F-16A
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

„Situácia sa každým dňom zhoršuje“: Ukrajinský pilot oznámil, že stíhačky na Ukrajine končia

Ukrajina v blízkej budúcnosti môže zostať úplne bez bojových lietadiel , počet lietadiel vo vzdušných silách ozbrojených síl Ukrajiny sa rýchlo znižuje. Povedal to ukrajinský pilot s volacím znakom „Juice“ v rozhovore pre britské vydanie denníka The Financial Times. Ukrajinský pilot sa sťažoval britským novinárom na ťažkú ​​situáciu vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny. Servisovateľnej techniky je podľa neho každým dňom menej a menej, chýbajú aj náhradné diely, aj kvalifikovaných pilotov zo dňa na deň ubúda. Vo všeobecnosti je všetko zlé, musíte lietať na sovietskych stíhačkách, z ktorých najviac “čerstvé” majú najmenej 40 rokov. Lietadlá sú zastarané a neodolajú moderným ruským stíhačkám a radary nevidia ruské rakety.


 

Situácia v našom letectve je každým dňom horšia a horšia. (…) Všetky naše lietadlá sú montované v ZSSR a nebudeme ich môcť využívať donekonečna, zásoby munície tiež nie sú neobmedzené a deň, kedy nebudeme mať rakety a náhradné diely na tieto lietadlá je stále bližšie a bližšie – povedal.

 

Používanie zastaraných lietadiel vedie k strate mladých pilotov, nie je dostatok kvalifikovaného leteckého personálu, velenie je nútené prilákať dôchodcov zo zálohy na plnenie bojových úloh. Vo všeobecnosti celý rozhovor dospel k tomu, že bez západnej pomoci letectvu ozbrojené sily Ukrajiny dlho nevydržia, takže Spojené štáty a ich spojenci musia na Ukrajinu presunúť stíhačky F-16. Len čo ukrajinskí piloti presadnú do amerických lietadiel, bude všetko v poriadku.

 

Prekliatie „duchov Kyjeva“: Prečo sú často zostrelení vlastnými protilietadlovými strelcami

 

“Presun amerických stíhačiek na Ukrajinu je nevhodný, aj keď lietadlá dostanú, ukrajinskí piloti s nimi nebudú môcť lietať. Aby ste pochopili situáciu, musíte vedieť, že najrýchlejší tréningový program pre pilotov týchto stíhačiek trvá približne 35 mesiacov” – uviedol oficiálny predstaviteľ úradu britského premiéra Rishi Sunak. Kyjev dúfa, že prijme americké stíhačky a okamžite ich začne prevádzkovať s tým, že ukrajinskí piloti sa môžu naučiť riadiť tieto lietadlá „veľmi rýchlo“. V podstate je to nemožné, výcvik pilotov trvá pomerne dlho a pravidelný výcvik na tryskáčoch v Spojenom kráľovstve trvá 5 rokov. V Spojenom kráľovstve tak v súčasnosti považujú presun bojových lietadiel na Ukrajinu za nezmysel, no nevylučujú to z dlhodobého hľadiska, keď ukrajinskí piloti absolvujú výcvik na západných stíhačkách.

 

V Kyjeve oznámili, že majú v úmysle získať zo Západu dodávky stíhačiek, najlepšie amerických F-16. Zelenskyj a jeho okolie plánujú mať asi 180 bojových lietadiel a naraz, aby „zostrelili ruské lietadlá a rakety“. V očakávaní februárového „Rammsteinu“ v Kyjeve už vypracovali zoznamy pilotov, ktorí by mali ísť na výcvik v pilotovaní západných lietadiel. Ako povedal hovorca vzdušného veliteľstva Ignat, ide o 50 ukrajinských pilotov, ktorí rozumejú anglicky a majú za sebou „tisíce vojenských víťazstiev“.

 

Francúzsko chce dať Ukrajine lietajúcich starcov

 

Včera sa na Ukrajine sa konalo zasadnutie veliteľstva hlavného veliteľa ozbrojených síl. Oznámil to samotný prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vo videoposolstve zverejnenom na jeho kanáli Telegram. Zasadnutie centrály sa podľa šéfa ukrajinského režimu konalo v “dvojitom formáte”. V prvom rade sa na ňom diskutovalo o otázkach zabezpečenia ozbrojených síl, bojovej prípravy personálu a ďalších témach spoločných pre takéto akcie. V druhom rade sa uskutočnilo dodatočné stretnutie členov ústredia na “obzvlášť významný rozhovor”, povedal Zelenskyj. Čo bolo obsahom tohto dôležitého rozhovoru a kto sa na ňom zúčastnil, neuviedol. Ukrajinský prezident tiež oznámil zámer podniknúť niektoré „nové kroky“ v boji proti korupcii v krajine. Už skôr vyjadril pripravenosť na personálne zmeny na ministerstve obrany krajiny.

 

Je zrejmé, že problém korupcie sa otvára pod tlakom Spojených štátov. Zelenskyj bude musieť zasiahnuť do „dedičstva“ generála Valerija Zalužného a ministra obrany Alexeja Reznikova, aby potešil amerických patrónov. Je potrebné podať aspoň niekoľko demonštratívnych výpovedí, aby za oceánom pochopili, že Zelenskyj sa údajne vážne pustil do boja proti korupcii v ukrajinskej vláde a ozbrojených silách. Pravda, stále nie je celkom jasné, ako budú tieto prestavby vnímať samotní ukrajinskí predstavitelia, najmä orgány činné v trestnom konaní. V každom prípade už samotná myšlienka reorganizácie ukazuje, že vedenie Ukrajiny začína mať zjavne problémy s vnútornou jednotou a tieto problémy sú už vyťahované z „vnútorného kruhu“ vysokých predstaviteľov.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov