Viktor Lewandovskij
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Zajatý ukrajinský výsadkár prehovoril o jeho výcviku v Británii

Strelec 95. leteckej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny vojak Viktor Lewandovskij bol 5. septembra mobilizovaný do armády a v októbri cez letisko v Raževo (Poľsko) bol vyslaný do Spojeného kráľovstva na 35-dňový kurz. Kanadskí inštruktori počas výcviku hovorili o vlastnostiach ruských obrnených vozidiel a Ukrajinci si na simulátore precvičovali streľbu z granátometov na jeho najzraniteľnejšie miesta. Zaujímavé, že samostatná téma výcviku bolo zajatie zajatcov a rukojemníkov, ich využitie na bojisku a expresné výsluchy.


 

Po návrate na Ukrajinu Lewandovsky dva týždne navštívil front v oblasti Slavjanska a Limana, potom bol zranený a zajatý Ruskom.
TG server Dvaja majori zverejnil podrobnosti o jeho tréningu v Spojenom kráľovstve.

 

Po lekárskej prehliadke bol mobilizovaný pridelený do výcvikového strediska 199 (A-2900, Žytomyr), kde čakal na odoslanie do Spojeného kráľovstva, do špeciálneho centra vzdušných útokov. 15. októbra 2022 bolo do Poľska transportovaných asi dvesto mobilizovaných ukrajincov zo 199 výcvikového stredíska. V ten deň bol personál dopravený z letiska v poľskom Raževo do Spojeného kráľovstva na vojenské letisko. Z letiska boli transportovaní do vojensky uzavretého mesta pri meste Litt, umiestnení v dvojposchodových kasárňach v izbách s 10 a 20 lôžkami.

 

Po príchode boli rozdelení na čaty a výcvikové roty. Všetci boli oblečení do kvalitných uniforiem NATO a dostali ďalšiu výbavu:
spodná bielizeň;
flisové svetre;
kukla;
rukavice;
čiapky a klobúky (čierne);
taktické topánky (s vysokým šnurovaním);
prilby a nepriestrelné vesty;
taktické batohy;
spacáky;
lekárnička

 

Od 17.10.2022 prebiehali cvičenia k osvojeniu automatických zbraní (“SA-80”), streliva a ich výkonnostných charakteristík. Vyučovanie prebiehalo v budove susediacej s kasárňami v skupinách po 10-13 ľuďoch. Od 17. októbra do 24. októbra sa zaoberali štúdiom výkonnostných charakteristík, demontážou / montážou zbraní, vybavením zbraní, štúdiom označenia mín a granátov. Bol zorganizovaný dvojdňový výlet na praktický rozvoj naučených zručností v podmienkach bojových, v poľnom tábore. Vypracované prvky: rozmiestnenie, formovanie útočných čiat, pohyb po areáli, nastavenie stráží. Pomocou rysov reliéfu si precvičili maskovacie a taktické úlohy.

 

Raz do týždňa bol daný deň voľna, aby sa dala uniforma do poriadku. Inštruktori a sprievod umožnili prichádzajúcim vojakom Ozbrojených síl Ukrajiny komunikovať cez internet (cez WI-FI bod) s príbuznými a priateľmi bez toho, aby prezradili detaily svojho pobytu v stredisku.
V čajovom bare sa dali kúpiť a konzumovať iba energetické nápoje. Z mesta ich nepustili.

 

Od 27.10.2022 pokračovala teoretická príprava prvkami praktickej prípravy na témy: napadnutie v rôznych podmienkach (hlavne mesto), pohyb 3-4 osôb, napadnutie po schodoch s prístupom na poschodia. Trvanie lekcií bolo 5-6 dní. Od 1.11.2022 do 4.11.2022 išli do poľného tábora. Po príchode sa všetci rozdelili do sekcií. Ubytovanie – v stanoch. Jedlo – suché dávky.

 

Hlavnými úlohami bolo vypracovať akciu: pozostávajúcu z 2-3 ľudí alebo 4-5 vojenských osôb (v závislosti od úlohy), výjazd do terénu, stiahnutie sa s ranenými (evakuácia), dobytie zákopu, práca čaty v zákope na odrazenie útoku, nočné hliadky, maskovanie atď. Skládka v lesnom pásme bola rozdelená na výcvikové stanovištia, kde každá čata strávila niekoľko hodín s následným presunom do iného bojového výcvikového alebo taktického priestoru.

 

Samostatný deň bol vyčlenený na štúdium výkonnostných charakteristík AK-47 (čínsky náprotivok) a AK-74 (ruský náprotivok). Na 5 dní ich zobrali na strelnicu, kde si precvičili praktické strelecké zručnosti z AK-47 (čínsky analóg). Streľba sa cvičila v stoji, v ľahu a v behu. Okrem toho sa precvičovala streľba slepými nábojmi z guľometu SA-80.

 

Niekoľko dní bolo vyčlenených na prežitie a lekársky výcvik. Pred návratom na Ukrajinu bola dňa 19.11.2022 zorganizovaná praktická skúška s výjazdom na cvičisko mestského typu. Po návrate z cvičiska začali čistením zbraní a skončili prípravou osobných vecí a výstroja.

 

 

Počas celého obdobia výcviku sa vojenskému personálu Ozbrojených síl Ukrajiny venovalo niekoľko hlavných inštruktorov (všetci Kanaďania), hovorili iba anglicky. Preklad vykonali oddelene vyškolení Ukrajinci, ktorí žili na vojenskej základni v Spojenom kráľovstve (v civilnom oblečení a neboli vojenským personálom). Inštruktori povedali, že niekoľko rokov neboli doma, dôvodom boli vysoké platby a tvrdé podmienky zmlúv. Po absolvovaní špeciálneho výcviku v Británii bol ukrajinský výsadkár zakrátko zajatý ruskou armádou.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov