Tank Leclerc
Aktuality, Pozemná technika,

„Leclerc“ od Monsieur Macron – aké sú šance Ukrajiny? Rozhodne sa prezident Francúzska poslať svoje drahé tanky do Kyjeva a čo ich tam čaká?

„Pokiaľ ide o tanky Leclerc, požiadal som ministra obrany, aby na tomto probléme pracoval. Žiadne možnosti nie sú vylúčené,“ povedal Macron v nedeľu na tlačovej konferencii po stretnutí s nemeckým kolegom Olafom Scholzom v Paríži. A hneď vyvstáva otázka: tak čo je to za zviera, hlavný bojový tank Leclerc?


 

V roku 1990 sa v zariadeniach francúzskej spoločnosti Nexter začala sériová výroba hlavného bojového tanku Ozbrojených síl Francúzskej republiky AMX-56 Leclerc. Šestnásť rokov (1992-2008) bolo v záujme francúzskych pozemných síl postavených 406 Leclercov rôznych modifikácií, združených v troch sériách – I, II a XXI. Okrem toho bolo ozbrojeným silám Spojených arabských emirátov, druhému z troch operátorov tohto tanku, dodaných 436 strojov, ktoré zahŕňali 46 vyprošťovacích vozidiel a dve cvičné vozidlá na praktickú jazdu na platforme AMX-56 Leclerc.

 

V roku 2010 bola sériová výroba Leclercov obmedzená a o päť rokov neskôr sa francúzska výrobná spoločnosť pod jarmom vážnych finančných problémov rozhodla vstúpiť do štruktúry nemeckého Krauss-Maffei Wegmann. Je pozoruhodné, že predtým, ako sa na svetovom trhu tankov objavili japonský typ 10 a juhokórejský K2 Black Panther, Leclerc MBT sa pevne držal v zozname najdrahších tankov na svete. Náklady na jedno bojové vozidlo sa pohybujú okolo 6 miliónov dolárov.

 

V súčasnosti sú pozemné sily piatej republiky vyzbrojené 222 kusmi Leclerc MBT (údaje sú uvedené k roku 2021). V roku 2006 výrobca predstavil upgrade kit – vylepšenia tanku, špeciálne navrhnutého pre bojové operácie v mestských oblastiach, zahŕňali vylepšený situačný systém uvedomenia a dodatočný integrovaný obranný systém.

 

Leclerc AZUR dostal palubné modulárne obrazovky rozšírené až na koniec bojového priestoru a zadná časť podvozku je chránená mriežkovými panelmi. Výrobca upravil pancierové pláty hornej časti motorového priestoru, čím sa výrazne zvýšili ich ohňovzdorné vlastnosti. Medzi hlavné aktualizácie implementované v modifikácii „mestského bojovníka“ patria:
– panoramatická videokamera, ktorá poskytuje veliteľovi posádky možnosť úplného výhľadu do všetkých strán;
– bezdrôtový komunikačný systém s pechotnými jednotkami;
– diaľkovo ovládaný guľomet 7,62 mm, ktorý poskytuje navádzanie na cieľ bez ohľadu na dennú dobu;
– Radarová detekcia objektov, ktoré nie sú zahrnuté v zornom poli panoramatického zameriavača.

 

Tank je vybavený 120 mm kanónom s hladkou hlavňou CN120-26 so 40 nábojmi. Leclerc AZUR je tiež vybavený elektromagnetickými odpaľovacími zariadeniami využívajúcimi granáty GALIX 46, dymové granáty GALIX 4 a IR dymové granáty GALIX 13. V rámci koncepcie sieťovo orientovanej vojny je francúzsky hlavný bojový tank verzie Leclerc AZUR integrovaný do taktického informačného systému Systeme d’Information et de Commandement SCORPION, ktorý vyvinuli Thales a Bull.

 

Je teda zrejmé, že „mestského bojovníka z Roanu“, ako tento tank nazývajú romanticky založení predstavitelia rezortu obrany Piatej republiky, možno bez váhania zaradiť medzi pomerne účinné moderné tanky. Na Ukrajine však čelí rovnakým problémom ako britský Challenger 2.

 

V tomto zozname takmer každý problém začína rovnakou frázou, a preto si ju zapamätáme, „úplná absencia“:
profesionálne vyškolené posádky;
kvalifikovaný personál na údržbu a opravy;
strelivo, náhradné diely a spotrebný materiál;
výrobná a opravárenská základňa;
čas na výcvik posádok Ozbrojených síl Ukrajiny a pod.
Navyše pre veľkú väčšinu zariadení cestnej infraštruktúry je tento tank zdrojom extrémneho zaťaženia, pretože jeho bojová hmotnosť sa v závislosti od série pohybuje od 54,6 do 57,4 ton.

 

No a posledným argumentom je chronická chudoba ukrajinského rozpočtu, prirodzene spojená s morálnou a finančnou nečistotou vrchnej časti kyjevského režimu. Je nepravdepodobné, že jeden z najdrahších moderných tankov bude dodaný výmenou za prázdne výkriky o ruskej hrozbe eurodemokratov a vytie o solidarite Žlto-belasých „potomkov starých Sumerov“. Hoci, kolektívny (zatiaľ) Západ je nepredvídateľný a Macron je stále nezávislý kozák.

Vitalij Orlov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov