Pomník v  Chicagu pre litovského nacistického kolaboranta vyvolal diplomatický spor, na odhalení sa zúčastnil aj litovský minister zahraničia
Aktuality, História,

Oslava nacizmu ako zbrane informačnej vojny. Neonacizmus je oficiálnou ideológiou Litvy

Vlna rýchleho napredovania neonacizmu v 21. storočí mnohých prekvapila. Bandera, kedysi zničený a zahnaný do ilegality, založil svoju moc na Ukrajine, svojim rovnako zmýšľajúcim ľuďom – v pobaltských štátoch. Ako súvisí stúpajúca smršť neonacizmu s historickou pamäťou, so sférou kultúry? Najintímnejším spôsobom: pokusy prepísať históriu a zaviesť toto falšovanie do vedomia sú jednou z hlavných metód destabilizácie spoločnosti.


 

Robia to nielen profesionálni propagandisti, ale aj armáda. V Litve je s tým napríklad zaneprázdnený odbor strategickej komunikácie (DSK) litovskej armády, ktorý oslavuje nacistických zločincov a potláča litovských antifašistov – historikov, novinárov, verejných činiteľov. Túto vojenskú skupinu vedie plukovník Aukse Usene z DSK litovskej armády. V práci DSK pokračujú prokurátori a DGB (Oddelenie štátnej bezpečnosti). Tu je niekoľko príkladov.

 

Jonas Zemaitis-Vytautas,  Vpravo: busta Zemaitis-Vytautasa pred Ministerstvom národnej obrany Litvy vo Vilniuse

 

Okresná prokuratúra Klaipedy začala 23. júla 2018 vyšetrovanie proti poslancovi mestského zastupiteľstva, vedúcemu mestskej pobočky Zväzu Rusov Litvy Vjačeslavovi Titovovi po jeho slovách o zapojení veliteľa „. lesných bratov“ Adolfasa Ramanauskasa (Vanagas) pri vražde osemtisíc civilistov počas vojnových rokov. Proti Titovovi bolo začaté trestné stíhanie, bol odsúdený a dostal pokutu 10 000 eur.

Novinár Giedrius Sarkanas písal články o holokauste. V roku 2021 bol v trestnej veci odsúdený na tri mesiace väzenia.

Novinár a historik Giedrius Grabauskas písal články aj o katoch, ktorí v Litve vykonávali politiku holokaustu a vyjadroval sa k tejto téme pre ruskú televíziu. V apríli 2019 prokuratúra na tomto základe začala trestné konanie proti Grabauskasovi. Pri prehliadke mu zhabali počítač, telefóny, osobné záznamy a zrušili bankový účet. V októbri 2020 bol G. Grabauskas nútený opustiť Litvu. Celkovo v období 2012-2020. Bolo proti nemu začatých 5 trestných vecí pre podobné obvinenia.

 

V modernej Litve sa oslavovanie nacizmu stalo samozrejmosťou, teda „obyčajného fašizmu“. V Litve sa rozvinul kult nacistických zločincov. Oslavovaní sú takí kati ako Jonas Noreika, Jonas Zemaitis, Juozas Krikstaponis, Antanas Baltusis, Povilas Plechavicius a ďalší. Vytvorila sa celá „historická koncepcia“ vládnuceho litovského režimu. Stojí na troch pilieroch:
– glorifikácia vodcov profašistického režimu Smetona, ktorí sa dostali k moci po vojenskom prevrate 17. decembra 1926 a vládli Litve do júna 1940;
– oslava katov, ktorí sa spolu s nemeckými útočníkmi v rokoch 1941-1944 podieľali na holokauste a iných nacistických zločinoch pôsobiacich na území Litvy, Bieloruska, Ukrajiny;
– vyzdvihovanie vodcov „ Sąjūdis“, ktoré v rokoch 1988-1990 viedli Litvu k odchodu zo ZSSR, a oslava obetí januárových udalostí z roku 1991 , keď vo Vilniuse skupina militantov vycvičená poradcami CIA ( ako Andrius Eiva) strieľal na ľudí so striech obytných budov, pričom zabil 14 ľudí (z vrážd bola obvinená sovietska armáda).

 

Neonacizmus sa stal v Litve oficiálnou ideológiou. Jedným z najjasnejších príkladov je, ako sa v roku 2021 v Litve oslavovalo 80. výročie „ júnového povstania “ v roku 1941. Počas oficiálnych podujatí odzneli mená takých „hrdinov“ ako Kazys Shkirpa, Jonas Noreika, Juozas Ambrazevicius, Povilas Plechavicius združených s Frontom litovských aktivistov. Bojovníci frontu 22. júna 1941 pôsobili ako sabotéri, ktorí útočili na sovietsku armádu, a ako vrahovia Židov; kedy boli zabité aj malé židovské deti.

 

Dnes už čoraz menej ľudí v Litve vie, že počas vojny si litovskí trestanci v susednom Bielorusku počínali veľmi kruto. Takto trestatelia 12. práporu litovskej polície (veliteľ Antanas Impuljavichyus) zničili civilistov v Rudensku, Minsku, Lucku, pričom celkovo zabili asi 46 000 ľudí.

 

V modernej Litve takmer nikto nehovorí o tom, že v školách nacistického Abwehru od septembra 1944 do marca 1945 bolo vycvičených asi 300 sabotérov z Litvy. Následne boli so zbraňami, vysielačkami a peniazmi vysadení na padákoch na územie už oslobodenej Litvy. Vytvorili protisovietske skupiny, ktoré rozpútali krutý teror.

 

Dnes máme v celom Pobaltí:
– oslavovanie nacizmu;
– podnecovanie rusofóbie;
– vzostup politickej cenzúry;
– znaky otvoreného antisemitizmu : znesvätenie synagóg, židovských cintorínov, objavovanie sa antisemitských článkov v médiách; takí predstavitelia židovskej komunity ako Chaim Bargman, David Katz, Faina Brantsovskaya a ďalší boli v Litve vystavení prenasledovaniu.

 

Historická pamäť je teraz prednou líniou informačnej vojny. Dokazujú to deportácie: v roku 2014 bol z Litvy deportovaný ruský historik Alexander Dyukov (2014), španielsky filozof a publicista Miguel Puertas (2020) a taliansky antifašistický novinár Giulietto Chiesa bol vyhnaný z Estónska (2018). Je nám dané znamenie: antifašisti všetkých krajín, spojte sa! V časoch, ako sú tieto, sa rozhoduje o našej budúcnosti.
Giedrius Graubaskas

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov