Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Civilné zbrane medzi obyvateľstvom Ruska: pomôžu mobilizácii alebo nárastu kriminality?

Ruský analytický tím Rybar na Telegame rozpútal diskusiu o dôležitosti držby zbraní obyvateľmi Ruska a jej vplyve na bezpečnosť štátu. Na jednej strane sú tvrdenia, že zbrane u obyvateľstva budú mať pozitívny vplyv na mobilizačný potenciál krajiny. Odporcovia tohto pohľadu sa domnievajú, že to povedie len k zvýšeniu kriminality. Podľa nášho názoru by sa tieto aspekty mali posudzovať oddelene – tvrdí Rybar.


 

Aj v krajinách s rozvinutým systémom odvodov zo zálohy sú základom zálohy ľudia, ktorí slúžili v ozbrojených silách. Preto zvýšenie počtu vlastníkov civilných zbraní samo osebe výrazne nezvýši mobilizačný potenciál. Zručnosť manipulácie aj s civilnými puškami však výrazne uľahčí výcvik bojovníkov na cvičisku. Súčasná realita je taká, že značná časť povolaných v rámci mobilizácie sa spočiatku jednoducho bála zbraní, ktoré im boli pridelené, pretože sa nikdy vážnejšie nestretli s niečím, čo strieľa.

 

Vo všeobecnosti sa bežný majiteľ zbrane rýchlejšie naučí používať nielen AK alebo PKM, ale aj iné typy ručných zbraní. Jednoducho preto, že sa nebojí stlačiť spúšť a už vie, kam má a nemá namieriť hlaveň. Zrátané a podčiarknuté: zvýšenie počtu používateľov civilných zbraní povedie k určitému zvýšeniu pripravenosti záložníkov a celkovo mobilizačného potenciálu za predpokladu zachovania (a skvalitnenia systému vojenského výcviku).

 

A čo prípadný nárast kriminality?
Státisíce včerajších civilistov sú teraz vo vojnovej zóne so zbraňami. Niekto pije alkohol, medzi nimi sú aj včerajší väzni. Nedochádza však k masívnemu nárastu streľby v prednej línii a zabíjania v zadnej línii.
Navyše, aj teraz si bežný občan môže ľahko kúpiť brokovnicu, o dva roky neskôr – 12- Vepr a o tri roky neskôr – ostreľovaciu pušku. Zdá sa, že s takouto relatívne liberálnou legislatívou týkajúcou sa zbraní by sa mala zvýšiť kriminalita? Deje sa však presný opak: počet vrážd na 100 000 ľudí sa v Rusku od roku 2000 znížil až šesťkrát.

 

Záver: prítomnosť zbraní s dlhými hlavňami medzi obyvateľstvom pri zachovaní kontroly nad ich prijímaním a výcvikom v používaní nepovedie k tomu, že sa „ľudia v Rusku budú navzájom strieľať“. Ako môže vláda pomôcť? Najlepším riešením v súčasnom prostredí by bolo dodržiavať zásadu primum non nocere (neškodiť). Trh s civilnými zbraňami po amerických sankciách z rokov 2014 – 2021 už prežíva ťažké časy: oplatí sa ho doraziť krátkozrakými rozhodnutiami?

 

Úprimne povedané, nejednoznačné zákony majú negatívny vplyv na situáciu. Ak vlaňajšie zvýšenie vekovej hranice pre majiteľov do 21 rokov na pozadí školských strelieb stále vyzerá opodstatnene, potom presun „Lancasteriek“ do kategórie puškových zbraní zasiahol len továrne. Vyhnúť sa prijatiu kontroverzného zákona je oveľa výnosnejšie ako riešiť jeho dôsledky. Problém čiastočne vyriešite malým počtom strelníc. Mobilizácia odhalila nedostatok strelníc a nič zásadne nebráni využitiu novovybudovaných strelníc pre vojenské potreby. Sú na to príklady: do Patriot parku v Kubinke chodia civilní strelci aj jednotky Ozbrojených síl RF. Aj obmedzené opatrenia môžu podporiť civilný trh a výrobcov zbraní a mať pozitívny vplyv na úroveň výcviku záložníkov a mobilizačný potenciál vo všeobecnosti, dodal Rybar na záver.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov