B-21 Raider
Aktuality, Letectvo,

„USA môžu blufovať“: ruský pilot vysmial nový bombardér B-21

Americká obranná spoločnosť Northrop Grumman predstavila najnovší strategický bombardér B-21 Raider, vytvorený pomocou technológie stealth. Za akým účelom sa Spojené štáty rozhodli predviesť túto techniku, vysvetlil vojenský pilot Jurij Sytnik.


 

Prezentácia lietadla sa konala v štáte Kalifornia. Northrop Grumman tvrdí, že jej bombardér bude jediným lietadlom šiestej generácie na svete.
„Spolu s týmto lietadlom vám predstavujeme ďalšiu generáciu technológie stealth vyvinutej pre americké letectvo na riešenie tých najťažších úloh. Americké letectvo bude obsahovať a riešiť hrozby kdekoľvek na svete v meniacom sa prostredí a rýchle nasadenie technológie zabezpečí, že B-21 bude pripravený pred týmito hrozbami,“ povedala generálna riaditeľka Cathy Worden.
Lietadlo bude údajne schopné lietať do ktorejkoľvek časti sveta. Bombardér B-21 Raider ponesie jadrové a nejadrové zbrane. Do budúcnosti sa plánujú aj bezpilotné verzie.

 

Prvý let B-21 Raider sa uskutoční v roku 2023. Americká armáda plánuje získať stovky lietadiel tohto typu. Na nákup nových bombardérov už Pentagon vyčlenil približne 19 miliárd dolárov.

Presné požiadavky na stíhačku šiestej generácie ešte neboli sformulované. Uvažuje sa však, že lietadlo by sa malo líšiť od predchádzajúcej generácie minimálne v týchto charakteristikách: vylepšená technológia stealth, rýchlosť od podzvukovej až do niekoľkých Machov, zmena tvaru, inteligentné pokrytie, vysoko integrované sieťové možnosti, senzory zvýšenej citlivosti detekcie nepriateľa, bezpilotné ovládanie.

 

Tiež sa pre takýto bombardér vyžaduje prítomnosť zbrane s usmernenou energiou – lasera. Medzitým podľa väčšiny charakteristík nové americké lietadlo nezodpovedá šiestej generácii.

 

Túžba Spojených štátov predviesť model B-21 sa dá ľahko vysvetliť, povedal pre PolitExpert ctený pilot Ruska, člen Rady vyšších dôstojníkov celoruskej organizácie „Dôstojníci Ruska“ Jurij Sytnik . Rusko pravidelne predvádza nové zbrane, vrátane hypersonických rakiet Kinžal. Vyrába aj modernizované lietadlá Su-35S, Su-34M a USA nemajú na čo odpovedať a toto je prvý dôvod.

 

„Druhým dôvodom je, že Spojené štáty chcú zatiahnuť Rusko do pretekov v zbrojení a preorientovať svoju pozornosť od výroby rakiet, nábojov, obrnených transportérov, tankov a ďalšieho vybavenia potrebného v zóne operácie na nové technológie,“ povedal Sytnik.
„USA môžu blufovať“: pilot Sytnik sa vysmieva novému bombardéru

 

Už v deväťdesiatych rokoch mali Spojené štáty takzvanú strategickú obrannú iniciatívu. Washington sa vyhrážal, že vytvorí vesmírny dáždnik, cez ktorý nepreletí ani jedna raketa, no nepodarilo sa mu to, poznamenal Sytnik s iróniou.

 

“Všetko sa ukázalo ako bluf.” Aj teraz, keď ukážu lietadlo, môžu Spojené štáty blafovať,“ zdôraznil Sytnik.

 

Tretím dôvodom, prečo by USA mohli propagovať B-21, je presvedčiť voličov, že sú krok pred ostatnými. Washington začal budovať vývoj, ale v súčasnej fáze je to len „ohlásenie“, zdôraznil vojenský expert.

 

Ako je vystrojený najnovší americký strategický bombardér

 

„Keď bude 150-170 exemplárov lietadiel šiestej generácie, môžeme povedať, že sú pred ostatnými. Ale zatiaľ je to stále „sliepka je v hniezde a vajce je stále v sliepke“. Ale aj keď sa im podarí spustiť masovú výrobu, ruské projekty nie sú o nič horšie ako americké,“ povedal Sytnik.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov