Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zrod ruskej strednej vrstvy v bojisku ukrajinského konfliktu

V zóne špeciálnej operácie na Ukrajine popri všetkom prebieha formovanie strednej triedy, strednej vrstvy, o ktorej demokrati tak dlho snívali. Pravda, nebude to celkom tak, ako chceli, ale bude to viac vojensko-vlastenecké. Pretože stredná vrstva vyjde „z kabáta“ tých, ktorí prešli vojnou. Prečo? Minimálna platba pre bojovníkov (dobrovoľníkov, zmluvných vojakov, mobilizovaných) musí byť najmenej 195 000 rubľov. za mesiac, povedal Putin. A to sú dobré peniaze – pozrime sa na vojnu z tej merkantilnej stránky.


 

 

Samozrejme, finančná otázka pre vojnu na Ukrajine nie je na prvom mieste. Ale ani tá posledná. Pre muža, ktorý bol povolaný z vnútrozemia alebo z národného predmestia (a predpokladám, že ich je väčšina), s platom v civilnom živote maximálne 30 000 rubľov mesačne, bude suma ekvivalentná 3 000 € dobrý dodatočný stimul. Za tieto peniaze zlepší životné podmienky svojej rodiny, kúpi si dobré auto, jeho deti dostanú dobré vzdelanie. Takto sa v Rusku konečne zrodí stredná vrstva. Ako sa ukázalo, štát na to peniaze má.

 

“Vaše meno je neznáme, váš čin je nesmrteľný.” 3. december – Deň neznámeho vojaka

 

Táto stredná vojnová trieda – nazvime to tak – by dostala ešte viac politických práv. Bolo by to spravodlivé. Sci-fi film Paula Verhoevena – Hviezna pechota (1997) ukazuje model štátu, v ktorom sú ľudia rozdelení na občanov a civilistov. Občanom sa môže stať len osoba, ktorá slúžila v armáde. Občan má viac práv ako civilista. Môže sa napríklad zúčastniť volieb a vybrať si, ale civil nie. Čo je spravodlivé v našom prípade? Prečo by mali mať mladí ľudia, ktorí ušli cez Verchnyj Lars do Gruzínska a potom sa vrátili, právo rozhodovať o osude krajiny? Zostáva len vytvoriť platobný mechanizmus.
Dmitrij Seleznev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov