M1A2 SEPv3 Abrams
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Generál varuje, že americké F-16 sa na Ukrajine rýchlo zrútia k zemi. Dlhú životnosť nedáva ani tankom Abrams

Americké úrady majú v úmysle previesť na Ukrajinu asi 30 tankov M1 Abrams, píše americký denník Politico s odvolaním sa na svoje zdroje. Zdá sa, že administratíva Joea Bidena by mala tento týždeň vydať zodpovedajúce vyhlásenie. Čo sa dá očakávať od bojového vozidla na Ukrajine.


 

Sériová výroba hlavného bojového tanku Spojených štátov amerických M1 Abrams od General Dynamics Land Systems začala už v roku 1980. Stal sa alternatívou k 105 mm Gun Full Tracked Combat Tank M60, vyvinutému v rokoch 1957-1959, a existuje už viac ako štyridsať rokov vďaka neustálemu procesu zdokonaľovania a modernizácie, financovaného z mocného amerického vojenského rozpočtu.

 

Od roku 1980 bolo vyrobených viac ako desaťtisíc kusov tankov M1 Abrams všetkých modifikácií. Od roku 2021 pozostávala tanková flotila americkej armády z 5215 Abrams MBT (verzie M1A1 SA, M1A2 SEPv2, M1A2C, M1ABV, M1074), z ktorých bolo 447 jednotiek presunutých do námornej pechoty a 3700 je v sklade. Zoznam prevádzkovateľov tohto tanku je pomerne široký – Saudská Arábia, Irak, Kuvajt, Egypt, Maroko, Austrália. A dokonca aj Čína zvažovala možnosť získať tento tank vo verzii M1A2T. Plány vojenského a politického vedenia Spojených štátov amerických sú udržiavať tanky M1 Abrams ako súčasť obrnených brigád pozemných síl do roku 2050.

 

Túto tézu nepriamo potvrdil v jednom zo svojich sedem rokov starých rozhovorov aj asistent vedúceho tankového riaditeľstva Veliteľstva výcviku a doktríny americkej armády (TRADOC) Rob Brown: „Naša modernizačná stratégia pre Abramsy je založená na súbore otázok súvisiacich s progresívnym vylepšovaním platformy prostredníctvom kombinácie technologických inovácií a zlepšovania produktu, pričom sa zohľadňujú dostupné technické riešenia a existujúce hrozby.

 

Tretia verzia modifikácie M1A2 SEP, vyvinutá v roku 2015, sa považuje za moderný štandard modernizácie armády. Výrobca ho umiestňuje ako „technologicky najvyspelejší tank“ a armáda, popisujúca Abrams M1A2 SEP v3 MBT, nešetrí nadšenými prívlastkami. Považujú ho za tank „vyznačujúci sa vynikajúcim rozhraním človek-stroj, farebnými farebnými displejmi, vylepšenými mikroprocesormi, zvýšenou kapacitou pamäte, zásadne novým operačným systémom využívajúcim bežný bojový vesmírny softvér“.

 

Takzvaný balík vylepšení zahŕňa:
– modernizovaný systém riadenia paľby vybavený zariadením ADL, ktorý zabezpečuje použitie výstrelov s programovateľnou poistkou – AMP;
– jednotný náklad munície vytvorený na základe dvoch nových striel – podkalibrovej M829E4 AKE a viacúčelovej XM1147 AMP;
– nové termovízne zariadenia IFLIR, ktoré zobrazujú obraz vo vysokom rozlíšení a sú integrované do nezávislých panoramatických zameriavačov veliteľa a strelca;
– diaľkovo ovládaný veliteľom tanku, bojový modul CROWS-LP s guľometom M2 kalibru 12,7 mm a 24-hodinovým monitorovacím a zameriavacím systémom, ktorý duplikuje hlavný panoramatický zameriavač.

 

Aby sme pochopili, že štyridsaťročná cesta modernizácie neviedla k radikálnym transformáciám a modifikačný tank M1A2 SEP je rovnako podobný ako M1 ako predchádzajúca verzia M1A1HA, porovnajme niekoľko kľúčových technických a prevádzkových charakteristík. Pozoruhodné je, že v decembri 2020 Pentagon podpísal s General Dinamics Corporation kontrakt na sériovú modernizáciu skladovaných tankov modifikácie M1A1 na úroveň Abrams M1A2C alebo Abrams M1A2 SEP v.3. Náklady na sedemapolročný (do júna 2028) kontrakt dosiahli aj na „bezrozmerný“ vojenský rozpočet USA vážnu sumu – 4,62 miliardy dolárov. Pentagon zároveň preferuje ponechať tzv. tajný počet tankov, ktoré sa majú vylepšiť.

 

A teraz si spomeňme na dva kľúčové faktory, ktoré do poslednej chvíle prinútili Bidenovu administratívu povedať Kyjevu – “Nedáme tanky.” Prvým je obava z ďalšieho nedobrovoľného presunu hlavného bojového tanku americkej armády do rúk ruských konštruktérov a inžinierov. Tak ako to už bolo pri húfniciach M777, samohybných delách CAESAR a iných typoch zbraní NATO na Ukrajine. A napriek tomu, že aj nová modifikácia M1A2 SEP V3 je len vylepšenou verziou toho istého štyridsaťročného M1 Abrams, jej dizajn obsahuje dostatok zariadení, zostáv a komponentov, ktoré môžu ruský obranný priemysel vážne zaujať. V tomto tanku je dosť systémov, ktoré sú stále skryté Pentagonom pod hlavičkou „Tajné“.

 

No, to druhé je celkom zrejmé. Biely dom a Pentagon dobre vedia, že to, čo sa dnes deje na Ukrajine, sa radikálne líši od vojenských prechádzok v Líbyi či Iraku. A výsledkom prevodu amerických vojenských vozidiel do rúk Ukrajincov bude úplne horiaci a rozbitý Abrams – vzorka vysoko propagovanej značky.

 

Generálplukovník, zástupca Štátnej dumy Andrej Kartapolov povedal, že nemecké tanky Leopard 2 sú v mnohých charakteristikách účinnejšie ako americké Abrams, ale pokiaľ ide o palebnú silu a pancierovú ochranu, sú horšie ako ruské T-90. Obrnené vozidlá Ruskej federácie majú ďalšiu výhodu – boli testované počas špeciálnej operácie na Ukrajine, povedal šéf obranného výboru Dumy v relácii televízneho kanála Rossija-24.

 

Rusko navyšuje armádu na jeden a pol milióna ľudí. Poľskí tankisti odmietli ísť umierať na Ukrajinu

Kartapolov vyjadril tento názor po tom, čo nemecké médiá informovali o súhlase Berlína s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Súčasne s objavením sa tejto správy ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo vytvorenie koalície spojencov na zásobovanie Kyjeva stíhačkami F-16. Zároveň sa zdá, že v Rusku boli pripravení na to, aby sa na oblohe Ukrajiny objavil ľahký bojovník štvrtej generácie vytvorený v USA v roku 1974. Generálplukovník Kartapolov sa teda vyjadril k dodávkam F-16, pričom poznamenal, že budú zostrelené „rýchlo a ľahko“. Odborník sa domnieva, že otázka dodávok F-16 bude hlavnou otázkou imidžu, ktorý je v Spojených štátoch veľmi citlivý. Keď F-16 začnú padať na zem, tie krajiny, ktoré ich majú v prevádzke, a je ich veľa, pretože ide o bežné lietadlo, sa tieto krajiny začnú čudovať: „Prečo sme od nich kupovali, ak sú zostrelené tak rýchlo a ľahko?” uzavrel Kartapolov.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov