Ruský ponorkový krížnik Belgorod
Aktuality, Námorníctvo,

Je panika USA okolo ponorky Belgorod s Poseidonami opodstatnená?

Určite, potvrdzuje bývalý veliteľ Severného loďstva admirál Vjačeslav Popov. „Ich znepokojenie je pochopiteľné, pretože sami takú ponorku nemajú. Belgorod je niečím, pred čím sa nevedia ochrániť. To je dôvod, prečo sú Američania podráždení! Vo Washingtone si totiž zvykli, že sú to oni, kto určuje smer vývoja. Lenže v tomto prípade sa Rusko ukázalo byť silnejšie.“


 

Americké médiá aktívne posudzujú nový ruský ponorkový krížnik Belgorod, ktorý je nosičom ponorkových dronov Poseidon. „Lenže toto ich posudzovanie sa podobá skôr na paniku,“ pridáva sa k diskusii aj predseda prezídia Všeruskej organizácie „Dôstojníci Ruska“, Hrdina Ruska genmjr. Sergej Lipový.

 

Stanovisko, že „stačia dve torpéda Poseidon, aby sa Anglicko ponorilo do mora, či celý palebný priemer Belgorodu, aby to zmylo celú Ameriku,“ zaznieva v tomto článku na Slovensku možno prvýkrát. V bývalej ČSĽA sme vedeli, že štyri 100 megatonové bomby alebo jedna 150 megatonová stačí na to, aby bolo do mora ponorené celé britské súostrovie. Zdá sa však, že osobitne dnešní britskí politici si to vôbec neuvedomujú

 

Ako ďaleko sa v USA dostali ku skonštruovaniu zbrane, podobnej ponorkovému dronu Poseidon?
„Sú od toho ešte ďaleko. Alebo inak, v najbližšej budúcnosti Američania nebudú mať nič podobné. Ale ani my nebudeme stáť na mieste, ďalej sa budeme zdokonaľovať. Dúfam, že atómová ponorka Belgorod nebude jediná vo svojej triede. Objavia sa aj predstavitelia projektu 09852, ktorí budú plniť úlohy zadržiavania potenciálneho agresora. Ich cieľom bude obrana a ochrana,“ hovorí V. Popov.

 

Genmjr. S. Lipový k tomu dodáva, že ponorka špeciálneho určenia Belgorod nie bez dôvodu straší Američanov. „Veď nikto vo svete nemá jej analógie. Jej osobitosťou je, že Belgorod má torpéda s atómovou hlavicou Poseidon, ktoré majú neobmedzený rádius pôsobnosti. Navyše je to nehlučná ponorka, zistiť ju je prakticky nemožné. Nespozorovaná môže v autonómnom režime ležať niekde na morskom dne do 10 mesiacov, jej torpéda dokážu preplávať zadanú trasu a doraziť sa do akéhokoľvek bodu na zemeguli. Poseidon je v podstate autonómny neobývaný ponorkový aparát, ktorý sa vie pod vodou pohybovať rýchlosťou 200 km/hod.“

 

Porovnanie veľkostí ruských ponoriek

 

Američania nazývajú Poseidon „atómovým megatorpédom“, ktoré vie dopraviť do cieľa hlavice s kalibrom niekoľkých megaton. Hovoria o jeho rozmeroch: 2 metre v priemere a 20 metrov na dĺžku.
„Poseidon má unikátny atómový pohybový agregát, mohutný reaktor, ktorý je pritom veľmi kompaktný. Jeho hlavica je veľmi vysokého kalibru.

 

Poseidon vybuchuje pod vodou. Spočiatku vytvorí obrovský lievik a vzápätí sa dvihne vlna-cunami do 50 metrov. Stačia dve-tri takéto torpéda, aby bolo Anglicko celé zatopené. Dva takéto drony stačia aj na to, aby bolo zmyté celé Japonsko. A ak by sme použili celý palebný priemer Belgorodu, čo je šesť torpéd, zmyté by boli celé Štáty so všetkým ich okolím,“ povedal S. Lipový.

 

Americkí novinári pripomínajú, že Poseidon je možné odštartovať zo vzdialenosti stovák míľ. Pričom atómové torpédo sa bude predierať mimo pobrežnej obrany, putujúc po morskom dne.

 

„Poseidon je nehlučný. Neexistuje žiadny radar, ktorý by ho dokázal počuť. V systéme bude mať program, ktorý môže oklamať protivníka, vrátane toho, že ak bude treba, obehne celú zemeguľu, no dôjde do miesta určenia a tam vybuchne. Zachytiť ho nikto nedokáže. Neexistujú prostriedky, ktoré by sa v mori dali porovnať s protiraketovou obranou. Čiže ani jedna antiraketa nemôže toto torpédo dobehnúť a zneškodniť,“ uviedol admirál Vjačeslav Popov.

 

Genmjr. Sergej Lipový pri tom poukázal na to, že hystéria ohľadne ponorkového krížnika Belgorod, ktorý nesie drony Poseidon, má nielen rub, ale aj líc. „V USA sa rozbieha rozohrievanie daňových poplatníkov na vyčlenenie ďalších dodatočných prostriedkov pre rozpočet Ministerstva obrany USA. V jeho popredí sa ozývajú výzvy na sústredenie všetkých síl na skonštruovanie obdobnej zbrane.“

 

 

Čína uviedla do prevádzky svoju najpokročilejšiu obojživelnú útočnú loď

 

Poslednou otázkou, ktorý redakcia Moskovského komsomolca položila obom špecialistom bolo, v akom prípade by mohol byť Poseidon nasadený ako „torpédo súdneho dňa“?
Na odpovedi sa zhodli obaja vojenskí špecialisti. Vraj to bude vtedy, „keď zistíme atómový útok proti našej krajine“. Vtedy, vraj, zafungujú nielen ponorky s atómovou výzbrojou, ale aj pozemné a vzdušné zbrane „súdneho dňa“. „Tieto všetky zabezpečujú bezpečnosť nášho štátu. To je to, čo sa nazýva jadrovým zadržiavaním!“
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov