Talianske húfnice 155mm39 FH-70 na Ukrajine
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský front v Bachmute sa môže zrútiť kvôli chybe amerických dôstojníkov

25. novembra sa jednotky 58. motorizovanej pechoty, 54. samostatnej mechanizovanej a 71. jaegerskej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pokúsili zaútočiť na pozície Wagner východne od Bachmutu. Útok na pozície bol plánovaný od začiatku novembra, ale jeho realizácia bola pre vysoké straty pozastavená. Po príchode zamestnancov amerického PMC „Mozart“ do Bachmutu (Arťomovsk), ako aj posíl Ozbrojených síl Ukrajiny z Chersonského smeru, sa plánovanie útokov obnovilo pod vedením amerických dôstojníkov.


 

 

Pri pokuse vykonať operáciu a otvoriť palebný priestor Wagner a milície Doneckej republiky zlikvidovali najmenej 75 (podľa iných zdrojov – 95) vojakov 13., 15. a 16. motorizovaného pešieho práporu 58. brigády, ako aj militanti zo 46. útočného práporu Donbas, čo poukazuje na nepochopenie bojových schopností spojeneckých síl zo strany americkej armády. Keď sa tieto jednotky stiahli na svoje pôvodné pozície, pomocou dronov sa podarilo určiť polohu ich poľného veliteľstva a provizórnych kasární, vybavených ako v Bachmute, tak aj na najbližšom predmestí. Po dodatočnom prieskume cieľov sa Wagnerovcom podarilo zasiahnuť veliteľstvo a sklady so zbraňami 241. brigády územnej obrany v Berchovke a Paraskovievke, ako aj množstvo ďalších kritických objektov Ozbrojených síl Ukrajiny na predmestí Bachmutu, vrátane strediska riadenia paľby 44. delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v Časovom Jari.

 

Podľa rádiového odpočúvania Ozbrojených síl Ukrajiny ukrajinská armáda po údere naliehavo požiadala o posily v sídle velenia Vostok. Straty ozbrojených síl Ukrajiny počas útokov sa podľa predbežných údajov pohybovali od 150 do 250 ľudí. Prerušená komunikácia a velenie a riadenie už viedli k dezorganizácii obrany okrajových častí mesta a pri zachovaní tempa ofenzívy Wagnerovcov by to mohlo vyvolať kolaps frontu Ozbrojených síl Ukrajiny v severnej, severovýchodnej, východnej a juhozápadnej časti.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti 3. – 4. decembra 2022
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v úderoch na pohraničné osady v regióne Belgorod. V dôsledku ostreľovania v obciach Tishanka a Krasnoe boli poškodené obytné budovy, plynovod a elektrické vedenie.
▪️V Kurskej oblasti ukrajinské formácie intenzívne ostreľovali obec Guevo a farmu Kučerov. Ruské jednotky spätnou paľbou potlačujú identifikované delostrelecké pozície Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️V kupjanskom oddiele Ozbrojených síl Ukrajiny sa niekoľkokrát pokúsili zaútočiť na ruské pozície južne od Kuzemovky. Napriek posunu v smere útokov všetky pokusy zastavila delostrelecká paľba Ozbrojených síl RF.
▪️V sekcii Limanskij Ozbrojených síl Ukrajiny sa po intenzívnej delostreleckej príprave pokúsili zaútočiť v smere na Ploščanku.
Ozbrojené sily RF udržali svoje pozície a zatlačili ich späť do bývalých línií.
▪️Na okraji Bachmutu jednotky PMC „Wagner“ naďalej vedú ťažké pouličné bitky. Ruské sily sa snažia získať kontrolu nad Podgorným a Opytným, pričom mesto uzatvárajú do polkruhu.
▪️Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v masívnych delostreleckých a raketových útokoch na Doneck a okolité mestá.
V dôsledku ostreľovania zahynulo niekoľko ľudí, boli zničené obytné budovy a zariadenia sociálnej infraštruktúry.
▪️Ruské jednotky pokračujú v útokoch na nízkopodlažné budovy v Pervomajskom a Vodjanoch. Boje idú doslova o každý dom, z oboch strán je vedená intenzívna delostrelecká paľba.

 

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne NVO v noci zo 4. na 5. decembra 2022
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ruské jednotky na kyjevské pozície v Timofeevka, Strelechya, Volčansk a Ogurtsovo.
▪️Na Starobelskom smere boli ruské ozbrojené sily zasiahnuté hromadením živej sily a obrnených vozidiel ukrajinských formácií v Tabaevka, Berestovoe, Vishnevoe a Makeevka.
▪️V noci zaútočili ruské jednotky na sklad AFU v Kramatorsku, v objekte došlo k detonácii munície.
▪️V smere Bachmut (Arťomovsky) ruské raketové jednotky a delostrelectvo pracovali na koncentračných miestach v Bachmute, Soledare a Kleshcheevka.
▪️V Luganskej ľudovej republike ozbrojené sily Ukrajiny odpálili rakety z HIMARS na civilnú infraštruktúru v Alčevsku.
▪️Ozbrojené sily RF pôsobili na Doneckom smere na kyjevských pozíciách v Avdejevke, Krasnogorovke a Pervomajskom. Ukrajinské formácie z kanónového a raketového delostrelectva zase ostreľovali Doneck a Gorlovku: poškodené boli obytné budovy a civilné zariadenia vrátane kostola Narodenia Krista. Zranili sa dvaja civilisti, jeden z nich tínedžer.
▪️V smere Južnodoneck zaútočilo ruské delostrelectvo na sústredenia v Zolotoy Niva, Vugledar a Novomikhajlovka.
▪️V Záporožskom regióne v noci zasiahli ruské jednotky priemyselný objekt v Záporoží a pôsobili aj na pozíciách Ozbrojených síl Ukrajiny v Novodanilovke a Guľajpoli.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti ruské ozbrojené sily zaútočili v noci na objekt infraštruktúry v Krivoj Rogu, v mieste príletu vypukol požiar.
▪️V južnom sektore frontu ruské jednotky pracovali na cieľoch v Chersone. Ukrajinské formácie strieľali na obytné budovy v Hola Pristan.

 

Ursula von der Leyen narátala už 100-tisíc mŕtvych ukrajinských vojakov

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V južnodoneckom smere sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili preniknúť do obce Pavlovka v Doneckej ľudovej republike. V dôsledku aktívnych akcií ruských jednotiek bola jednotka zatlačená do mínového poľa a zničená delostreleckou paľbou. Útoky Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na obec Ševčenko v Doneckej ľudovej republike sa skončili neúspešne. Útočné letecké údery a delostrelecká paľba zahnali ukrajinské sily späť na pôvodné pozície so značnými stratami. Denné straty v tomto smere predstavovali 40 zabitých ukrajinských vojakov, jedno bojové vozidlo pechoty a tri pickupy.

 

V kupjanskom smere bol pokus Kyjeva o útok v smere na obec Kuzjomovka v Luganskej ľudovej republike zmarený útokmi armádneho letectva, delostreleckou paľbou, tankami a ťažkými plameňometnými systémami na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v okolí obce Novoselovskoje. V dôsledku palebného útoku na koncentráciu živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Kislovka bol zmarený pokus o útok na pozície ruských jednotiek pri obci Jagodnoje v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov, dva pickupy a dve osobné autá.

 

V krasno-limanskom smere sa Kyjev pomocou dvoch taktických rotných skupín neúspešne pokúsil zaútočiť na pozície ruských jednotiek v smere na obce Ploščanka, Červonopopovka a Žitlovka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku ruských delostreleckých úderov bol útok odrazený, nepriateľ bol odhodený späť na pôvodné pozície. Práca artilérie v oblasti Serebrjanskeho lesničestva a rozhodnými akciami ruských vojsk boli zmarené útoky dvoch útočných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny na mesto Kremennaja v Luganskej ľudovej republike. Okrem toho boli pri obci Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike zničené tri diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Denné straty v tomto smere predstavovali viac ako 80 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, jeden tank, bojové vozidlo pechoty a obrnené auto.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili za deň 69 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 187 miestach. Pri obci Dibrov v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté miesto dočasného rozmiestnenia ukrajinskej nacistickej formácie. V oblastiach obcí Grigorovka a Markovo v Doneckej ľudovej republiky boli zničené dve americké stanice protibatériového boja AN / TPQ-37. Pri obci Novoalexandrovka v Záporožskej oblasti bol zničený sklad munície a raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny. V obci Ševčenkovo ​​v Charkovskej oblasti bol zničený ropný sklad, z ktorého bola palivom zásobovaná vojenská technika zoskupenia Ozbrojených síl Ukrajiny v kupjanskom smere.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili pri obci Krasnoarmejsk v Doneckej ľudovej republike lietadlo Su-25 ukrajinských vzdušných síl. Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Žitlovka, Krasnorečenskoje a Gončarovka v Luganskej ľudovej republike, Staromajorskoje, Kirillovka, Nikoľskoje, Novotroickoje a Blagoveščenka v Doneckej ľudovej republike a Jagodno v Charkovskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených päť rakiet systémov HIMARS a Uragan pri obciach Krasnorečenskoje v Luganskej ľudovej republike, Dolina a Sladkaja Balka v Záporožskej oblasti. Pri obciach Skadovsk v Chersonskej oblasti a Ukrajinka v Záporožskej oblasti boli zostrelené dve americké protiradarové strely HARM.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 337 lietadiel, 178 vrtuľníkov, 2618 bezpilotných lietadiel, 391 protilietadlových raketových systémov, 6983 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 909 raketometov, 3653 poľných diel a mínometov, ako aj 7463 špeciálnych vojenských vozidiel.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov