Heinrich Reiss
Aktuality, Bezpečnosť,

V Nemecku sa uskutočnila rozsiahla operácia proti pučistom. Čo to znamená pre nemeckú politiku?

V Nemecku sa včera uskutočnila rozsiahla operácia proti takzvaným „Reichsburgerom“ – členom pravicového radikálneho hnutia, ktorí sú pripravení na násilie a neuznávajú existenciu NSR. Podľa DW bolo počas špeciálnej operácie zadržaných najmenej 25 osôb pre podozrenie z príslušnosti k pravicovo-extrémistickému prostrediu. Podľa Spolkovej prokuratúry Nemecka plánovali „reichsburgovci“ zvrhnúť ústavné orgány v krajine. Spolková prokuratúra vyšetruje teroristickú sieť z radov „reichsburgovcov“. Existuje podozrenie, že bol plánovaný ozbrojený útok proti ústavným orgánom,” napísal na Twitteri nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann. Podľa Spolkovej prokuratúry boli zatknutia „reichsburgovcov“ vykonané na základe zatykačov, ktoré vydali vyšetrujúci sudcovia Spolkového súdneho dvora. Všetci zadržaní sú nemeckí občania. Podľa medializovaných informácií sa pátranie uskutočnilo vo viacerých mestách vrátane Berlína.


 

„Reichsburgovci“ neuznávajú NSR a považujú sa za občanov „Nemeckej ríše“. Vyrábajú alternatívne identity a vodičské preukazy pre zaniknuté impérium. Hnutie vzniklo v 80. rokoch 20. storočia. V roku 2017 bolo v Nemecku viac ako 16 000 podporovateľov. Medzi podozrivými boli aj korunný princ jednej z nemeckých dynastií Henrich XIII. a bývalá poslankyňa Bundestagu zo strany Alternatíva pre Nemecko Birgit Malzack-Winkemannová. Členom podzemnej organizácie je aj bývalý veliteľ armádnych špeciálnych jednotiek. Účasť tohto dôstojníka na sprisahaní bola dôvodom na preverenie jeho prepojení medzi vojenským personálom Bundeswehru a pátrania na základni nemeckých špeciálnych síl. Účelom hroziaceho puču bolo údajne zmocniť sa Bundestagu, vytvoriť novú vládu a nastoliť monarchickú formu vlády. Signálom pre predstavenie mal byť masívny výpadok elektriny pomocou elektromagnetických impulzov. Vyšetrovatelia narazili na stopu podzemnej siete v apríli tohto roku pri pátraní po bývalom výsadkárovi Bundeswehru a expertovi na prežitie.

 

Ústrednou postavou sprisahancov je durínsky aristokrat princ Heinrich Reiss, ktorý pôsobí ako súkromný finančný poradca. Reiss opakovane zdôraznil, že moderné Nemecko nie je suverénnym štátom a je pod kontrolou Spojených štátov a Spojeného kráľovstva. Reiss sa mal po prevrate na čele vlády a nemeckého štátu stať regentom Henrichom XIII. Sprisahanci sa zhromaždili v poľovníckom zámku aristokrata v Durínsku, aby prediskutovali plány na prevrat.

 

Vládnuci rod Reissov vládol krajinám v Durínsku od 12. storočia. Samotný názov dynastie znamená „ruský“. Predkom mladšej línie dynastie bol koncom 13. storočia Henrich I. sa oženil s vnučkou princa Daniela Romanoviča. Medzi predstaviteľov Reissovcov patrí Heinrich von Plauen, ktorý viedol Rád nemeckých rytierov po porážke v bitke pri Grunwalde, Juliana-Henrietta-Ulrika, manželka ruského careviča Konstantina, manžel britskej kráľovnej Viktórie, manželka-princ Albert, Samotná kráľovná Viktória, belgický kráľ Leopold I., hlava domu Heinrich XLV, zatknutý v roku 1945 sovietskymi štátnymi bezpečnostnými agentúrami, početní potomkovia z manželstiev s ruským vládnucim domom.

 

Vojenským vodcom sprisahancov je Rüdiger von P., nemecký výsadkár vo výslužbe, ktorý okolo seba sústredil podobne zmýšľajúce nemecké špeciálne jednotky vrátane aktívnych dôstojníkov veliteľstva špeciálnych síl.

 

Čo to znamená pre nemeckú politiku?

Podľa nemeckých médií boli zadržaní: bývalá poslankyňa zo strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), 58-ročná Birgit Malsack-Winkemann a sudkyňa z Berlína, ako aj niekoľko bývalých poslancov Veliteľstvo špeciálnych síl (KSK) a výsadkári Bundeswehru. Za hlavného organizátora „vzbury“ je považovaný 71-ročný podnikateľ z Frankfurtu nad Mohanom, Henrich XIII., princ Reuss. Medzi zadržanými je aj ruská občianka menom Vitalia B. Pri prehliadkach členov hnutia sa našli zbrane.

 

Najväčšia protiteroristická operácia špeciálnych služieb v histórii krajiny, ako aj aktívna medializácia a hory pripravovaných informácií nenechávajú priestor na diskusiu o vine podozrivých. Nemecké médiá už vysvetlili, že 58-ročná Birgit Malsack-Winkemann ako členka Bundestagu sa vie orientovať v budove Reichstagu a je dobrá v streľbe (zrejme preto, aby s armádou osobne zaútočila na vládu milícií).▪️Vzhľadom na malý počet zadržaných a pochybnú povesť podozrivých, ktorých organizácia je často prirovnávaná k americkým konšpiračným teoretikom QAnon, záver je taký, že Scholzova vláda sa pod touto zámienkou rozhodla zakročiť proti pravicovej opozícii. Už sa objavili vyhlásenia nemeckej prokuratúry, že osoby podozrivé z prípravy štátneho prevratu údajne kontaktovali predstaviteľov Ruskej federácie, no nedostali podporu. Pripravovaná trestná kauza s terorizmom zrejme na dlhší čas umlčí poslancov AfD, ktorí si často dovolili kritizovať sankcie voči Rusku a celkovo nesúhlasiť s proamerickým kurzom súčasnej vlády.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov