Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Stručná recenzia na knihu Bryana Lyncha – Švajčiarsky armádny nôž

Svojho času žil vlastným televíznym životom nezabudnuteľný detektív Angus MacGyver, ktorého stvárnil herec Richard Dean Anderson. MacGyver bol tajným agentom nadácie Phoenix, ktorá spolupracovala s rôznymi americými vládnymi superajnými organizáciami.


 

MacGyver dával pozor na hodinách fyziky a chémie, čo mu umožňovalo riešiť rôzne technické problémy a obmedzenia vymyslením špeciálneho nástroja z rôznych dostupných predmetov. Vďaka svojej inteligencii a svojmu švajčiarskemu vojenskému nožu dokázal vyriešiť všetky prípady, ubrániť sa útokom zloduchov a chrániť demokraciu, lásku a mier na svete. Boširov a Petrov proste nemali šancu.

 

Keď som teda objavil knihu amerického spisovateľa Bryana Lyncha: Švajčiarsky armádny nôž, tak som duchovne pookrial. Dúfal som, že napriek tomu, že ma pokusy z fyziky a chémie na strednej škole veľmi nebavili, budem môcť o sebe povedať, že vďaka informáciam v spomenutej knihe o tom ako používať švajčiarsky nôž, sa vypracujem na úroveň, že budem siahať MacGyverovi aspoň po členky.

 

Očakávania z knihy ma nesklamali. Keďže v dnešnej dobe existuje množstvo outdoorových militantne-taktických survivalistov, ktorí dávajú prednosť všetkému taktickému, vrátane takticky zastrihnutej hipsterskej brady, milo ma potešilo, že Bryan Lynch takýmto druhom vrodeného kreténizmu netrpí.

 

 

Kniha nemá násilne militaristicko-taktický rozmer, predstavuje dosť cennú praktickú príručku a návod, ako používať multifunkčný švajčiarsky vojenský nôž. Mám už niekoľko rokov Victorinox Trailmaster, kupoval som si ho vo Švajčiarsku a som s ním veľmi spokojný a poznám jeho prednosti. Pre niekoho, kto sa však len začína v problematike survivalizmu orientovať je Lynchova kniha ozaj vhodným základným materiálom pre štúdium.

 

Nôž Victorinox Trailmaster

 

To čo nedokážem urobiť s Victorinox Trailmaster, vyriešim pomocou multitoolu Leatherman signal, vybral som si coyote farbu ako na videu.

 

No a poslednou záchranou je pre mňa Victorinox Card Classic, ktorú som dostal svojho času na Vianoce a ktorú nosím stále v dokladoch

 

Som presvedčený, že ak by mal MacGyver tieto tri nástroje, tak by si vedel postaviť aj kozmickú loď a dokázal by uloviť aj Aliena. Aj keď som podstatne menej šikovný ako MacGywer, tieto tri nástroje mi musia stačiť aj pre prípadnú zombie apokalypsu.

 

Ako hlavný nôž však používam Uton 0007 od Mikovu, ktorý je podľa mňa celkom vydarenou kópiou československého výsadkárskeho noža Uton 75. Nechce sa mi totiž zháňať podstatne drahšiu verziu originálneho výsadkárskeho noža, ktorý je vyrobený z iných materiálov, čo však bežný užívateľ ani nepostrehne.

 

 

/Ak by som mal ale určiť moju doporučenú zostavu zbraní pre zombie apokalypsu, tak tá by obsahovala ešte poľnú lopatku, bežne dostupnú pištoľ Walther P99, ktorá mi vyhovuje, ale ani CZ 75 nie je zlá a bežne dostupnú brokovnicu Mossberg 590 Mariner/

 

Ale vráťme sa ku knihe Bryana Lyncha. Kniha je rozdelená na 4 základné časti. Úvod obsahuje informácie o histórii švajčiarskeho armádneho noža, ktorý vznikol v 19. storočí a takisto sa venuje metóde ako si správne vybrať švajčiarsky vojenský nôž pre svoju potrebu a takisto informuje o základných nástrojoch, ktoré väčšina švajčiarskych nožov obsahuje.

 

Druhá časť – príprava obsahuje informácie o tom ako sa správne starať o švajčiarsky armádny nôž a ako ho používať.

 

Tretia najobsiahlejšia časť sa venuje využitiu švajčiarskeho vojenského noža v prírode, pričom podáva niekoľko cenných survivalistických návodov – ako používať švajčiarsky armádny nôž pri založení ohňa, oprave výstroje a výzbroje, pri prvej pomoci, príprave jedla, kempovaní, stavaní príbytkov a pod.

 

Posledná štvrtá časť sa venue švajčiarskemu nožu a jeho použitiu v meste. Ako správny občan autor niekoľko krát úzkostlivo vystríha, aby sa nôž nosil predpísaným spôsobom a aby si statočný občan kupoval zásadne len nôže s takou dĺžkou čepele, akú v jednotlivých krajinách povoľuje zákon.

 

Osobne nie som v otázke nosenia noža až tak úzkostlivý ako autor, zbrane treba mať k dispozícii, pretože je lepšie zbraň mať a nepožiť ju, ako ju nemať a následne potom ľutovať.

 

Kniha neobsahuje len cenné návody ako využiť švajčiarsky vojenský nôž, ale obsahuje aj zaujímavé survivalistické a outdoorové techniky a informácie. Za najväčšie pozitívum považujem, že je napísaná jednoduchým a pritom zaujímavým štýlom, ktorý čitateľa zaujme a nemá ten klasický otravný “militaristický podtón”

 

Cena okolo 10 eur je tiež prijateľná, rovnako ako rozmer knihy, ktorá sa bez problémov zmestí do ruksaka. Ja však mám vlastný poznámkový blok, do ktorého som si prepísal informácie, ktoré ma zaujali z viacerých kníh. Mám k dispozícii totiž minimálne 15 kníh so survival technikami a samozrejme všetky v ruksaku nosiť nikdy nebudem. Spoznámkovaním toho, čo potrebujem a zapísaním do vlastného poznámkového bloku som si tak vytvoril súhrn informácii, ktoré nemusím nosiť neustále v hlave – aj keď už väčšinu informácii zo spomenutých cca 15 kníh mám vpísaných v pamäti.

 

Papierový poznámkový blok, pero či papier majú totiž jednu obrovskú výhodu. Informácie ostanú uchované bez ohľadu na to, či sa mobilný telefón vybije, alebo pokazí. Pri troche zdravého rozumu a ochrane poznámkového bloku v ruksaku sa tak potrebné informácie dokážu uchovať pomerne dlhú dobu /aj desaťročia/.

Karol Oravečka

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov