Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Koľko Rusko stojí ukrajinská vojenská operácia

Od prvých dní začiatku operácie na Ukrajine začali zahraniční experti uvažovať, aká bude cena tejto operácie pre Moskvu. Boli zverejnené desiatky rôznych odhadov. Hlavné zložky nákladov, ktoré spadajú do zorného poľa expertov, sú:
1) náklady na vedenie bojových operácií;
2) strata vybavenia a ľudské straty;
3) straty, ktoré utrpelo ruské hospodárstvo v dôsledku uvalenia sankcií zo strany Západu a reštrukturalizácie výroby na plnenie vojenských objednávok;
4) možné budúce náklady, ktoré budú musieť vzniknúť v súvislosti s obnovou zničeného hospodárstva Ukrajiny;
5) skryté náklady (povedzme v dôsledku poklesu pôrodnosti).


 

Veľa je vycucané z prsta a slúži ako nástroj propagandy: hovoria, že Rusko sa čoskoro zrúti pod ťarchou neúnosných nákladov. Robia sa určité odhady, aby sme pochopili, ako dlho je Rusko schopné pokračovať v nepriateľstve.

 

Pozastavím sa pri niektorých zahraničných odhadoch týkajúcich sa prvých dvoch zložiek (náklady na vedenie bojových akcií a straty na bojiskách). Tu je napríklad publikácia v Ground Report z 28. mája Cost of War: Koľko Rusko minie každý deň na vojnu s Ukrajinou?: „Samotné priame straty z vojny – vrátane zničeného vojenského vybavenia a personálnych strát – stáli Rusko za prvých päť dní asi 7 miliárd dolárov.“ Autori však nevysvetľujú, ako to zrátali. A ako sa hodnotí ľudský život, tiež nevysvetľujú. Publikácia cituje hodnotenie amerického vojenského experta Roberta Farleyho , ktorý povedal, že jeden deň vojny s Ukrajinou stojí Rusko najmenej 500 miliónov dolárov. A opäť žiadne dešifrovanie. Mnohí prirovnávali Farleyho údaj k odhadu ruskej operácie v Sýrii. Kedysi sa táto operácia odhadovala na približne 2,4 milióna dolárov za deň (v Sýrii bolo zapojených 1 600 vojakov, dva krát je na Ukrajine).

 

Ďalšia publikácia tohto druhu sa objavila v Newsweeku 6. mája : Rusko vynakladá odhadovaných 900 miliónov dolárov denne na vojnu na Ukrajine . Názov článku je kvintesenciou úvahy autora publikácie Adama Steina. Zdá sa, že 900 miliónov dolárov za deň je odhad, ktorý urobil Robert Farley, ale v článku nie je uvedené meno tohto odborníka. Spomína sa tiež, že priame straty z vojny stáli Rusko asi 7 miliárd dolárov. Zároveň sa upresňuje, že najväčšou stratou Rusov sa stala vlajková loď námorníctva „Moskva“. Podľa Forbes Ukrajina , táto strata sa odhaduje na 750 miliónov dolárov. Ako vidíte, vo všeobecnosti sa čísla Newsweeku zhodujú s číslami Ground Report .

 

V auguste sa v Israel Hayom objavil ešte väčší príspevok : Moskva ťažko čelí nákladom ukrajinskej vojny. Autor zvýšil zvyčajný údaj o denných výdavkoch Ruska na vedenie vojenských operácií na Ukrajine z 900 miliónov na 1 miliardu dolárov.

 

A takéto čísla chodili po rôznych publikáciách niekoľko mesiacov, až napokon Forbes Ukrajina na konci novembra zverejnil rozsiahly prehľad nákladov na ruskú operáciu na Ukrajine: Rusko od februára minulo 82 miliárd dolárov na vojnu s Ukrajinou. Tu boli na výpočty použité údaje Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny o stratách techniky a živej sily ruskej armády, počte odpálených rakiet ruskou stranou a intenzite delostreleckého ostreľovania. Autori sa domnievajú, že v prvých mesiacoch predstavovali mesačné výdavky Ruska na vojenské operácie približne 5 miliárd dolárov (to je výrazne menej ako čísla uvádzané väčšinou západných publikácií). V posledných mesiacoch sa však výdavky zdvojnásobili a dosahujú približne 10 miliárd dolárov mesačne (stále je to výrazne menej ako senzačné čísla západných médií). Tu sú hlavné zložky hodnotenia Forbes Ukrajina (miliardy dolárov):
– dodávka vojenských zbraní, streliva a streliva – 29;
– plat pre vojenský personál – 16;
– platby rodinám vojakov, ktorí zahynuli v boji – 9;
– podpora rodinám zranených vo vojne – 7.7;
– strata vojenskej techniky ruskou armádou na území – 21.

 

Nedovolím si tieto čísla komentovať, nepoznám spôsob výpočtov. Ale vyvolali veľkú rezonanciu. A interpretujú sa veľmi odlišne.
Niektorí veria, že ak náklady na operáciu zostanú na rovnakej úrovni, Rusko je schopné pokračovať v operácii veľmi dlho. Iní poukazujú na to, že keďže operácia na Ukrajine prebieha už desiaty mesiac a jej deklarované ciele neboli dosiahnuté, Moskva bude musieť radikálne zvýšiť výdavky na operáciu a potom môže dôjsť k prepätiu ruskej ekonomiky.

 

Ďalší hovoria, že Moskva bude musieť zvýšiť náklady na udržiavanie operáciu, ale zároveň Moskva pripravuje vážnu mobilizáciu ekonomiky, ktorá takéto zvýšenie umožní. Napokon, štvrtí sú si istí, že aj súčasná úroveň nákladov je pre Rusko neúnosná.

 

Tu je článok od Ilana Bermana “Skutočné náklady ruskej vojny na Ukrajine”, uverejnený 30. novembra v The Hills. Ide o veľmi uznávaného amerického odborníka, ktorý zastáva post senior viceprezidenta American Foreign Policy Council vo Washingtone.

 

Berman verí, že v budúcom roku bude pre Rusko ťažké udržať úroveň svojich výdavkov na NWO aj na súčasnej úrovni 10 miliárd dolárov mesačne. Píše: „Túto jar Rusko zarábalo viac ako 1 miliardu dolárov denne predajom svojej ropy a plynu do zahraničia – viac ako dosť peňazí na udržanie vojenskej agresie proti Ukrajine. Teraz však príjmy Kremľa z predaja energetických zdrojov do zahraničia klesajú. V septembri dosiahli 14-mesačné minimum… Výsledkom bolo takmer 13-percentné zníženie prostriedkov prichádzajúcich do kremeľskej pokladnice. To všetko sťažuje Moskve platiť odhadovaný mesačný účet vo výške 10 miliárd dolárov za vojnu na Ukrajine .

 

Berman však verí, že Rusko má rezervy, s ktorými bude pokračovať v operácii. Berman poznamenáva: „Moskva má stále peniaze na míňanie; k tejto jeseni sa ruské devízové ​​rezervy odhadovali na približne 549 miliárd dolárov. Približne polovicu tejto sumy zmrazili cudzie krajiny priateľské k Ukrajine. Ale Rusko môže v prípade potreby väčšinu zvyšku použiť na pokračovanie vojenskej ofenzívy.

 

Spravodajský dôstojník CIA naznačil, prečo Ukrajinci zaútočili na ruské letiská. Dôsledky ruských odvetných úderov na energetický systém

 

Americký expert nevidí celú škálu ešte nevyužitých rezerv, ktoré Rusko má, no spravodlivo treba priznať, že aj mnohí ruskí predstavitelia ich stále nevidia. Devízové ​​rezervy Ruskej federácie sú len časťou týchto rezerv. Rusko musí hlavne prekonať odpor ruských menových orgánov (centrálnej banky a ministerstva financií), ktoré robia všetko pre to, aby zabránili rozpečateniu zlatých a devízových rezerv Ruskej federácie.
Valentin Katasonov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov