Ramzan Kadyrov a Apti Alaudinov
Aktuality, Bezpečnosť,

Naozaj má Ukrajina už 200 tisíc zlikvidovaných vojakov?

Na Štefana večer (26. 12. 2022) Správy RTVS priniesli tradične optimistickú informáciu z ukrajinského bojiska, z ktorej mal slovenský divák nadobudnúť dojem, akoby Ozbrojené sily Ukrajiny po dlhom čase opätovne prešli do protiútoku a obsadili niektoré predmestia Bachmutu (alebo Artemovska, ako ho nazývajú Rusi).


 

Aká je objektívna pravda, sa asi nedozvieme, pretože pravda hynie vo vojne prvá. Na porovnanie však môžeme priniesť názor z druhej strany, čo by mala verejnoprávna televízia robiť automaticky. Prečo to nerobí, na to nech si odpovie sama i parlamentný výbor, ktorému to prislúcha.

 

Čo teda hovoria ruské médiá?
Presne v rovnakom čase oznámili do sveta, že „jednotky, ktoré ukrajinské velenie presunulo do Artemovska (Bachmutu) z južného smeru, majú katastrofálne straty. Od 15. decembra rady OSU na danom smere zredli o 1200 vojakov.“ A ďalej dodali: „Najväčší počet zabitých a ťažko ranených bolo zaznamenaných v prieskumnej rote 24. brigády OSU, v 34. a 17. motopechotnom prápore 57. motopechotnej brigády, v 9., 10. a 11. prápore teritoriálnej obrany 59. samostatnej motopechotnej brigády. Posily OSU niesli straty v postaveniach 30. a 54. brigády v južných predmestiach Bachmutu – Opytnom a v Kleščejevke,“ uvádza titul s názvom „Vojenská kronika“.

 

Najťažšia situácia je vraj v 59. brigáde OS Ukrajiny, za ostatné tri dni (rozumej do 26. 12. 2022) má 185 ľudí zabitých a ranených. Tanky a delostrelectvo ruských vojsk aktívne atakujú protivníkov prvý a druhý sled obrany v Bachmute. OSU pri tom vraj pociťujú deficit protitankových granátometov, a preto im je ťažké bojovať s prielomami tankov. Pešiaci, ponechaní v prvých dvoch sledoch obrany, hynú bez prikrytia a zbraní. Budovať obranu okolo mesta musia OSU len ručne, vyplýva z odpočúvania rádiovej komunikácie.

 

Ďalší „vianočný“ zdroj
V rovnaký deň, teda tiež na Štefana večer, ruské médiá uverejnili vyjadrenia veliteľa čečenského specnazu „Achmat“ genmjr. Apty Alaudinova, ktorý je zároveň zástupcom veliteľa 2. armádneho zboru Národnej milície Luganskej ľudovej republiky. Ten razantne vyhlásil, že ukrajinské vojská už majú straty okolo 200 tisíc osôb.

 

„Majú tieto obete pre nás nejaký zmysel? Myslím si, že nie,“ vyhlásil na sociálnej sieti Telegram dodajúc, že ruské vojská aj tak pôjdu vpred „sebavedome a systematicky,“ a jediná príčina, ktorá spomaľuje ich postup na Artemovskom (Bachmatovskom) úseku, je úsilie vyhnúť sa obetiam medzi civilmi. Okrem toho si, „istý čas vyžaduje“ aj ničenie „síl a prostriedkov NATO“. Ruské vojská pri tom plánovite „sputnávajú“ Artemovsk (Bachmut), „front je stabilný,“ mesto „bude oslobodené“.

 

Alaudinov tiež vyhlásil, že ukrajinské vojská už „spotrebovali“ tak výzbroj dodanú im Západom, ako aj „obrovské množstvo zbraní sovietskej výroby“, ktoré sa nachádzalo na Ukrajine. „Zopakovať dodávku zbraní Ukrajine sa bloku NATO“ vraj „hneď nepodarí,“ pretože nevyhnutné „množstvá na export jednoducho nemá“.

 

V tejto súvislosti je dobré pripomenúť si aj predchádzajúce vyhlásenie Alaudinova, že ukrajinské úrady chcú pripraviť svoje obyvateľstvo na odovzdanie Artemovska Rusom a že práve preto o ňom hovoria, ako o meste „ktoré nemá význam“. Kyjev vraj rovnako konal pri ústupe zo Severodonecka, Lisičanska, Rubežného a ďalších miest.

 

Informačný systém piatej kolóny. Ako plánujú „bojovať proti Putinovmu Rusku“

 

O súhrnných ukrajinských stratách sa vyjadrili už tri významné autority. Dnes genmjr. Apty Alaudinov hovorí o 200 tisícovej strate, no dávno pred ním to bola predsedníčka EK Ursula von der Leyen, ktorá hovorila o 100 tisícoch zlikvidovaných Ukrajincov. Po nej obšírnejšie údaje priniesol minister obrany RF Sergej Šojgu, ktorý uviedol, že „na začiatku bojov mali ukrajinské sily 200 tisíc ľudí“ a že Ukrajina z nich stratila už vyše 100 tisíc, „z toho 61 207 zabitých a 49 368 ranených“.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov