Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Švédi preukázali maximálnu krutosť voči „špiónovi Ruska“

Vo Švédsku sa skončil proces o špionáži pre Rusko, jeden z obvinených dostal doživotie. Hrozí, že tento prípad sa stane jedným z najškandalóznejších v histórii krajiny. Odhalilo obrovské škody spôsobené vojenskej spravodajskej službe severného kráľovstva, ktoré stále dúfa, že sa stane súčasťou NATO.


 

Štokholmský okresný súd odsúdil dvoch bratov na základe obvinenia zo špionáže pre Rusko. Najmladší Payam Kia má 35 rokov a dostal desaťročný trest odňatia slobody. Najstarší – Peyman Kia – má 42 rokov, dostal doživotie. Pre humanistickú a liberálnu Škandináviu, kde aj masoví vrahovia sú uväznení maximálne na štvrťstoročie, je to takmer nemysliteľné. Čo sa stalo?

 

Payam Kia a Peyman Kia

 

“Súd potvrdil, že takmer desať rokov v mene Ruskej federácie a GRU, okrem iného, ​​prijímali a sprístupňovali cudzej mocnosti tajné informácie, ktoré by mohli poškodiť bezpečnosť Švédska,” uviedol súd vo vyhlásení. Vo Švédsku existujú dva typy trestov podľa článkov za špionáž. Ak sa človek práve chystal preniesť niečo tajné do cudziny a začal zbierať príslušné údaje, môže dostať od osem do 17 rokov. Ak už prebehol prenos dát, môže ťahať doživotie. Švédsky humanizmus a liberalizmus končia presne tam, kde začína národná bezpečnosť kráľovstva.

 

Ďalšia vec je, že škandinávsky doživotný trest pre vás nie je kolónia “Čierny delfín”. Môžu vás dokonca nechať ísť na viacdňový výlet s rodinou. Najslávnejší špión v histórii Švédska Stig Berling, ktorý pracoval pre ZSSR počas 70. rokov, dostal len doživotie. Prvých 30 mesiacov bol držaný na samotke a dokonca mu ponúkli výmenu za Raoula Wallenberga, kým im nepreukázali, že Wallenberg zomrel už dávnejšie. Potom bol Berlingov režim oslabený, prestal byť predmetom vyjednávania, išiel na návštevu, aby sa stretol so svojou manželkou a spolu s ňou cez sovietsky konzulát na Alandských ostrovoch bezpečne utiekol do ZSSR. V roku 1990 sa rozhodol vrátiť do Švédska, odsedel si tam ďalšie tri roky a potom bol podmienečne prepustený.

 

Toto doživotie – vzácnu krutosť, ktorú štokholmský súd prejavil voči staršiemu bratovi Kia, možno vysvetliť jeho prácou. Oficiálne pracoval vo Švédskej potravinovej agentúre (SPA) so sídlom v Uppsale, kde bratia žili. Táto organizácia sleduje kvalitu potravín v predajniach a pitnú vodu v kohútikoch s dôrazom na životné prostredie. Ideálne miesto na prácu pre Gretu Thunbergovú. Ale Peyman Kia bol profesionálny švédsky spravodajský dôstojník, ktorý bol zodpovedný za prácu v zahraničí vrátane nelegálnych agentov. Jeho pozícia v SPA bola zásterkou, ktorá mu umožňovala cestovať na služobné cesty po celom svete. Existujú nepotvrdené informácie, že bratia Kia by mohli cez potravinovú agentúru navštíviť Moskvu.

 

Pred nástupom do SPA senior oficiálne slúžil najprv v SEPO (SAPO – bezpečnostná služba, ktorá zatkla bratov) a potom v Muste – vo vojenskej spravodajskej službe kráľovstva. Môžeme povedať, že Peyman Kia urobil dobrú kariéru vo švédskej spravodajskej komunite. A teraz súd považuje za preukázané, že pre GRU pracoval desať rokov.

 

Oficiálne boli bratia obvinení z približne stovky prísne tajných dokumentov údajne odovzdaných Ruskej federácii, alebo niekomu inému. Vzhľadom na špecifiká práce Peymana Kia by teoreticky mohol ohroziť všetky tajné švédske tajné služby v zahraničí. Potom je to naozaj najväčší špionážny škandál v histórii Švédska. Ten istý Stig Berling, pracujúci pre ZSSR, príliš nepoškodil národné záujmy kráľovstva, keďže slúžil najmä v mierových silách OSN na Blízkom východe. A Peyman Kia mal prístup k tým najcitlivejším tajomstvám.

 

Dôležitý detail: bratia Kiovci sú etnickým pôvodom Peržania a Peymanova kariéra v spravodajstve súvisela okrem iného s jeho plynulou perzštinou, keďže Irán a Afganistan sú dôležitými destináciami aj pre Švédov. Čo sa týka mladšieho brata, pracoval najmä ako kuriér a spojka pre staršieho.

 

Mnohé aspekty vyšetrovania a súdneho procesu s nimi sú klasifikované. SEPO však tvrdí, že začalo vyšetrovanie už v roku 2017, keď sa dozvedelo o únikoch spravodajských informácií. Neprinieslo to však žiadne výsledky. V určitom okamihu išla kontrarozviedka prehľadať byt bratov v Uppsale v ich neprítomnosti. Ukázalo sa, že počítače mali špeciálne vybavenie na šifrovanie a najmladší si viedol niečo ako denník. Boli tam zvláštne záznamy ako „800 000 mesačne pre GRU“ a pokyny na zakrytie stôp po peňažných transakciách a hotovostných vkladoch.

 

Vo Švédsku sa kontrola nad financiami občanov dostala do takej miery, že si bez použitia známeho IBAN (medzinárodné číslo bankového účtu) a osobnej karty, ktorú dostáva každý Švéd takmer od narodenia, nemôžete ani založiť ďalší osobný bankový účet. . Preto sa Peyman Kia ako rodinný účtovník snažil ukryť hotovosť pred kráľovskými daňovými inšpektormi. Tiež sa našli v byte bratov odkazy dokazujúce, že Paiam sa chystal nakúpiť zlato v prútoch, ktoré štát nevie vystopovať.

 

Na počítači seniora SEPO videla aj stopy po použití 18 flash diskov s tajnými údajmi. Kontakt s Rusmi prebiehal podľa nezabudnuteľnej schémy studenej vojny: cez schránky. Starší brat získal informácie a mladší ich odovzdal ďalej – kontajnery s flash diskami nechal niekde v okolí Uppsaly a potom zobral peniaze a pokyny. V tejto schéme agent nekontaktuje kuriéra a neexistujú žiadne elektronické stopy, ktoré radi sledujú všetky kontrarozviedky na svete.

 

Payman Kia, ktorý mal v určitom okamihu podozrenie, že niečo nie je v poriadku, zlomil a vybral pevný disk svojho počítača z domu a hodil ho do koša na najbližšej autobusovej zastávke. Ale to už ho sledovali. Bratov zadržali v roku 2021, súdny proces trval dva roky.
Právnici mali možnosť ak nie vyhrať proces, tak aspoň znížiť prísnosť trestu, no namiesto toho sa jeden z nich rozhodol vec zosmiešniť.

 

Niekde našiel papiere poisťovne, alebo materiály švédskej dopravnej polície, z ktorých vyplýva, že auto jeho klienta havarovalo s autom, ktorého ŠPZ mali písmená GRU (bežné v región Göteborg). Právnik ponúkol, že tieto materiály pripojí k prípadu, pretože „určite naznačujú spojenie jeho klienta s GRU“. Sudkyňa humor neocenila.

 

Doživotné väzenie vyplývalo z toho, že SEPO dokázalo poskytnúť nejaké dodatočné argumenty a dosiahnuť najprísnejší trest. Za najviac postihnuté sa zároveň považuje Must – vojenské spravodajstvo, výšku škôd sa však nedá odhadnúť v korunách.
Postupom času sa ale zrejme dočkáme pokračovania tohto príbehu, jednoducho preto, že Švédsko nezažilo taký škandál od vraždy Olofa Palmeho.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov