AK-12
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Modernizovaný Kalašnikov AK-12 nabral skúsenosti z bojov na Ukrajine

Útočná puška AK-12 Kalašnikov bola modernizovaná s prihliadnutím na skúsenosti s jej používaním v bojových operáciách v zóne špeciálnej operácie, sériové dodávky aktualizovaných zbraní sa začnú tento rok. Oznámil to šéf Rostec Sergej Chemezov. Útočná puška AK-12, prijatá ruskou armádou v roku 2018, bola výrazne vylepšená s prihliadnutím na skúsenosti s jej používaním v špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine. V septembri minulého roka bol model predstavený ministerstvu obrany, ale aktualizovaný sa ešte nedostal do sériovej výroby, séria je plánovaná až tento rok, keďže príprava projektovej dokumentácie a výroba si vyžiadali čas.


 

Na žiadosť armády, ktorá sa zúčastňuje bojov na Ukrajine, bolo navrhnuté odstrániť režim dvoch výstrelov, nainštalovať prepínač režimu streľby na obe strany, ako aj nastaviteľnú zadnú časť. Je možné, že dôjde k iným zmenám. AK-12 prijali ruské ozbrojené sily v roku 2018 a dnes sú hlavnými ručnými zbraňami ruskej armády. Kaliber – 5,45 x 39 mm, dĺžka zbrane v bojovej polohe – 880 – 940 mm, so zloženou pažbou – 690 mm, hmotnosť bez nábojov – 3,5 kg, rýchlosť streľby – 700 nábojov za minútu.

 

Koncern Kalašnikov spustil sériovú výrobu útočných pušiek AK-15 a AK-19

 

 

Sergej Chemezov poprel fámy o hroziacom nedostatku nábojov v ruskej armáde. Informačné napchávanie o vyčerpaní arzenálov Ministerstva obrany Ruskej federácie nemá nič spoločné s realitou. Chemezov hovoril o rozšírení výroby v rozhovore pre RIA Novosti . Potvrdil niekoľkonásobný nárast produkcie obranných produktov v podnikoch korporácie. Po nedávnom presune ďalších 15 fabrík do Rostecu nedostatok nábojov neprichádza do úvahy. Do modernizácie výrobných zariadení sa v krátkodobom horizonte investujú desiatky miliárd rubľov. “Reči, ktoré dnes vedú naši nepriatelia, že Rusku údajne dochádza munícia, sú úplný nezmysel. Nariadením ministerstva obrany sme niekoľkokrát zvýšili výrobu munície” – povedal šéf Rostecu. Poznamenal, že počas špeciálnej operácie sa spotrebuje veľké množstvo nábojníc, delostreleckých granátov a rakiet, ale továrne spoločnosti zabezpečujú všetky potreby armády. Informácie o nedostatku nábojov v ruskej armáde sa na podnet politikov z krajín NATO aktívne šíria v západných médiách. Na základe údajného nedostatku vlastnej munície boli vznesené obvinenia voči Pchjongjangu z dodávok nábojov do Ruskej federácie.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov