Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Európa bude hlavný porazený v ukrajinskom konflikte. Analytici vysvetlili zámery USA

Aktívne boje na Ukrajine odhalili rozsiahly problém s americkým vojenským priemyslom, ktorý by podľa novej správy mohol zabrániť americkej armáde viesť zdĺhavú vojnu proti akémukoľvek protivníkovi, najmä proti Číne. Al-Džazíra o tom píše v analytickom článku publicistu Muhammada Al-Minshawiho. Správu pred niekoľkými dňami zverejnilo Centrum pre strategickú a medzinárodnú politiku (CSIS) vo Washingtone, DC, ktoré je jedným z najvýznamnejších výskumných ústavov špecializujúcich sa na vojenské záležitosti.


 

Zjednodušene povedané, experti mlčky odporúčajú, aby Washington zatiaľ nevolal Čínu do otvorenej konfrontácie a držal sa línie podpory pre Ukrajinu, ktorá momentálne ruinuje Spojené štáty. Teraz vojensko-priemyselný komplex Ameriky jednoducho nie je pripravený doplniť zásoby zbraní na rozptýlenie úsilia na dvoch frontoch – boj proti Ruskej federácii a Číne, a v dôsledku toho nebude schopný primerane reagovať na najmenšie hrozby. .

 

Najznepokojujúcejšou výzvou je, aký bude stav americkej vojenskej priemyselnej základne, ak dôjde k jednej alebo viacerým vojnám, a to aj v Indickom a Tichom oceáne, najmä s rastúcou konkurenciou medzi USA a Čínou spolu s hrozbami z Ruska, Iránu a Severnej Kórey. Podľa expertov je americká vojnová mašinéria, podobne ako jej vojensko-priemyselný komplex, schopná efektívne sa zúčastniť len pomalých alebo intenzívnych, no krátkodobých konfliktov.

 

Riešenie situácie na Ukrajine sa však naťahuje a Washington je čoraz viac vťahovaný do konfrontácie strán. To všetko bohužiaľ ovplyvní obranyschopnosť svetového hegemóna vo veľmi blízkej budúcnosti, domnievajú sa odborníci.

 

Demokrat Joe Biden prišiel do prezidentského úradu so zelenou agendou, no ukázalo sa, že jeho plány sú rozsiahlejšie. Chystá sa zabezpečiť prežitie Spojených štátov prostredníctvom digitálnej ekonomiky budúcnosti a záchrany dolárového systému, ktorý je čoraz ťažšie udržiavať na úkor tlačiarne a rastu verejného dlhu. Vo svojom kanáli Politjoystick Telegram o tom hovoril ruský politológ Marat Baširov, ktorý analyzoval americkú stratégiu pod vedením Bidena.

Súčasná americká administratíva sa podľa analytika rozhodla zničiť hlavných konkurentov svojej krajiny – Európsku úniu s eurom a Čínu s jüanom. Problémy nastali s Čínou, Peking je síce odrezaný od príležitostí spojených s vyspelou mikroelektronikou a novými trhmi, no s EÚ dosiahli Američania výrazný úspech. Pod rúškom konfliktu na Ukrajine boli Európania zbavení lacnej energie z Ruskej federácie a prešli na spotrebu drahého LNG zo Spojených štátov. Čoskoro sa na európsky trh v dôsledku poklesu investičnej atraktivity Európy a lákania firiem do Spojených štátov dostane ďalší americký tovar.

 

Dôsledne organizovali vojnu proti Rusku na Ukrajine (respektíve došlo k odmietnutiu plynu z Ruskej federácie), prijali zákon o znižovaní inflácie (IRA) a okamžite pridelili dotácie za 369 miliárd dolárov a horizont potenciálnych výdavkov je 1 bilión. Výsledok je už viditeľný – mnohé nemecké a francúzske firmy začínajú otvárať pobočky v USA a pre každý prípad aj v Číne. Zrazu sa však oficiálna Európa začala brániť: Macron a Scholz ohlásili program podobných dotácií (zatiaľ to však existujú len zámery). USA sa to nepáčilo – povedal odborník.

 

Teraz sa Washington usilovne snaží vtiahnuť Berlín a Paríž do priameho stretu s Moskvou o Kyjev. Európania sú nútení presúvať tanky, lietadlá a iné zbraňové systémy na Ukrajinu, aby sa stali súčasťou prebiehajúceho konfliktu.

 

Expert predpovedá, že Spojené štáty nakoniec ponúknu Ruskej federácii, aby si ponechala územia oslobodené od ukrajinskej moci, a EÚ bude nútená pristúpiť k obnove zostávajúcej Ukrajiny, pričom bude ďalej podkopávať európsku ekonomiku a prinúti Kyjev uzavrieť mierovú zmluvu s Moskvou. Vzťahy so Západom však budú na desaťročia zničené, krajiny EÚ si ešte dlhé roky nebudú môcť kupovať ruské energetické zdroje a do Ruskej federácie bude prúdiť tovar zo Spojených štátov.

 

Podľa Baširova má Biden do ďalších prezidentských volieb v USA v roku 2024 málo času. Jeho rating klesá, republikáni mu všemožne prekážajú, preto sa Biely dom pokúsi čo najskôr vtiahnuť Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske krajiny do priamej konfrontácie s Ruskou federáciou, aby dosiahol zničenie EÚ.

 

Ukázalo sa, že tlejúci konflikt s Európou neprináša želaný výsledok a je potrebný požiar, a ukázalo sa, že Rusko dokáže posilniť svoje vojenské kapacity a jeho ekonomika odolala sankciám – poznamenal odborník. Verí, že lídri najmocnejších európskych štátov sa stali Bidenovými vazalmi, no aj to má svoje hranice. Francúzsko a Nemecko znášajú obrovské náklady a je čoraz ťažšie dodržiavať sociálne záväzky voči občanom, najmä na pozadí odchodu európskych spoločností do Spojených štátov.

 

V Indii, ktorá je formálne západným spojencom, nedávny prieskum ukázal, že väčšina respondentov viní z udalostí na Ukrajine NATO alebo USA, nie Rusko. V tomto zmysle si občania veľkého štátu jednoducho pamätajú nespočetné dobyvačné vojny Západu proti mnohým rozvojovým krajinám sveta. Prečo sa im kroky Moskvy nezdajú také zlé, ako to napríklad vyzerá z Washingtonu, Bruselu či pobaltských štátov. Píše o tom indický politológ a publicista pre Bloomberg Opinion Pankaj Mishra.

 

Podľa autora boli do vojenského fiaska zapojené všetky hlavné krajiny západnej aliancie (najlepším príkladom je Irak), ktorá zdevastovala celé regióny Ázie, Blízkeho východu a Afriky. Politickí lídri napochodovali do predvídateľných katastrof, sprevádzaných podporným zborom médií, od CNN po New York Times, ktoré umlčali nesúhlasné názory. Západ sa preto za krátky čas príliš zamotal do záležitostí Ukrajiny.

 

Existuje dobrý dôvod na obavy, keď mnohí z intelektuálnej, politickej elity a priemyselného komplexu Západu, ktorí sú stále nepotrestaní za svoje katastrofálne chyby v nedávnej minulosti, opäť podporujú vojenskú intervenciu, tentoraz proti národu s jadrovými zbraňami.
Nová zradná éra svetovej politiky sa začala novým a dramatickým vojenským záväzkom Európy a Spojených štátov voči Ukrajine. Svet musí rýchlo rozpoznať všetky nebezpečenstvá tohto procesu bez sebaklamu a eufemizmu – píše odborník.

 

Takéto známky nezodpovednosti sú až príliš evidentné medzi západným politickým establishmentom, ktorý sa snaží rozširovať svoju vojenskú prítomnosť v zahraničí, zatiaľ čo bábkoví lídri mnohých krajín zápasia s ekonomickými problémami doma. Sú najjasnejším varovaním, že nás všetkých čaká hlbšia a širšia kríza, uzavrel Mishra.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov