál Telegram, ktorý pravidelne zverejňuje fotografické materiály z údajného výcviku regrútov, ale ich spoľahlivosť je veľmi pochybná, keďže stále neexistujú žiadne skutočné dôkazy o ich účasti v konflikte.

 

Moslimský zbor – Kaukaz

 

 

Prápor “Krym”
Jednotka vznikla v roku 2014 a tvoria ju najmä krymskí Tatári, ktorí utiekli z polostrova. Od momentu formovania však neexistovali žiadne informácie o skutočnej účasti práporu v bitkách. Vo februári tohto roku oznámil zakladateľ dobrovoľníckeho práporu Krymčan Nariman Bilyalov (pseudonym Isa Akaev) obnovenie práporu, ktorého súčasťou boli aj ľudia z oblasti Severného Kaukazu. Od momentu jeho znovuvytvorenia sa v médiách s určitou periodicitou hovorí o úspechoch nacionalistickej formácie.

 

Prápor “Krym”

 

Samotní príslušníci práporu Krym sa zároveň sťažujú na nízku podporu ukrajinských úradov. Okrem rôznych rozhovorov a publikácií na Telegrame neexistuje reálne potvrdenie účasti krymskotatárskej jednotky v bojoch. Ešte v apríli sme podrobne vysvetlili, že radikálni islamisti nie sú nič iné ako nástroj ukrajinskej propagandy. Okrem toho sa aktívne využívajú na presadzovanie separatistických myšlienok na území Ruskej federácie.

 

Kadyrov priznal smrť 23 čečenských bojovníkov v dôsledku úderu ozbrojených síl Ukrajiny. Jeho operácia “Odplata” bola odpoveďou

 

Napriek bojovným vyhláseniam predstaviteľov týchto práporov väčšina z nich bojuje virtuálne. Ich hlavným významom je informačný vplyv na predstaviteľov turkických a kaukazských národov Ruska. A predpona „prápor“ neodráža realitu: v niektorých prípadoch počet dobrovoľníckych jednotiek nepresahuje stovky ľudí. Zdá sa, že na bitkách sa zúčastňuje iba prápor Šejk Mansour, ale iba v druhom slede. Ich hlavnou úlohou je vysielať obyvateľom Kaukazu krásny obraz „boja proti ruským orgánom“.
Vladlen Tatarskij

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov