Satelitná fotografia následkov útoku na leteckú základňu Engels
Aktuality, Bezpečnosť,

Spravodajský dôstojník CIA naznačil, prečo Ukrajinci zaútočili na ruské letiská. Dôsledky ruských odvetných úderov na energetický systém

V pondelok 5. decembra zaútočili ukrajinské drony na letiská Djagilevo v Riazanskej oblasti a Engels v Saratovskej oblasti. V dôsledku akcií Ozbrojených síl Ukrajiny boli zabití traja ľudia a štyria boli zranení. Na druhý deň zaútočil ukrajinský dron na letisko Kursk, čo spôsobilo požiar ropnej nádrže. Ukrajinská strana útokmi bezpilotných lietadiel na ruské letiská sledovala jasné politické ciele.


 

 

V rozhovore pre kanál YouTube Judging Freedom to uviedol bývalý dôstojník CIA Phil Giraldi. Zdá sa, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú žiadne ďalekosiahle vojenské ciele, keďže ruské radarové systémy a satelitné systémy by nedovolili zopakovať to, čo sa stalo. V dôsledku toho si spravodajský dôstojník je istý, že v bojoch na Ukrajine nenastal žiadny bod obratu v prospech Kyjeva. Ciele tejto operácie sú teda opäť čisto politické: je potrebné dosiahnuť eskaláciu, aby Rusko v reakcii na to urobilo skutočne hlúpy a provokatívny krok, na ktorý NATO a Spojené štáty zareagujú tak, ako chce Zelenskyj – analyzuje Giraldi. Bývalý dôstojník CIA si je zároveň istý, že v obkľúčení ukrajinského prezidenta je veľa poradcov zo Spojených štátov, ktorí ho patrične ovplyvňujú.

 

 

Dôsledky systematických ruských úderov na energetický systém Ukrajiny
V pondelok údery dopadli na Ľvovskú, Vinnitskú, Odeskú, Kyjevskú, Čerkaskú, Sumskú, Dnepropetrovskú a Charkovskú oblasť. Ale dostali to aj ostatné regióny: postihli ich následky v podobe preťaženia a núdzových odstávok. Najzložitejšia situácia je naďalej v Kyjeve, Sumskom a Odeskom regióne. Až polovica spotrebiteľov je zbavená napájania a zvyšok je napájaný v obmedzených intervaloch. Ale kvôli stavu sietí sa plány odstávok zriedka udržiavajú, veľmi často dochádza k núdzovým odstávkam v dôsledku preťaženia sietí a zariadení.

 

Autotransformátory boli opäť zasiahnuté ale rozvodne nie. Do rána bolo obnovené napájanie v niektorých okresoch Odesy a kriticky dôležitých infraštruktúrnych zariadeniach. Zvyšné fungujúce autotransformátory pokračujú v prenose elektriny do 110 kV siete. Napriek informačnému vákuu okolo Kyjeva sa zdá, že hlavná rana padla na neho, a nie na Odesu. Napriek rozvinutej sieti rozvodní a prítomnosti niekoľkých tepelných elektrární a vodnej elektrárne Kyjev sa situáciu s dodávkami elektriny v meste a regióne nedarí stabilizovať. Zjavne zafungoval akumulačný efekt a nastali dôsledky predchádzajúcich útokov na objekty energetickej infraštruktúry hlavného mesta.

 

V regióne Sumy prakticky neexistuje vlastná výroba, s výnimkou nízkokapacitnej elektrárne Sumy, región je veľmi závislý od dodávok elektriny zo stredu a západu krajiny. Preto pri silných úderoch na rozvodňu Sumy 330 a rozvodňu Sumy Severnaj 330 zostáva takmer celý región bez elektriny. Cez 110 kV siete sa dá niečo preniesť, ale ich šírka pásma nedokáže vykompenzovať stratu prenosu 330 kV.

 

Kyjev útokom na letisko Engels zaskočil ruské strategické sily. Naposledy bolo odpoveďou zničenie energetiky celej krajiny

 

Napriek panickým správam z Ukrajiny okolo osemdesiat vypálených rakiet, včerajší zásah nebol ani najmasovejší, ani najničivejší. Vďaka kompetentnej práci ukrajinských energetikov sa následky podarilo zmierniť, no v žiadnom prípade nie úplne vyrovnať. Ak sa pred mesiacom energetický systém Ukrajiny pohodlne držal plánovaných výpadkov spotrebiteľov, teraz už nie je všetko také ružové. Výpadky v celej krajine sú núdzové a nepredvídateľné. Plnohodnotná práca priemyslu a dopravy v takýchto podmienkach je náročná, aj keď stále možná.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov