Americká húfnica M777
Aktuality, Pozemná technika,

CNN: Ukrajina – laboratórium západných zbraní

USA využívajú Ukrajinu ako výzbrojné laboratórium na zdokonaľovanie svojej bojovej techniky v podmienkach prvej zrážky s priemyselne vyspelou mocnosťou, uviedla televízia CNN. Ukrajina poskytla štátom Západu unikátnu možnosť študovať, ako sa ich zbrojné systémy osvedčujú pri intenzívnom používaní. Takto analyzované však nie sú len zbrane, ale aj munícia.


 

Zdroj zo spravodajských služieb uviedol, že Ukrajina sa stala výzbrojným laboratóriom, v ktorom sa testuje technika, ktorá zatiaľ nikdy nebola používaná vo vojne medzi dvomi priemyselne vyspelými štátmi. Tým „sme sa stali svedkami bojových testov v reálnom čase“.
Podľa amerického dôstojníka sa ukázalo, že drony Switchblade 300 a aj protiradarové rakety, ktoré sú používané Ukrajinou, sú menej efektívne, ako sa žiadalo pri ich konštruovaní.

 

Na druhej strane rozhodujúcu úlohu zohráva na bojovom poli raketomet HIMARS, aj keď si tento systém vyžaduje pravidelné technické ošetrovanie. V Pentagone plánujú „počas dlhých rokov“ študovať skúsenosti nasadenia HIMARS na Ukrajine.
Čo sa týka húfnic M777, tie počas intenzívnej paľby rýchlo strácajú presnosť a efektivitu. Spôsobuje to opotrebovanie drážok v ich hlavniach.

 

Podľa Američanov ťahané delá, vrátane M777, stratili aktuálnosť v súčasných vojnách kvôli nemožnosti ich rýchleho presunu na bojovom poli a teda kvôli rizikám ich zničenia odvetnou paľbou protivníka.

 

Kongresman za štát Connecticut Jim Himes poznamenal, že Ukrajina podarovala Spojeným štátom neoceniteľné množstvo skúseností, pomocou ktorých by sa dala napísať celá učebnica vedenia modernej vojny. Predstavitelia spravodajských služieb a vojakov medzitým pre CNN vyhlásili, že dúfajú v začiatok konštruovania „atributívnych“ dronov – lacnej a masovej zbrane, schopnej spôsobovať kolosálne škody cieľom protivníka. Osobitne sa zdôrazňuje, že výroba týchto dronov musí byť lacná.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov