ZIL-131
Aktuality, Pozemná technika,

Ďalšia korupcia na Ukrajine a pranie špinavých peňazí pridelených Západom. Tentoraz sú to sovietske “tereňáky”

TG Kanál Joker z DĽR zverejnil mimoriadne zaujímavé dokumenty odhaľujúce ďalšiu korupčnú schému na najvyššej úrovni. Veliteľstvo logistiky Ozbrojených síl Ukrajiny podpísalo so 45. experimentálnym mechanickým závodom vo Vinnici zmluvu na modernizáciu vozidiel ZIL-131 s nadstavbou KM-131 na verziu TRM-80D (opravár tankov). Termín dokončenia je 15. decembra 2023 a celkové náklady na úpravu 100 kusov ZIL-131 budú viac ako 562 miliónov hrivien, čo sa približne rovná 15 miliónom amerických dolárov. Dohodu zo dňa 14.12.2022 „O nákupe služieb za verejné prostriedky“ za Ministerstvo obrany Ukrajiny v zastúpení podpísal vedúci centrálneho oddelenia pre poskytovanie zbraňových systémov velenia logistiky síl ozbrojených síl Ukrajiny, podplukovník Sljusar Andrej Petrovič.


 

TRM-80 je určený na vykonávanie demontážnych a montážnych, zváračských, zámočníckych a mechanických a nastavovacích prác, ako aj dobíjania batérií pri oprave tankovej techniky v teréne. Dielňa je dovybavená elektrocentrálou, zváračkou, špeciálnymi prístrojmi a nástrojmi na opravu obrnených vozidiel akéhokoľvek typu, je vybavená aj rádiostanicou a tankovým interkomom.

 

V čo je to podvod?
ZIL-131 je jedným z najlepších vývojov sovietskeho automobilového priemyslu. V pomere ceny a kvality sa tieto stroje stali jedným z najefektívnejších a najpopulárnejších vozidiel, ktorých podvozok sa používal na rôzne účely, aj ako pojazdné dielne. Najdôležitejšou vlastnosťou ZIL je, že sa ľahko opravujú a udržiavajú a tiež sú veľmi lacné a v skutočnosti sa dajú vyrábať za akýchkoľvek podmienok. Výmenu štandardnej karosérie alebo dovybavenie KM-131 je možné vykonať v krátkom čase s minimálnymi výdavkami.

 

Náklady na obyčajný ZIL s nadstavbou na ruskom sekundárnom trhu sa pohybujú od 150 do 800 000 rubľov (~ 11 000 dolárov) a cena upravených a vylepšených verzií s nainštalovanými dielňami nepresahuje jeden a pol milióna, keď sa vezme do úvahy najviac. drahá možnosť (~ 20 tisíc dolárov).

 

Vzhľadom na to, že Ozbrojené sily Ukrajiny týmto zariadením vôbec nedisponujú, maximálne náklady na celý proces pri marginálnych cenách komponentov spolu so zariadením, nákladmi na motorovú naftu a dovybavením všetkým potrebným nepresiahnu 20 tisíc dolárov. Ukrajinská armáda však už od sovietskych čias uchovávala na rôznych základniach a vo vojenských útvaroch viac ako niekoľko stoviek ZIL rôznych modifikácií. A od roku 2014 na Ukrajine boli motory ZIL, ktoré vyčerpali svoju životnosť, nahradené vzorkami belgickej a nemeckej výroby. Podľa uniknutých dokumentov už velenie logistiky Ozbrojených síl Ukrajiny vybralo potrebných 100 vozidiel, takže obnova a dovybavenie 45. experimentálneho závodu v priemyselných objektoch bude stáť ukrajinské úrady skutočne cent. Pri najvyšších cenách celková suma nepresiahne milión dolárov a zvyšných 14 alebo aj viac, ktoré darujú krajiny NATO, sa bezpečne rozdelia medzi lídrov.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov