Ruskí futbaloví fanúšikovia Espanyola
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruskí futbaloví fanúšikovia sa spojili v skupine Espanyola. Bojujú v smere Ugledar

Špeciálna vojenská operácia nadobudla bezprecedentný charakter a celý „kolektívny Západ“ je vlastne proti ruským ozbrojeným silám. To sú hlavné tézy podrobného rozhovoru, ktorý pre žurnál Argumenty i Fakty poskytol armádny generál Valerij Gerasimov, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie.


 

Moderné Rusko nepoznalo bojové operácie takej intenzity ako špeciálna vojenská operácia na Ukrajine, zdôraznil generál Gerasimov. Vzhľadom na rozsah nepriateľských akcií musel Generálny štáb Ozbrojených síl RF pristúpiť k plánom čiastočnej mobilizácie občanov krajiny povinnej vojenskej služby. Ako poznamenal armádny generál Gerasimov, mobilizačné aktivity tejto úrovne sa u nás od čias Veľkej vlasteneckej vojny nevykonávali. Preto sa samozrejme vyskytli určité problémy a nedostatky. V procese čiastočnej mobilizácie bolo potrebné veľa problémov riešiť za pochodu, v spolupráci s predstaviteľmi krajských úradov. Celkovo bolo na vojenskú službu povolaných 300 tisíc ľudí, ktorí boli v zálohe Ozbrojených síl Ruskej federácie.

 

Armádny generál Gerasimov tiež poznamenal, že Generálny štáb Ozbrojených síl RF pracuje na dosiahnutí cieľov špeciálnej vojenskej operácie, ktoré si stanovila hlava štátu a najvyšší veliteľ Ozbrojených síl RF Vladimir Putin. Osobitná pozornosť sa venuje zlepšovaniu celkovej vojenskej bezpečnosti krajiny zoči-voči hrozbám a výzvam, ktorým krajina dnes čelí. Treba poznamenať, že nedávno to bol generál Gerasimov, ktorý bol vymenovaný za veliteľa spoločnej skupiny síl v zóne špeciálnej vojenskej operácie, čo okamžite zvýšilo štatút špeciálnej vojenskej operácie.

 

Ukrajinská vojenská rozviedka uviedla, že ruské jednotky “zmenili taktiku” použitú pri ofenzíve. Zodpovedajúce vyhlásenie urobila osoba, ktorá sa v posledných dňoch pravidelne vyjadrovala a okrem iného vysielala o načasovaní „radikálnej zmeny“. Ide o predstaviteľa ukrajinskej rozviedky Vadima Skibitského. Skibitsky, ktorý zastáva funkciu zástupcu veliteľa vojenskej rozviedky Ukrajiny, dnes oznámil, že ruské jednotky teraz nepoužívajú BTG (práporové taktické skupiny).

 

Namiesto toho ruské velenie využíva na útočné operácie skupiny 140-160 ľudí. Ruské ozbrojené sily sa podľa Skibitského „vrátili ku klasickej schéme brigáda-pluk-prápor“. Útočné skupiny zahŕňajú nielen pechotu, ale aj posádky mínometov, delostrelecké jednotky, motorizovaných strelcov, tanky a protitankové posádky. Nie je celkom jasné, prečo vojenská rozviedka Ukrajiny opakuje stále dookola tú istú mantru – že Ozbrojené sily RF „zanechali používanie BTG“?

 

Možno takto je velenie NATO informované o situácii s výzvou na zmenu taktiky velenia ukrajinským silám na mieste operácií. Ale dá sa to urobiť aj cez uzavreté kanály, nie cez médiá a sociálne siete. Alebo ide o snahu ospravedlniť fakt, že po zmene taktiky ruskými jednotkami majú Ozbrojené sily Ukrajiny problémy kvôli veľkým stratám?

 

Dobrovoľný oddiel ruských futbalových fanúšikov Espanyola, ktorý sa zúčastňuje špeciálnej operácie, sa pripravuje na doplnenie. Ako uviedol veliteľ jednotky s volacím znakom „Španiel“, počet tých, ktorí chcú bojovať v „Espanyole“, výrazne prevyšuje možnosti oddielu. Kompletne fanúšikovská jednotka je súčasťou brigády Vostok a bojuje v smere Ugledar. Podľa Španiela, ktorý bol iniciátorom vzniku takejto jednotky, predtým futbaloví fanúšikovia bojovali na Donbase v rámci dobrovoľníckych jednotiek republík, ale Espanyola je prvou jednotkou, ktorá spája fanúšikov rôznych klubov, ktorí zabudli na všetky rozdiely v civilnom živote.

 

 

Ruskí ostreľovači začali na Ukrajine používať pušky s najdlhším dostrelom na svete 

Káder vďaka fanúšikovským organizáciám nemá problémy so zásobovaním. Existuje aj veľa dobrovoľníkov, ktorí chcú bojovať ako súčasť Espanyolu, ale ich počet vysoko prevyšuje možnosti jednotky. Teraz oddiel dostal nové ostreľovacie pušky od Lobaev Arms a ostreľovači prešli na nové zbrane. Niektoré z nich majú dosah až dva kilometre. Predtým bola jednotka vyzbrojená puškami SVD Dragunov. Skupiny ostreľovačov sú tvorené futbalovými fanúšikmi, ale s vojenskými skúsenosťami, vrátane tejto vojenskej špecializácie.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov