Elon Musk a Qin Gang
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový čínsky minister zahraničných vecí vysiela signál USA aj Rusku

Šéfom čínskeho ministerstva zahraničných vecí sa stal čínsky diplomat Qin Gang, ktorý len niečo vyše roka pôsobil ako veľvyslanec v USA. Qin je vnímaný ako náchylný na tvrdú taktiku, označovanú ako diplomacia „vlčích bojovníkov“. Na druhej strane, nie bez jeho účasti udržiavala ČĽR aktívne hospodárske vzťahy so Spojenými štátmi. Čo čaká rusko-čínske vzťahy pod vedením nového šéfa čínskej diplomacie?


 

Do funkcie čínskeho ministra zahraničných vecí bol v piatok vymenovaný čínsky veľvyslanec v USA Qin Gang, ktorý v tejto funkcii pôsobil 17 mesiacov . Rozhodlo o tom 27. decembra zasadnutie zákonodarného zboru – Stáleho výboru Národného ľudového kongresu Číny.

 

Qin Gangov predchodca vo funkcii ministra zahraničných vecí Wang Yi má na starosti zahraničnú politiku Číny od roku 2013 a má povesť politickej ťažkej váhy. Qin je zase považovaný za dôveryhodného pomocníka čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

 

Mnohí pozorovatelia takýto vývoj očakávali, pretože v októbri bol 56-ročný Qin vymenovaný do Ústredného výboru Komunistickej strany Číny po jej 20. zjazde . Wang Yi (69) v rovnakom čase vstúpil do politbyra ČKS a ako odborníci očakávajú, začne hrať dôležitejšiu úlohu v zahraničnej politike krajiny. Práve za neho sa vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi vyhrotili až na doraz. Došlo to až do bodu, keď Wang pokarhal amerického ministra zahraničia Anthonyho Blinkena.

 

Vo svojom prvom verejnom vyhlásení od svojho vymenovania Qin Gang poznamenal, že Peking ponúkne „čínsku múdrosť, čínske iniciatívy a čínsku silu“ pri riešení problémov spoločných pre celé ľudstvo.

 

Qin rýchlo postúpil na rôznych pozíciách na ministerstve zahraničných vecí, vrátane toho, že v rokoch 2006 až 2014 pôsobil dvakrát ako hovorca ministerstva a v rokoch 2014 až 2018 ako hlavný protokolár, pričom dohliadal na interakcie Si Ťin-pchinga so zahraničnými lídrami.

 

Nový menovaný vynikal medzi svojimi rovesníkmi tým, že bol jedným z prvých čínskych diplomatov, ktorí urobili ostré komentáre na obranu čoraz asertívnejšej zahraničnej politiky Číny, ktorá sa neskôr stala známou ako diplomacia „vlčích bojovníkov“. Zároveň preukázal svoju pripravenosť spolupracovať so Spojenými štátmi, pričom uviedol, že tieto vzťahy sú plné „veľkých príležitostí a potenciálu“.

 

Qin Gang tento týždeň zverejnil v americkom magazíne The National Interest článok „Ako Čína vidí svet“ , ktorý možno považovať za detailnú prezentáciu názorov nového šéfa čínskej diplomacie.

 

V článku Qin naliehal na USA, aby nerozdeľovali krajiny na demokracie a autoritárske režimy. Diplomat hovoril aj o rusko-ukrajinskom konflikte a zdôraznil, že „vo vojnách niet víťazov“.

 

„Najnaliehavejšou úlohou v súčasnosti je podporovať mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou, ako aj dialóg medzi USA, EÚ, NATO a Ruskom. Z dlhodobého hľadiska si ľudia musia uvedomiť, že zakladať svoju vlastnú bezpečnosť na neistote iných krajín nebude fungovať; je potrebné vytvoriť vyváženú, efektívnu a udržateľnú európsku bezpečnostnú štruktúru,“ píše Qin.

 

Krajina sa zaviazala k svojim zahraničnopolitickým cieľom „udržiavať svetový mier a podporovať spoločný rozvoj a zostáva odhodlaná budovať spoločenstvo so spoločnou budúcnosťou ľudstva,“ povedal. Hovoril tiež o napätí v Taiwanskom prielive, ktoré „nie je spôsobené tým, že pevninská Čína porušuje status quo, ale kvôli separatistom za nezávislosť Taiwanu a vonkajším silám, ktoré neustále spochybňujú myšlienku zjednotenej Číny.

 

Qin Gang výrazne zmenil vzťahy medzi USA a Čínou. Vďaka nemu boli postavené tak, že pri zhoršovaní politických väzieb tie ekonomické boli naďalej celkom rozumné. Obchodný obrat medzi Washingtonom a Pekingom výrazne vzrástol,“ povedal pre noviny VZGLYAD Alexej Maslov, riaditeľ Inštitútu ázijských a afrických krajín na Moskovskej štátnej univerzite.

 

Podľa jeho prognózy sa vzťahy Číny s Ruskom nezmenia. „Ako ukázali nedávne rozhovory medzi Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom, tieto dve krajiny budujú nový koncept medzinárodných vzťahov. Je zrejmé, že Qin Gang sa na nich bude musieť zúčastniť, ale berúc do úvahy záujem ČĽR vo vzťahu so Spojenými štátmi,“ uviedol zdroj.

 

Nový minister je podľa neho flexibilnejší typ čínskeho diplomata, no zároveň to nie je signál Washingtonu, že Čína je pripravená vzťahy zlepšiť. „Čínsky veľvyslanec v USA je spravidla statusovo najdôležitejšou diplomatickou funkciou, na ktorú sú menovaní najsľubnejší a potenciálni kandidáti na post ministra zahraničných vecí. Je nepravdepodobné, že bude nejako lobovať za záujmy Spojených štátov, “verí expert.

 

„Vymenovanie Qin Gang by malo Washingtonu signalizovať, že Peking je pripravený splniť dohody dosiahnuté na summite G20 na Bali, najmä o návšteve Anthonyho Blinkena v Pekingu,“ dodáva amerikanista Dmitrij Drobnickij. Odborník označuje nového ministra za typického predstaviteľa čínskej diplomacie. Ako ministra zahraničia by ho mali Američania vnímať ako veľmi pohodlného partnera na vyjednávanie.

 

Neznamená to však zmenu zahraničnej politiky Číny. „Qin Gang je rozbehnutý, na každého sa usmieva, pravidelne opakuje tézy z doktríny čínskej zahraničnej politiky, perfektne hovorí jazykom a ovláda podmienky medzinárodného práva. Raz vyjadril ľútosť nad tým, že Konfuciov inštitút (prvok mäkkej sily Pekingu) sa v Spojených štátoch prakticky zatvára, ale urobil aj tvrdé demarše”.

 

Čína: “Najlepší spôsob, ako zabezpečiť, že vojna nebude, je mať silu ju vyhrať”

 

Podľa politológa Blinkenov vzťah s predchádzajúcim ministrom zahraničia Wang Yi od začiatku nevychádzal. „Počas nedávneho telefonického rozhovoru medzi Blinkenom a Wang Yi došlo k nadávkam. Štátny tajomník začal čínskemu partnerovi prednášať a Wang Yi tvrdo zareagoval a dopadlo to fiaskom. Rezignácia Wang Yi je pre Blinkena úľavou,“ uviedol zdroj.

 

Výmena šéfa čínskeho ministerstva zahraničia podľa odborníka neznamená obnovenie vzťahov so Spojenými štátmi. „Toto nie je ani uvoľnenie, ale taktická dohoda, že do roku 2024, keď sa majú v USA konať prezidentské voľby, by nemalo dochádzať k zhoršovaniu vzťahov, strany sa budú snažiť vyhýbať vzájomným útokom a konfrontáciám,“ hovorí. Drobnickij.
Jevgenij Pozdniakov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov