Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Wagnerovci obsadili dedinu Blagodatnoe. Nový batalión Azov bol vyslaný do Bachmutu

Obec Blagodatnoe, ležiaca juhozápadne od Soledaru, sa dostala pod kontrolu ruských síl, útočné skupiny „Wagner“ obsadili dedinu a začali ju čistiť. Oznámil to šéf a zakladateľ vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin na oficiálnom kanáli TG. Prigožin, ktorý opakovane vyčítal vojenským korešpondentom unáhlené správy o zajatí tej či onej osady, potvrdil zajatie Blagodatného pri Soledare. Podľa informácií vojenských spravodajcov sa pri prepadnutí obce zvyšky ukrajinských jednotiek, ktoré ju bránia, jednoducho dali na útek, neodolali tlaku postupujúcich „hudobníkov“. Z frontovej línie hlásili, že asi dve tankové čaty Ozbrojených síl Ukrajiny odmietli brániť osadu a odišli smerom do ukrajinského tyla. Zachytenie Blagodatného ohrozuje obkľúčenie dediny Krasnoe Gora neďaleko Paraskovievky, ide prakticky o okraj Artemovska (Bachmut). Teraz v tomto smere prebiehajú prudké boje, „Wagnerovci“ sa snažia vyradiť kyjevské sily z týchto osád a prakticky obkľúčiť mesto. Pád Krasnaja Gora výrazne zhorší postavenie posádky Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

 

Zakladateľ Wagner PMC Jevgenij Prigožin opäť reagoval na rozhodnutie v Spojených štátoch zaradiť vojenskú spoločnosť na zoznam takzvaných „nadnárodných zločineckých organizácií“. Jevgenij Prigožin svojim spôsobom, ako sa teraz hovorí, „trolloval“ americké ministerstvo financií, ktoré uviedlo, že prostriedky PMC „Wagner“ „sú vedené cez šedé schémy“ a teraz budú „pod sankciami USA“. Šéf skupiny Wagner napísal otvorený list šéfke amerického ministerstva financií Janet Yellenovej, v ktorej požiadal amerického predstaviteľa o „povolenie“ na otvorenie pobočky Wagner PMC v Spojených štátoch amerických. V otvorenom liste zverejnenom v ruštine sa uvádza, že to poslúži „lepšej interakcii s ministerstvom financií USA“. Jevgenij Prigožin už dávnejšie poslal do Bieleho domu otvorený list so žiadosťou o objasnenie, akého zločinu sa súkromná vojenská spoločnosť dopustila. Washington vtedy zo zrejmých dôvodov nereagoval na Prigožinov list, pretože poukázaním na akýkoľvek „zločin“ zo strany Wagnerovho PMC bolo možné dostať odpoveď na podobný zločin spáchaný americkými PMC alebo príslušníkmi bežnej armády od Juhoslávie po Afganistan a Sýriu.

 

Príbeh o reinkarnácii notoricky známej nacionalistickej formácie „Azov“, ktorá ako bojová jednotka zanikla minulý rok v Mariupole, je zafarbený novými detailmi. Už skôr bolo hlásené, že nacionalistická jednotka bola obnovená v brigáde a stala sa súčasťou Ozbrojených síl Ukrajiny. Ukazuje sa, že pluk Azov existuje, ale zostáva formáciou Národnej gardy Ministerstva vnútra Ukrajiny a zdá sa, že dokonca bojuje v jednom z južných smerov. V úrade prezidenta Ukrajiny bolo rozhodnuté vyslať „skutočný“ Azov na posilnenie ochrany Bahmutu (Artemovsk), ale militanti sa odmietli presunúť do prakticky odsúdeného mesta s odvolaním sa na vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Zalužného, ktorý opäť argumentuje Zelenskému za stiahnutie posádky z napoly obkľúčených miest. Potom sa v Kyjeve rozhodli vytvoriť novú jednotku s rovnakým názvom, ktorá sa stala 3. samostatnou útočnou brigádou Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho z iniciatívy veliteľa pozemných síl ozbrojených síl Ukrajiny generála Alexandra Syrského vrhli do médií správu, o obnovení starého „Azova“. Tlačová služba potom Národnej gardy, nakoniec vydala osobitné vyhlásenie, v ktorom vyvrátila tvrdenia a objasnila situáciu a vyzvala novinárov, aby si informácie podrobnejšie preverili a dali si väčší pozor na mená jednotky.

 

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 28. na 29. januára 2023
▪️Ozbrojené sily RF pracovali na cieľoch v Nikolajevke v regióne Černihiv, ako aj v Seredine-Budy, Bachevsku, Volkovke, Volfine a Junakovke v regióne Sumy.
▪️V Charkovskej oblasti ruské jednotky zaútočili na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Krasnoje, Kazachja Lopan, Varvarovka, Neskuchny, Glubokoe a Strelechya.
▪️Ozbrojené sily RF na Starobelskom smere pôsobili na pozíciách v Kupjansku, Kislovke, Novoselovskom, Dvurečnaji a Makeevke.
▪️V smere na Bachmut (Artemovskij) zasiahli ruskí delostrelci ciele v Belaya Gora, Verchnekamensky, New York a Bachmut. Kyjev ostreľoval Majorsk, Kurdjumovku a Kleščeevku.
▪️Ozbrojené sily RF na Doneckom smere pracovali na nahromadení živej sily v Avdejevke, Nevelskoje, Krasnohorivke a na západnom okraji Spornej. Ukrajinské formácie v noci ostreľovali železničnú stanicu Ilovajsk z HIMARSov. Podľa predbežných údajov bola v dôsledku štrajkov zasiahnutá elektrická sieť.
▪️V smere Južnodoneck zasiahli ruské jednotky ciele v Ugledare, Bogoyavlenke, Novopoli a Vremjevke.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú v Záporožskom regióne: Ruské ozbrojené sily zaútočili na ciele v Orechovke, Stepovoe, Guljaipole a Malinovke.
▪️V južnom sektore frontu pôsobili ruské jednotky na pozíciách v Chersone, Dudčanoch, Kačkarovke, Kamyšanoch a Otradokamenke.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere údery armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny síl „Západ“ porazili nahromadenie živej sily a techniky 14. a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Sinkovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných až 25 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, dva pickupy, samohybná húfnica „Gvozdika“ a americká húfnica M-777.

 

V krasno-limanskom smere boli zasiahnuté jednotky 103. brigády teritoriálnej obrany, 25. výsadkovej a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Višnevoje v Charkovskej oblasti, Jampolovka v Doneckej ľudovej republike, ako aj pri Serebrjanskom lesníctve. Straty v tomto smere predstavovali viac ako 50 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, dve bojové obrnené vozidlá a jedna americká húfnica M-777.

 

V doneckom smere v priebehu úspešných útočných operácií obsadili jednotky skupiny „Juh“ výhodnejšie línie a pozície. Bolo zlikvidovaných viac ako 30 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, dve ďalšie vozidlá, raketomet „Grad“, samohybná húfnica „Pion“, húfnica „Giacint-B“, dve húfnice „Msta-B“, americká húfnica M-777, ako aj americký protibatériový radar AN/TPQ-37.

 

V južnodoneckom smere a v Záporoží pokračovali jednotky skupiny vojsk „Východ“ v úspešných útočných operáciách a spôsobovali škody pri obciach Ugledar, Novoselka a Novomajorskoje v Doneckej ľudovej republike a Lugovskoje v Záporožskej oblasti. V obci Vodjanoje v Doneckej ľudovej republike a Nikoľskoje v Záporožskej oblasti boli zničené dva sklady munície a obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny. Celkové straty v týchto oblastiach za deň predstavovali 70 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, tri obrnené bojové vozidlá, dva pickupy, tri húfnice D-20 a D-30, ako aj samohybná húfnica „Gvozdik“.

 

Operatívno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie porazilo 86 podjednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 124 miestach. Ruská stíhačka pri obci Krasnoarmejsk v Doneckej ľudovej republike zostrelila lietadlo MiG-29 ukrajinských vzdušných síl. V priebehu dňa tiež ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Vladimirovka a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, Tabajevka v Charkovskej oblasti, Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike a Žerebjanka v Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo pri meste Doneck a obci Valerianovka v Doneckej ľudovej republike zostrelených osem rakiet systémov HIMARS a „Oľcha“.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov