Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Potrebuje Rusko druhú vlnu mobilizácie? Čo hovoria ruskí vojenskí korešpondenti

Príde v Rusku druhá vlna mobilizácie alebo sa bez nej zaobíde? Podľa vojenského spravodajcu Alexandra Sladkova je nová etapa nevyhnutná, čo si o potrebe novej etapy mobilizácie myslia jeho kolegovia. Vojnový korešpondent Alexander Sladkov na svojom kanáli Telegram v pondelok oznámil potrebu druhej vlny mobilizácie.


 

Uskutoční sa druhá čiastočná mobilizácia? Myslím, že bude. Dekodéri myšlienok ma nazývajú jedným z „reportérov blízko vrcholu“, no ja nezisťujem názor v spoločnosti, som si naozaj istý, že dôjde k druhej čiastočnej mobilizácii. Minimálne preto, aby sa upevnili lekcie z prvej mobilizácie a aby muži prvej vlny vymenili na prvé línie.

 

Snívam o tom, že budú povolaní podľa skutočných špecializácií – pešiaci k pešiakom, rozviedčici k rozviedčikom atď.
Snívam o tom, že Národná vývojová kancelária bola vytvorená, aby v nej zhromaždila „kulibínov“ z celej Rusi, vytvorila pre nich vojenský technopark s ich osobnou účasťou na testovaní osobne vyvinutých vzoriek zbraní, výstroja a to aj v rámci operácie. Niektorých nových členov operácie by bolo možné naverbovať z branných dobrovoľníkov. Toto je skúsenosť Spojených štátov a toto je racionálne zrno vojenskej výstavby, je škodlivé to popierať. Ak sa máme zmobilizovať, prečo na to nemyslieť vopred.

 

Jurij Kotenok vyjadril opatrnejší názor:
“Kolega Sladkov má svoju víziu a je to cenné, pretože je to skúsený vojenský veliteľ, ktorý má významné informácie. Nechcem hovoriť o vlnách mobilizácie, pretože to vždy rezonuje a vždy je to za takýchto podmienok, že určité sily sa snažia hrať a priniesť tak deštrukciu do spoločnosti. Domnievam sa, že mobilizácia by mala byť na plnenie úloh špeciálnej vojenskej operácie a pokračovať. Vieme, že vojenské registračné a zaraďovacie úrady vykonávajú plánované práce na povolávanie záložných vojakov určitých kategórií, určitých vojenských odborností, a viem, že tento proces sa nezastavil. Nenazval by som to vlnou, hovorím o procese, ktorý je nevyhnutný, pretože ciele stanovené najvyšším veliteľom v ukrajinskom smere, na ukrajinskom operačnom fronte, nás zaväzujú mať zoskupenie dostatočných síl a a to sa nezaobíde bez zapojenia ďalších ľudských zdrojov.

 

Rusko potrebuje uzavrieť pomerne dlhú frontovú líniu, líniu bojového kontaktu od Charkova po Cherson. Na to potrebujeme nové jednotky, nové pododdiely – mám na mysli dodatočné personálne obsadenie už existujúcich jednotiek a podjednotiek mobilizovaným vojenským personálom. Toto je jediný spôsob, ako zabezpečiť kontinuitu a prípravu.

 

Hlavná vec je, že skúsenosti vojenského personálu, ktorý sa už zúčastnil na nepriateľských akciách, sa prenášajú na tých, ktorí boli mobilizovaní. Je potrebné organizovať nepretržitý, efektívny vzdelávací proces nie na predvádzanie, nie na hlásenia, nie na cvičisko, ale vlastne precvičovaním palebnej, taktickej, zdravotnej, špeciálnej a inej prípravy. Tým musíme zvýšiť bojovú efektivitu jednotiek a formácií a celkovo doviesť individuálnu prípravu vojakov na požadovanú úroveň. Toto je veľmi dôležitý a starostlivý proces.
Nie je to také viditeľné pre širokú verejnosť, ale od toho závisí to najdôležitejšie, vrátane záchrany personálu a životov našich bratov, otcov, kamarátov, detí v prvej línii.

 

Je veľa dôkazov, že chyby prvých mesiacov mobilizácie boli prekonané a teraz je v tomto procese stále väčší poriadok, jednotky mobilizovaného vojenského personálu povolané zo zálohy dostávajú všetko, čo potrebujú. Musíte sa zamerať na poskytovanie všetkého potrebného – vybavenia, zbraní, uniforiem a prostriedkov ochrany. Tento proces by mal byť riadený úplne zhora, ako hovorí prezident, dáva pokyny a neustále vyžaduje skutočné správy o ich realizácii – nie odpovede, ale skutočné informácie.

 

A ak si tento proces udrží pozitívnu dynamiku, uvidíme pozitívne zmeny na frontovej línii, všetko je prepojené. Ale nehovoril by som o vlnách mobilizácie. Hovorím o kontinuálnom procese zvyšovania bojaschopnosti zoskupenia ruských ozbrojených síl v zóne špeciálnej vojenskej operácie,” dodal Kotenok.

 

Vojenský veliteľ Alexander Koc povedal, že nová etapa mobilizácie môže byť spôsobená situáciou v bojovej zóne:
“Proces mobilizácie nie je ukončený, jeho ukončenie nie je oficiálne stanovené, teda vlastne teraz pozastavené. Ak hovoríme o druhej vlne mobilizácie – neviem, či sa to dá nazvať vlnou, či sa to dá nazvať pokračovaním mobilizácie – ale skôr či neskôr sa tí ľudia, ktorí boli mobilizovaní minulý rok, unavia. Potrebujú si oddýchnuť, musia sa rotovať, treba ich niekým nahradiť a podľa toho aj niekoho zmobilizovať pre túto prácu. Všetko závisí od toho, ako rýchlo prebehne zimná kampaň.

 

Ak relatívne vzrastie počet Wagnerovcov, to je jedna vec, pretože vykonávajú najmä útočné operácie, ak hovoríme o Arťomovskom smere. Ak v iných osách našej zimnej kampane bude ofenzíva prebiehať dobrým tempom a nepriateľ utrpí veľké straty na živej sile, ako v Soledare, potom možno nebude potrebná mobilizácia vzhľadom na skutočnosť, že intenzita nepriateľských akcií v prípade našich útočných opatrení nebude vyžadovať ďalšiu živú silu. Ale skôr či neskôr už dobyté hranice bude musieť niekto strážiť, niekto bude musieť slúžiť. A v tomto zmysle sa mi zdá celkom logické, že keďže sa nové územia stali územím Ruskej federácie, tak niektoré zadné funkcie by mohli vykonávať aj branci. V tomto prípade nemusí byť mobilizácia potrebná.

 

Vojnový korešpondent Jevgenij Poddubnyj sa zdržal komentárov k potrebe novej vlny mobilizácie:
“Nemám množstvo informácií, ktoré by mi umožnili hovoriť o potrebe alebo nepotrebe mobilizácie v krajine. Generálny štáb má tieto informácie, takže túto tému nebudem rozoberať.”
Tatiana Struková

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov