Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské sily za týždeň stratili stovky vojakov. Kyjev potvrdzuje postup ruských jednotiek k mestu Krasnyj Liman

Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej správe potvrdzuje informáciu, že ruské jednotky útočia západne od línie Svatovo-Kremennaja. Ozbrojené sily RF vo večerných a nočných hodinách postupovali v niekoľkých sektoroch frontu. Jednou z týchto oblastí bol smer na obec Jampolovka, ktorá je severovýchodne od mesta Krasnyj Liman. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny píše, že „útoky na Jampolovku boli odrazené“, no vzhľadom na to, koľko generálnych štábov ozbrojených síl Ukrajiny už „odrazilo útoky na Soledar“ po tom, čo sa mesto dostalo pod úplnú kontrolu ruskej armády. , vyvstávajú otázky, či tomuto vyjadreniu ukrajinského velenia môže dôverovať.


 

 

Jampolovka je centrálnym článkom obrannej línie v úseku Nevskoye-Terny-Torskoye. Z Jampolovky na severovýchodný okraj mesta Krasnyj Liman je asi 20 km po ceste a asi 12 km v priamom smere. Prístup ruských jednotiek do Jampolovky umožňuje zatlačenie síl niekoľko kilometrov od mesta Kremennaya, čím sa vytvorí aspoň „šedá zóna“ v smere Kremennaya-Jampol (na administratívnej hranici LĽR a DĽR). Zástupca ukrajinského velenia Čerevaty už skôr uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily “dočasne prerušili ofenzívu v smere Liman, keďže adekvátna moderná vojenská veda hovorí o tejto potrebe”. Vyhlásil tiež, že „ukrajinská armáda nie je ruská a nebude útočiť tam, kde nie je dostatok síl a prostriedkov“. Či je možné na základe toho vyvodiť jednoznačný záver o nedostatočnosti síl a prostriedkov Ozbrojených síl Ukrajiny na západ od Kreminnej, ukážu najbližšie týždne.

 

Ukrajinské formácie pokračujú v neúspešných pokusoch o postup na sektore Svatovo-Kremennaja. V skutočnosti neberú do úvahy straty. Podľa telegramových kanílov za týždeň stratili niekoľko stoviek zabitých vojakov. Záver o stratách ukrajinských formácií bol urobený z pozorovaní práce pohrebných tímov Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruská armáda v súlade s vojenskou etikou nespúšťa paľbu na ukrajinské pohrebné tímy, ktoré zbierajú telá zabitých na frontovej línii. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sa v uplynulých dvoch dňoch snažili obnoviť svoju bojovú účinnosť a urovnať tak vzniknuté rozpory medzi personálom. Ruská 144. motostrelecká divízia medzitým pokračuje v útočných operáciách. Napríklad 488. motostrelecký pluk pokračuje v postupe hlboko do obrannej línie ukrajinských síl. Bol zaznamenaný postup pluku o 800 metrov. Ruským motorizovaným strelcom sa darí potláčať odpor Ozbrojených síl Ukrajiny a metodicky zatláčať ukrajinské formácie, ale boj pokračuje doslova o každých sto metrov. Ozbrojené sily Ukrajiny na prieskum používajú bezpilotné lietadlá, ktoré sú pravidelne zostreľované ruskými systémami protivzdušnej obrany. Vojenskí korešpondenti tiež potvrdzujú kvalitnú prácu jednotiek elektronického boja Ozbrojených síl RF, ktoré sa podieľajú na potláčaní nepriateľských UAV.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 31. januára 2023
▪️Ukrajinské formácie opäť ostreľovali obec Lomakovka v Brjanskej oblasti. V dôsledku útokov došlo v obci k prerušeniu dodávky elektriny.
▪️V sektore Liman frontová línia skutočne zamrzla: pozdĺž celej línie dotyku strany pokračujú v delostreleckých súbojoch. V „šedej zóne“ na oboch stranách pracujú sabotážne a prieskumné skupiny na otvorení pozícií.
▪️Kyjev vypustil najmenej sedem striel z HIMARSov na Kremennujui.
Pri ukrajinskom ostreľovaní zahynuli traja civilisti a niekoľko ďalších ľudí bolo zranených.
▪️Na juhovýchodnom okraji Bachmutu bojujú útočné oddiely PMC Wagner v oblasti miestneho mäsokombinátu a obytnej oblasti v Zabachmutovke. Kyjev naďalej drží mesto zo všetkých síl a bráni ďalšiemu postupu ruských síl.
▪️V Paraskovivke a Krasnaja Gora neustávajú tvrdé boje medzi jednotkami ruských výsadkových síl a ukrajinskými formáciami.
Po oslobodení Blagodatného Wagnerovci postupujú smerom od severu k dvom osadám, čím zvyšujú tlak na ukrajinské zoskupenie.
▪️Ťažké boje pokračujú pri Ugledare, kde námorná pechota Tichomorskej flotily zadržiava protiútoky Ozbrojených síl Ukrajiny.
Ruské velenie sa snaží zastaviť hrozbu a odvrátiť sily postupom na východ v smere k bani Južno-Donbasskaja
▪️V Chersonskom smere sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili vylodiť jednotky na ľavom brehu Dnepra v oblasti Kruglikského jazera, boli včas odhalení a zničení presnou paľbou z raketového a kanónového delostrelectva.

 

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne operácie v noci z 31. januára na 1. februára 2023
▪️Ukrajinské jednotky neskoro večer zaútočili na mestskú časť Šebekinskij v regióne Belgorod, granáty zachytili systémy protivzdušnej obrany. V Brjanskej oblasti ozbrojené sily Ukrajiny strieľali na mestskú časť Novozybkovskij, pričom poškodili elektrické vedenie.
▪️Ruské sily pracovali na pozíciách v Rožkoviči, Basovke, Aleksandrovke a Grabovskom v Sumskej oblasti.
▪️V Charkovskej oblasti zaútočili ozbrojené sily RF na ciele v Strelečya, Volčansk a Ogurcovo.
▪️V smere Starobelsk pracovali ruskí delostrelci na zhlukoch personálu a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Kislovke, Kovalevke a Nevskom.
Ukrajinské formácie zasa ostreľovali pozície Ozbrojených síl RF v Dibrovej, Krasnopopovke a Kremennaji.
▪️Na smere Bachmut (Arťomovskij) zasiahli ruské raketové sily a delostrelectvo ciele v Bachmute, Družbe, v okolí Spornej a Predtečino.
▪️Na Doneckom smere boli pozície ukrajinskej armády v Avdiivke, Maryinke, Tonenkoe a Severnom vystavené úderom ruských ozbrojených síl. Kyjev zase v noci zaútočil na Gorlovku, Doneck a Vodjany.
▪️V smere Južnodoneck pôsobili ruské sily v objektoch Ozbrojených síl Ukrajiny v Neskučnom, Vugledare a okolí, ako aj v Boľšaja Novoselka a Bogojavlenka.
▪️V Záporožskom regióne zasiahli Ozbrojené sily RF ciele v oblastiach Malinovka, Gulyaipol, Orechov, Novodanilovka, ako aj v Nikopole.
▪️V Chersonskom smere zaútočili ruské jednotky na ciele ukrajinskej armády v Chersone, Zolotoy Balka, Nikolaevka, Antonovka a Jantarny.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere delostrelectvo skupiny „Západ“ spôsobilo škody na živej sile a technike jednotiek 114. a 103. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Masjutovka a Tabajevka v Charkovskej oblasti. Straty v tomto smere predstavovali 45 ukrajinských vojakov, jeden tank, štyri bojové obrnené vozidlá, auto a húfnicu D-20.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy zoskupenia síl „Stred“ spôsobili porážku jednotkám 25. výsadkovej a 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Jampolovka v Doneckej ľudovej republike, ako aj v okolí Serebrjanského lesníctva. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 ukrajinských vojakov a štyri bojové obrnené vozidlá.

 

V doneckom smere dobrovoľníci útočných oddielov s palebnou podporou operačno-taktického a armádneho letectva, raketových jednotiek a delostrelectva Južného vojenského okruhu oslobodili obec Blagodatnoje, oznámilo Ministerstvo obrany RF. Bolo zlikvidovaných okolo 50 vojakov, jedno francúzska samohybná húfnica „Caesar“, jedna americká húfnica M777 a húfnica „Msta-B“.

 

V južnodoneckom smere ruské sily skupiny „Vostok“ spôsobili škody jednotkám 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Ugledar, ako aj 110. brigáde teritoriálnej obrany pri obci Novopoľskoje v Doneckej ľudovej republike. Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere predstavovali viac ako 40 vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

Okrem toho boli zničené dva sklady s delostreleckou muníciou Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Ugledar a Katerinovka v Doneckej ľudovej republike.

 

V chersonskom smere boli v rámci protibatériového boja zničené dve samohybné húfnice „Gvozdika“, ako aj dva sklady s muníciou Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Michajlovka a Zmievka v Chersonskej oblasti.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničilo za deň 84 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 126 miestach.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 pri obci Zolotaja Balka v Chersonskej oblasti. Päť bezpilotných lietadiel bolo zostrelených v oblastiach Krivošejevka, Oborotnovka, Krasnorečenskoje a Vladimirovka v Luganskej ľudovej republike a Belogrudovo v Chersonskej oblasti. Okrem toho boli pri obciach Zlatoustovka v Doneckej ľudovej republike a Skadovsk v Chersonskej oblasti zostrelené tri rakety amerického systému HIMARS.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov