Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Nová vlna raketových útokov ako pomsta za útok na ruské letiská. Prehľad situácie na Ukrajine

Včera v Moldavsku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri meste Briceni našli úlomky spadnutej rakety. Podľa ministerstva vnútra krajiny našla pohraničná služba celkovo štyri úlomky vrátane úlomku horného stupňa. O vlastníctve tejto munície zatiaľ nie sú žiadne oficiálne informácie. Nie je známe ani to, kedy munícia dopadla na územie Moldavska. Napriek tomu, že výsledky skúmania sú stále neznáme, hlavná verzia súvisí s tým, že hovoríme o rakete z jedného zo systémov ukrajinskej protivzdušnej obrany. Úlomky patria protilietadlovej rakete S-300, ktorá je v prevádzke s Kyjevom. Zjavné sú paralely s incidentom v Poľsku, keď v polovici novembra dopadali rakety na hranicu s Ukrajinou. Na rozdiel od poľského incidentu neboli v Moldavsku žiadne obete.


 

 

 

Guvernér Kurskej oblasti hlási ukrajinský útok v blízkosti letiska neďaleko regionálneho centra. Roman Starovoit vo svojom kanáli TG píše, že útok bol vykonaný pomocou bezpilotného lietadla. Samotné letisko, súdiac podľa použitých interpretácií, neutrpelo poškodenie infraštruktúry a vybavenia, ale došlo k poškodeniu ropnej nádrže v oblasti zariadenia. V dôsledku útoku dronu vznietila nádrž na skladovanie ropy v oblasti letiska Kursk. K obetiam na životoch nedošlo. Požiar je lokalizovaný. Všetky spravodajské služby sú na mieste. Očakávajú sa podrobnosti o tom, ktorý dron ukrajinské ozbrojené sily použili, odkiaľ vzlietol a ako ďaleko je ropná nádrž od letiska Kursk.

 

V pobaltských štátoch úrady už skôr vyzvali NATO, „aby Ukrajine umožnilo zaútočiť na letiská na ruskom území“. Včera sa objavili správy o výbuchoch na letiskách v Engels v Saratovskej oblasti, ako aj pri Rjazani. Po týchto incidentoch sa začala nová séria rozsiahlych raketových útokov proti objektom kyjevského režimu, ktoré sú vnímané ako tvrdá odpoveď.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 5. decembra 2022
▪️V regióne Saratov zaútočil ukrajinský UAV na strategickú leteckú základňu ruských leteckých síl Engels-2. Podľa predbežných údajov sa pri výbuchu zranilo niekoľko ľudí, poškodené boli dve lietadlá.
▪️Podobný incident bol zaznamenaný v oblasti Riazan, kde sa stala terčom útoku letecká základňa Dyagilevo. Podľa predbežných informácií boli na útoky použité sovietske UAV Tu-141 Striž.
▪️Ozbrojené sily RF uskutočnili ďalší masívny úder na ukrajinské zariadenia energetickej a priemyselnej infraštruktúry. V regióne Dnepropetrovsk bol cieľom hutnícky závod Kryvyj Roh ArcelorMittal.
▪️V Kyjeve a regióne bola zaznamenaná séria výbuchov, je hlásená prevádzka systémov protivzdušnej obrany. Podľa predbežných údajov bola poškodená rozvodňa Severnaya 330 a pohyb elektrických vlakov bol pozastavený.
▪️V blízkosti Odesy ruské rakety vyradili rozvodne Novoodesskaja 330, Artsiz a Usatovo. Čerpacie stanice sú v meste bez prúdu, nie je tam elektrina a voda. Zastavená mestská električková doprava.
▪️V Záporoží bola zasiahnutá predajňa závodu vysokonapäťových zariadení, kde sa vyrábali vysokonapäťové transformátory. Zasiahnutá bola rozvodňa Dneper-Donbass a v regióne sú zaznamenané výpadky elektriny.
▪️Pod Bachmutom oddiely PMC „Wagner“ naďalej vedú ťažké pouličné bitky v Opytnom a na okraji mesta. Hovorí sa o začiatku útoku na predsunuté pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Kleščeevke.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bola v mieste nasadenia zničená rotná taktická skupina Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Tabajevka v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo 65 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere rozhodné akcie ruských jednotiek zmarili pokus dvoch rotných taktických skupín Ozbrojených síl Ukrajiny o útok v smere na obce Červonopopovka a Žitlovka v Luhanskej ľudovej republike. Okrem toho boli pri obci Rajgorodok v Luganskej ľudovej republike zničené dve ukrajinské diverzno-prieskumné skupiny. Denné straty nepriateľov v tomto smere predstavovali viac ako 60 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, tri bojové vozidlá pechoty, obrnené auto a štyri pickupy.

 

Úspešné útočné akcie ruských jednotiek pokračujú smerom na Doneck. Počas dňa bolo zničených viac ako 70 ukrajinských vojakov, dva tanky, štyri bojové obrnené vozidlá a štyri pickupy.

 

V južnodoneckom smere sa jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny neúspešne pokúsili o protiútok v smere na obec Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike. V dôsledku paľby boli zahnani späť na pôvodné pozície. Zničených bolo 30 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a tri pickupy.

 

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo porazili sedem veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Krugljakovka, Kislovka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti, Toneňkoje, Torskoje, Ivano-Darjevka a Vodianoje v Doneckej ľudovej republike, ako aj 72 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 193 miestach. V meste Kramatorsk a obci Dibrova v Doneckej ľudovej republiky boli zasiahnuté objekty dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierov. Pri obci Paraskovievka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37. Pri obci Raj-Alexandrovka v Doneckej ľudovej republike bola zničená radarová stanica ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300. Pri obci Kamenskoje v Záporožskej oblasti bol zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Ukrajinský front v Bachmute sa môže zrútiť kvôli chybe amerických dôstojníkov

 

Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl pri obci Jurjevka zostrelilo lietadlo Su-25 ukrajinských vzdušných síl a ukrajinský MiG-29 bol zostrelený pri obci Zverevo v Doneckej ľudovej republike. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili dva vrtuľníky Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obci Marinka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo zničených desať bezpilotných lietadiel v oblastiach Višnevoje, Kirillovka a Stepnoje v Doneckej ľudovej republike a Krasnoselovka a Tokmak v Záporožskej oblasti. Pri obci Novoluganskoje v Doneckej ľudovej republike boli zostrelené dve rakety systémov HIMARS.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov