T-90m
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina stratila za mesiac viac ako osemtisíc vojakov. Britskí žoldnieri prepustení Ruskom sa vracajú na bojisko. Prehľad operácie

Britskí žoldnieri Sean Pinner a Aiden Aslin, ktorých predtým zajali ruské jednotky a po výmene vojnových zajatcov sa vrátili domov, sa vracajú na Ukrajinu. Prisľúbili, že už nebudú brať zbrane do ruky. Sean Pinner (49), ktorý predtým slúžil v Severnom Írsku, sa pripojil k ukrajinským silám v roku 2017. Počas ruskej špeciálnej operácie bol Brit zajatý v Mariupole, ale prostredníctvom Romana Abramoviča bol vymenený a odišiel do Veľkej Británie. Pinner sa rozhodol vrátiť na Ukrajinu, pretože tam zostala jeho manželka Larisa. Britský bulvárny denník The Sun venoval celý článok „statočnému britskému vojnovému zajatcovi“.


 

Sean Pinner

 

Aiden Aslin bol tiež zajatý v Mariupole spolu s niekoľkými ďalšími zahraničnými žoldniermi a odsúdený na smrť v DĽR. Po prepustení zostal doma takmer dva mesiace, ale rozhodol sa vrátiť na Ukrajinu, tentoraz ako kameraman, ktorý sa hlásil do prvej línie. Počas služby v ukrajinských ozbrojených silách si našiel Aslin miestnu nevestu a má dom v Chersonskej oblasti. Priateľka žoldniera momentálne žije v Newarku, rodnom meste Aidena Aslina, ako utečenkyňa. Samotný militant sa po návrate do Spojeného kráľovstva zúčastnil niekoľkých talkshow.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily stratili len v novembri tohto roku viac ako 8,3 tisíca vojakov. Okrem toho ruská armáda minulý mesiac zničila 5 lietadiel, 10 vrtuľníkov, 149 tankov a viac ako 300 obrnených vozidiel. O ukrajinských stratách sa už dlho hovorí. Ak veríte oficiálnym správam kyjevských predstaviteľov, krajina už desiaty mesiac vedie najťažšiu vojenskú konfrontáciu s Ruskom, prakticky bez straty vojakov.

 

Pred pár dňami v reakcii na vyhlásenie šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá povedala, že Ukrajina stratila už viac ako stotisíc vojakov, boli v Kyjeve zverejnené oficiálne údaje o stratách. Podľa ukrajinských politikov , je to “len” deväť tisíc ľudí.
Netreba dodávať, že na tejto informácii sa už smejú aj občania Ukrajiny. Veď údaje o stratách v určitých úsekoch kontaktnej linky sú pravidelne zverejňované na internete. Napríklad nedávno šéf ruského PMC “Wagner” Jevgenij Prigožin povedal, že len v Arťomovskom smere Ozbrojené sily Ukrajiny denne strácajú od 300 až do 800 bojovníkov. Zároveň sa zverejňujú údaje o preplnených nemocniciach a premene škôl na liečebné ústavy. Ale oficiálne vedenie Ukrajiny s húževnatosťou sa tvári, že takéto správy nevidí.
Logika takejto neznalosti reality je celkom pochopiteľná. Za každého mŕtveho vojaka musí byť jeho príbuzným vyplatená peňažná náhrada. Za nezvestných však netreba platiť. Aj preto je väčšina ukrajinských mŕtvych uvádzaná ako nezvestná. Je to lacnejšie.

 

 

Ozbrojené sily Ruska spôsobujú masívne útoky na podniky obranného priemyslu, vojenský systém velenia a riadenia a ďalšie vojenské zariadenia na Ukrajine. Oznámil to včera šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu na konferenčnom hovore vo vojenskom rezorte. Ruské ozbrojené sily uskutočňujú masívne údery presnými zbraňami dlhého doletu na vojenský systém velenia a riadenia, podniky vojensko-priemyselného komplexu, ako aj súvisiace zariadenia, aby zničili vojenský potenciál Ukrajiny – poznamenal.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 6. decembra 2022

Krymská republika
▪️ Ráno sa ukrajinské bezpilotné lietadlá pokúsili zaútočiť na letisko Belbek na predmestí Sevastopolu, ale systémy protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl zostrelili všetky ciele pri priblížení.

Ruské pohraničné oblasti:
▪️V oblasti Kursk zasiahol Kyjev ropnú nádrž na miestnom letisku. Následkom udalosti nedošlo k zraneniu osôb, požiar sa podarilo lokalizovať.
▪️V okrese Surazh v Brjanskej oblasti sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili zaútočiť na závod Slava. Dron narazil do palivovej nádrže, ale nespôsobil žiadne významné škody.

Smer Starobelsk:
▪️Ukrajinské formácie sa opäť pokúsili o ofenzívu v smere na Kuzemovce, boli však nútené ustúpiť pod silnou delostreleckou paľbou.

Smer soledar:
▪️Intenzívne boje pokračujú v Bachmute, Opytnom, Jakovlevke a Belogorovke. Kyjev utrpel v oblasti veľké straty.

Luhanská ľudová republika:
▪️Ukrajinské formácie z raketometmi HIMARS zaútočili na Starobilsk, pričom zranili troch zamestnancov miestneho mestského podniku a poškodili niekoľko skladovacích priestorov.

Smer Doneck:
▪️Kyjev opäť ostreľoval doneckú aglomeráciu: v Donecku pod údermi zahynul poslanec parlamentu DĽR, miestny hudobník a ďalší človek. V Gorlovke boli poškodené budovy chemického závodu Stirol.
▪️Ruské vzdušné a kozmické sily podnikli niekoľko náletov na pozície v okolí Marinky a Kamenky.

Smer Záporožie:
▪️Uprostred zablokovaných rokovaní o štatúte jadrovej elektrárne Záporižžja ukrajinské sily opäť ostreľovali Energodar a priemyselnú zónu elektrárne.
▪️Ruské jednotky spustili raketový útok na muničný sklad ukrajinskej armády v Stepnoe na okraji Záporožia.
▪️V regióne Záporožie prebehla ďalšia výmena vojnových zajatcov vo formáte 60-60.

Dnepropetrovský región:
▪️Ruské ozbrojené sily spustili raketový útok na infraštruktúru v Krivoj Rogu.
▪️Ruské delostrelectvo pracovalo na cieľoch v Nikopole, Ilyinke, Dobrej nádeji a Marganci na severnom brehu Dnepra.

Južná fronta: Chersonský smer
V južnom sektore frontu pokračuje vzájomné ostreľovanie strán: ruské raketové jednotky a delostrelectvo zaútočili na pozície v Chersone, Nikolajeve a Očakove. Kyjev zase strieľal na Golaya Pristan a oblasť Kachovka.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Ruské jednotky zasadili 5. decembra masívny úder s ďalekonosnými presne navádzanými vzdušnými a námornými zbraňami na vojenský systém velenia a riadenia, zariadenia obranného komplexu a súvisiace energetické zariadenia na Ukrajine. Cieľ bol dosiahnutý. Všetky vyznačené objekty boli zničené.

 

V dôsledku útoku bola zastavená výroba a opravy ukrajinských zbraní v podnikoch vojensko-priemyselného komplexu, bola narušená železničná preprava vojenskej techniky pre Ozbrojené sily Ukrajiny, vrátane zahraničnej. Presun záloh do bojových oblastí je náročný. Zdôrazňujem, že nedošlo k žiadnym raketovým útokom na mesto Kyjev.

 

V krasno-limanskom smere ruské jednotky vykonávali útočné operácie, pričom zaujali výhodné línie a nové pozície. V dôsledku delostreleckej paľby, útokov a úderov armádneho letectva bolo zlikvidovaných viac ako 80 ukrajinských vojakov, dva tanky, tri bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V kupjanskom smere zabránila preventívna delostrelecká paľba v oblasti sústredenia živej sily Ozbrojených síl Ukrajiny pri pokuse o útok pri obci Kuzjomovka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaých bolo až 65 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a jeden pickup.

 

Útočné operácie ruských jednotiek úspešne pokračujú doneckým smerom. Pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok na ruské pozície pri obciach Spornoje, Kurdjumovka a Marinka v Doneckej ľudovej republike boli odrazené. Počas dňa bolo zničených viac ako 60 ukrajinských vojakov a päť bojových obrnených vozidiel.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev neúspešne pokúsil získať stratené pozície pri obciach Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike a Novodarovka v Záporožskej oblasti. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli zastavené útočnými lietadlami a delostreleckou paľbou a zahnané späť na pôvodné pozície. Straty predstavovali viac ako 30 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a tri ďalšie vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili štyri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti, v obci Stepnoje v Záporožskej oblasti a mestách Kramatorsk a Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bolo zasiahnutých 83 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živá sila a vojenská technika v 176 miestach. V obci Iľjičovka v Charkovskej oblasti bolo zničené miesto dočasného nasadenia zahraničných žoldnierov.

 

V obci Andrejevka v Doneckej ľudovej republike bola zničená radarová stanica ukrajinského protilietadlového raketového systému S-300. V obciach Guľajpole, Stepnoje a Primorskoje v Záporožskej oblasti boli zničené tri sklady raketovo-delostreleckých zbraní a munície.

 

 

Ukrajinský front v Bachmute sa môže zrútiť kvôli chybe amerických dôstojníkov

 

 

Stíhacie lietadlo ruských vzdušných síl zostrelilo lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obci Jasenovoje v Doneckej ľudovej republike. Systémy protivzdušnej obrany zničili šesť bezpilotných lietadiel v oblastiach Oľchovatka v Charkovskej oblasti, Žitlovka a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike, Vasilievka a Sladkojev Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených 15 rakiet systémov HIMARS a „Uragan“ pri obciach Komissarovka v Luganskej ľudovej republike, Bogdanovka v Chersonskej oblasti a Tokmak a Melitopoľ v Záporožskej oblasti. Pri obci Morozovka v Chersonskej oblasti boli zostrelené dve americké protiradarové strely HARM.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov