Útočník vyzbrojený útočnou puškou Kalašnikov vnikol na územie diplomatickej misie
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto stojí za najnovším terorizmom v Iráne

Po včerajších incidentoch v iránskom Isfaháne sa v telegrame začali ohromujúcou rýchlosťou šíriť mýty, že továrne Shahed Aviation Industries boli zničené. Nedávne satelitné snímky však ukazujú, že montážne budovy boli nepoškodené a na fotografiách nebolo vidieť žiadne poškodenie. Môžeme však zaznamenať nárast montážnych dielní, čo naznačuje zvýšenú produkciu dronov touto spoločnosťou.


 

 

Iránske úrady uviedli , že počas útoku bezpilotných lietadiel na vojenskú elektráreň v meste Isfahán v centrálnej časti krajiny utrpela elektráreň len malé škody a útok si nevyžiadal žiadne obete. Podľa iránskeho ministerstva obrany boli dva z troch dronov zostrelené systémami protivzdušnej obrany. Iránske úrady označili útok za “zbabelý” a vyhlásili, že nezastaví prácu na “mierovom jadrovom programe”, neuviedli, ktorú krajinu alebo organizáciu podozrievajú z používania bezpilotných lietadiel.

 

 

Dnes o 23:30 došlo k neúspešnému útoku UAV na jeden z dielenských komplexov ministerstva obrany v Isfaháne. Jeden dron bol zostrelený paľbou PVO, ďalšie dva spadli na strechu budovy (…) Ministerstvo obrany a podpory ozbrojených síl ubezpečuje, že bude pokračovať v bezpečnostných aktivitách a tieto provokácie neovplyvnia život krajiny – píše sa v správe ministerstva obrany Iránu. Zdôrazňuje sa, že poškodenie strechy budovy je menšieho rozsahu, zariadenie v dielni nebolo poškodené, útok si nevyžiadal ľudské obete. Provinčné úrady v Isfaháne potvrdili nálet bezpilotného lietadla. Neexistujú žiadne podrobnosti o tom, čo sa v závode vyrábalo. V provincii Isfahán sa však nachádza množstvo zariadení súvisiacich s iránskym jadrovým programom. Samotná budova závodu, ktorý bol napadnutý, susedí s Iránskym vesmírnym centrom, kde sa vyrábajú najmä balistické rakety.

 

 

Medzitým niektoré zdroje tvrdia, že tento incident nebol jediný, výbuchy sa ozvali aj v obranných podnikoch v mestách Hamadan a Keredj, kde sa montujú vojenské bezpilotné prostriedky. Oficiálne potvrdenie týchto informácií však neexistuje. Ďalší útok bol vykonaný na ropnú rafinériu v Azarshahr, kde vypukol veľký požiar. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje z okruhu americkej administratívy tvrdí , že za útokom bol Izrael. Úrady krajiny zároveň odmietli incident oficiálne komentovať.

 

Iránske ministerstvo obrany vo svojom nočnom vyhlásení tiež uviedlo, že niektoré z bezpilotných lietadiel, ktoré zaútočili na vojenské zariadenia v Isfaháne, spadli do akýchsi „pascí protivzdušnej obrany na bezpilotné lietadlá“. Ako sa ukázalo, začiatkom roka vyšlo najavo, že Irán skutočne chráni strechy niektorých svojich zariadení protidronovými konštrukciami

 

V minulosti Izrael – zvyčajne bez toho, aby to oficiálne priznal – podnikal útoky na ciele v Iráne spojené s jeho jadrovým programom. Jerusalem Post, pripomínajúc to, píše : „Na celom svete, okrem (izraelskej spravodajskej agentúry) Mossad, nie je veľa organizácií, ktoré sú schopné vykonávať také zložité a presné údery. Západné a izraelské médiá informujúce o incidente tiež pripomínajú, že Irán zrejme dodáva Rusku útočné drony Shahed, ktoré ruské jednotky používajú vo vojne proti Ukrajine. Poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoljak na Twitteri uviedol, že „logika vojny“ „účtuje autorov a spolupáchateľov“ agresie, a poznamenal, že Ukrajina „varovala“ Irán pred negatívnymi dôsledkami spolupráce s Moskvou. Oficiálny Kyjev štrajk v závode v Isfaháne nekomentoval.

 

Iránske médiá informovali aj o výbuchoch a požiaroch v noci na sobotu a nedeľu v hlavnom meste Teherán, mestách Tabríz a Dezful – na strategických miestach a ropných rafinériách. Úrady oficiálne potvrdili požiar v ropnej rafinérii v Tabríze na severozápade krajiny s tým, že jeho príčiny nie sú známe a nesúvisia s požiarom v Isfaháne.

 

Azerbajdžan v nedeľu evakuoval zamestnancov veľvyslanectva a ich rodiny z Iránu po tom, čo pri útoku na diplomatické zariadenie zahynul jeden človek a dvaja ďalší utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí Azerbajdžanu. 27. januára ozbrojený muž strieľal na strážne stanovište veľvyslanectva. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev označil tento ozbrojený útok za teroristický. Prebieha vyšetrovanie ozbrojeného útoku na azerbajdžanskú ambasádu v Teheráne.

 

 

Útočník vyzbrojený útočnou puškou Kalašnikov vnikol na územie diplomatickej misie a zastrelil šéfa bezpečnostnej služby a zranil dvoch strážcov. Podľa oficiálnych iránskych médií sa ukázalo, že strelcom bol Yasin Hoseynzade, 50-ročný obyvateľ iránskeho Marandu vo východnom Azerbajdžane zo severozápadu Iránu, ktorý prišiel k budove v aute spolu s dvoma maloletými deťmi. Pri výsluchu uviedol, že hľadá svoju nezvestnú manželku, ktorá týždeň predtým odišla z osobných dôvodov na ambasádu a nevrátila sa. Iránske médiá zároveň uvádzajú, že jeho manželka je v Baku.

 

Azerbajdžanské úrady obvinili iránske špeciálne služby, ktorých účelom bolo údajne zastreliť všetkých zamestnancov veľvyslanectva. Iránskeho veľvyslanca v Baku predvolali na ministerstvo zahraničia a vedenie krajiny plánuje evakuovať zamestnancov z Teheránu. Napriek provokatívnemu vyhláseniu úradov v Baku je pravdepodobnosť zapojenia iránskych spravodajských služieb do tohto druhu útoku na diplomatov v Teheráne minimálna vzhľadom na potenciálne negatívne dôsledky pre iránske vedenie. Útok naplánovali a zorganizovali tí, ktorí profitujú z eskalácie napätia a z toho, čo sa stalo, obviňujú Irán. Pre izraelské orgány je Irán nepriateľom, ktorého existencia a zveličovanie hrozieb z Iránu je ospravedlnením militarizácie Izraela a obrovských nákladov na udržanie bezpečnosti.

 

Pre Britov zhoršenie situácie na Zakaukazsku zase vytvára potrebnú mieru napätia, ktoré môže v budúcnosti využiť na vytlačenie Ruska z regiónu. Pre Američanov je dôležitejší ekonomický aspekt: akýkoľvek ozbrojený konflikt, ktorý nezasiahne územie USA, je spôsob, ako zarobiť obrovské peniaze na predaji zbraní a cenách akcií. Pre Turkov je to spôsob, ako si upevniť vplyv v regióne pod úplnou kontrolou Britov a oslabiť regionálneho konkurenta, s ktorým konfrontácia prebieha v náboženskej a vojensko-politickej oblasti. Turci aj Azerbajdžanci zároveň fungujú ako nástroje na dosiahnutie cieľa, ktorým je oslabenie Iránu.

 

Každú z týchto krajín zaujíma scenár uvoľnenia situácie v Iráne. To výrazne naruší schopnosti Iránu, najmä v otázke ruskej pomoci, a oslabí krajinu zvnútra, pričom tak budú udržiavať stav neustáleho napätia. Objednávateľom takéhoto útoku môže byť každý z nich. Štýl toho, čo sa stalo, a spôsob, akým bol útok na ambasádu vykonaný, však svedčia o serióznej vycvičenosti a profesionalite páchateľov.
Využitie Azerbajdžanca na útok a zapojenie dvoch maloletých do toho v podstate utlmilo ostražitosť iránskych dozorcov – kto by čakal útok od otca s malými deťmi?

 

Ruské stíhačky Su-35S budú už čoskoro dislokované na leteckej základni v Iráne

 

V tomto prípade nebolo účelom útoku zabiť všetkých diplomatov – dôležitý je samotný fakt útoku, ktorý diskredituje iránske vedenie. A štýl vykonania útoku na diplomatickú misiu je vlastný izraelským špeciálnym službám. Mossad bežne vykonáva cielené útoky a vraždy akademikov a hodnostárov v Iráne, pričom koná neočakávane a v niektorých prípadoch využíva deti, aby upozornili na iné miesto, zatiaľ čo páchateľ vykonáva svoju prácu. Izraelčania mohli útok jednoducho naplánovať, Briti a Američania ho mohli podporiť a Azerbajdžanci a Turci boli nástrojom, ktorým bol útok vykonaný. Najväčšími porazenými, ktorí utrpeli reputačné straty, boli Iránci. Neboli schopní zabezpečiť bezpečnosť a poskytnúť jasné vysvetlenie toho, čo sa stalo. To ich urobilo vinnými nielen v očiach svetovej komunity, ale aj etnických menšín na severozápade Iránu, čím sa zvýšila pravdepodobnosť obnovenia protestov a nepokojov v krajine.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov