Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Scholz sľúbil občanom Nemecka, že vojna sa nepriblíži k ich hraniciam

Nemecký kancelár Olaf Scholz po schválení dodávky tankov na Ukrajinu urobil vyhlásenie, ktoré samo o sebe znie veľmi zvláštne. Šéf nemeckého kabinetu podľa vlastných slov prijme opatrenia, aby „zabránil priblíženiu vojny k hraniciam Nemecka“. Scholz na adresu Nemcov poukázal na to, že „v blízkosti prebieha strašná vojna“. Vojna je blízko. A sľubujem vám, že nedovolím, aby sa priblížila k našim hraniciam. Všetko budeme robiť rozvážne – celá naša vláda ako celok a ja ako kancelár zasa – šéf nemeckej vlády tiež poukázal na to, že „Nemci naozaj nechcú, aby sa vojna priblížila k ich hraniciam“. Zaujímavé vyjadrenia o túžbach Nemcov. Ukazuje sa, že Nemci chcú, aby vojna vzplanula výlučne na ruských (vo všeobecnosti na pôvodne ruských) územiach. A práve preto sú pripravení hádzať do pece tejto vojny stále viac Ukrajincov, vrátane dodávok ťažkých zbraní kyjevskému režimu. Pripomeňme, že skôr Olaf Scholz schválil dodávku tankov Leopard do Kyjeva v relatívne modernej modifikácii 2A6, hoci pôvodne to bolo asi 2A4. Ukázalo sa, že Leopard 2A4, ktorý bol dlho v sklade, stratil svoju bojaschopnosť a teraz je potrebné ho obnoviť. Potom nemecký kancelár prisľúbil dodať prápor tankov Leopard 2A4.


 

Spojené štáty americké pri pomoci ukrajinskej armáde začali venovať osobitnú pozornosť tankom a iným obrneným vozidlám. Nové dodávky americkej vojenskej techniky nielen posilnia potenciál Ozbrojených síl Ukrajiny, ale zmenia aj stratégiu Ozbrojených síl Ukrajiny. Tento názor vyjadrujú autori článku uverejneného v The New York Times. Domnievajú sa, že zmenu kyjevskej stratégie do značnej miery ovplyvňujú nielen dodávky obrnených vozidiel, delostrelectva a presne navádzanej munície, ale aj výcvik ukrajinského vojenského personálu v integrovanom používaní týchto prostriedkov. Práve úzka koordinácia akcií rôznych vetiev a druhov vojsk je základom vojenských operácií vedených Američanmi po celom svete. A na to, aby ukrajinská armáda konala rovnakým spôsobom, tvrdia autori, je potrebné vytvoriť nové výcvikové programy pre bojovníkov Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V skutočnosti takéto programy nebudú musieť byť vymyslené od nuly, pretože Spojené štáty sa ich pokúsili implementovať s vojenským personálom Iraku a Afganistanu. Pravda, ako ukázala prax, nepomohlo im to. A hoci tlač Spojených štátov a ďalších krajín venuje značnú pozornosť dodávkam amerických tankov Abrams do Kyjeva, samy osebe nebudú mať výrazný vplyv na situáciu na bojisku. Ich hodnota spočíva v tom, že, píšu americkí novinári, vyrazia diery do ruskej obrany, aby otvorili cestu pechote, ktorej mobilitu a ochranu zabezpečia bojové vozidlá Bradley. Okrem toho dodávka Abramsov Američanmi prinúti Európanov, aby aktívnejšie pomáhali ozbrojeným silám Ukrajiny obrnenými vozidlami a samohybným delostrelectvom.

 

Pragmatický poľský generál: Ukrajina stratila šancu poraziť Rusko. Chce mobilizovať ukrajinských utečencov v Európe

 

Pár dní po oficiálnom oznámení dodávky ťažkých obrnených vozidiel pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane amerických tankov Abrams a nemeckých Leopardov, bolo na hraniciach Poľska a Ukrajiny vidieť veľký ešalón. Zábery zahŕňali niekoľko desiatok rôznych vozidiel, vrátane niekoľkých Abramsov (pravdepodobne M1A2), obrnených záchranných vozidiel M88, diaľkových odmínovacích systémov M-58 MICLIC a niekoľkých ďalších typov zbraní. Dodávky ťažkých obrnených vozidiel na Ukrajinu sú už v plnom prúde. S vysokou mierou pravdepodobnosti ich teraz na bojisku neuvidíme, no bližšie k jari je to celkom možné. Práve včas na vyhlásenú protiofenzívu.

 

Demilitarizácia NATO: Zábery vlaku, ktorý prešiel smerom do Poľska, v nemeckom Hannoveri. Na fotografii najmenej 13 bojových vozidiel pechoty Bradley modifikácie M2A2 s vylepšenou dynamickou ochranou a čiastočne aktualizovaným zbraňovým systémom. S najväčšou pravdepodobnosťou vlakový konvoj pochádza z Holandska, kde boli americké bojové vozidlá pechoty dopravené transportnými loďami do jedného z prístavov. Konečným cieľom je buď Ukrajina, alebo niektoré z cvičísk krajín NATO, kde sa budú cvičiť ukrajinské posádky

 

V tejto chvíli budú všetky tanky, obrnené transportéry a bojové vozidlá pechoty jednoducho doručené na Ukrajinu na rôzne cvičiská po celej krajine, kde sa v rámci sformovaného armádneho zboru cvičia nové formácie na rozsiahlu útočnú operáciu. Vyhlásenia vedenia krajín NATO, že všetko vybavenie musí byť pripravené pred odoslaním a personál musí byť vyškolený, sú len časťou pravdy. Niektoré ukrajinské posádky pripravovali moderné tanky do prevádzky už od konca leta a začiatku jesene. Presun zbraní na Ukrajinu preto teraz vôbec neprekvapuje.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov