Recep Tayyip Erdoğan
Aktuality, Bezpečnosť,

„Tayfun eskalácie“: Erdogan pohrozil spojencovi v NATO, že naň vypáli rakety

Prezident Turecka Recep Tayyip Erdoğan ešte v decembri pokračoval v sérii bojových vyhlásení, ktoré on i jeho ministri pravidelne adresujú Grécku, tentoraz však susednému štátu pohrozil raketovým útokom „ak sa neupokojíte“.
„Grécko sa bojí našich rakiet. Hovorí sa, že raketa „Tayfun“ doletí do Atén, a tak tomu aj bude, ak sa neupokojíte,“ tvrdil Erdoğan, oznámili v pondelok 12. 12. aténske noviny Kathimeriny.


 

„Tayfun“ je balistická raketa krátkeho dosahu, skonštruovaná Tureckom a otestovaná v októbri minulého roka. Má dolet do 560 km, čo je vyše dvakrát viac, ako je dolet doposiaľ známych tureckých rakiet vo výzbroji armády, píše grécky list.

 

Kvôli takýmto letúňom už Mitsotakis pre Erdogana neexistuje. Na snímke stíhač F-16 Block 70/72, o ktorom sa hovorí, že by ho malo dostať Slovensko

 

Hrozby tohto typu nie sú novinkou, aj keď o potenciálnom raketovom útoku „Tayfunami“ na svojho spojenca v NATO sa najvyššie vojensko-politické vedenie Turecka zatiaľ verejne nezmieňovalo. Pred niekoľkými dňami minister zahraničia Turecka Mevlüt Çavuşoğlu pohrozil Grécku vpádom, ak nedemilitarizuje svoje ostrovy v Egejskom mori. Çavuşoğlu povedal, že Turecko sa „znenazdajky objaví v noci“. Túto frázu veľmi radi používajú tureckí oficiálni predstavitelia, vrátane Erdogana. A keďže hlavu tureckého štátu čakajú na budúci rok ťažké voľby, v Aténach sú znepokojení tým, že „môže zorganizovať (ozbrojený) incident ako akt zúfalstva,“ hovorí sa v článku. Pri pokračujúcom napätí vo východnej časti Stredozemného mora Erdogan už predtým vyhlásil, že Grécko sa nevyrovná Turecku ani v politických, ekonomických a ani vo vojenských vzťahoch.

 

Ako zmierenie medzi Erdoganom a Asadom posilní pozíciu Ruska

 

Ako uviedlo vydanie eadaily.com, Grécko vyvolalo nahnevanú tureckú reakciu vojensko-politického vedenia Turecka, svojho spojenca v NATO, po tom, ako premiér Kyriakos Mitsotakis počas návštevy USA vyzval americkú stranu vzdať sa dodávok Ankare stíhačov F-16. Turecký líder na to vyhlásil, že odteraz pre neho grécky premiér „viac neexistuje“.
Vladimír Mikunda

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov