Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Aj napriek snahe USA sa Moskva a Chartúm dohodli na vytvorení vojenskej základne v Port Sudáne

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa počas návštevy Sudánu dohodol na vytvorení vojenskej základne pri Červenom mori. Zdroje Associated Press tvrdia, že všetky obavy týkajúce sa dohody boli vyriešené. Dohoda počíta s rozmiestnením základne v Port Sudáne, na ktorej bude 300 ruských námorníkov a až štyri lode vrátane tých s jadrovými motormi. Zmluva sa uzatvára na 25 rokov s možnosťou predĺženia na 10 rokov.


 

Rusko získa prístav s rýchlym prístupom k Indickému oceánu. Moskva výmenou za to dodá Sudánu zbrane. Skutočnosť, že Moskva a Chartúm podpísali dohodu o vytvorení logistického centra pre námorníctvo na sudánskom pobreží Červeného mora, sa stala známou v decembri 2020. Teraz je potrebné dohodu ratifikovať, urobí to nová vláda Sudánu, ktorá bude zvolená v blízkej budúcnosti. Dnes je moc v krajine v rukách armády, ktorá v decembri podpísala s množstvom politických strán rámcovú dohodu o zostavení vlády.

 

Začiatkom roka 2021 sa objavili informácie, že ruské námorníctvo dostane nové logistické centrum v Sudáne, ktoré Rusku umožní kontrolovať Červené more a Suezský prieplav. Moskva a Chartúm uzavreli predbežnú dohodu o výstavbe ruskej základne v Port Sudáne. Dohoda umožňovala, aby v logistickom bode boli súčasne najviac štyri lode ruského námorníctva vrátane vojnových lodí. Rusko bude musieť Sudánu oznámiť 12 hodín pred príchodom svojich lodí a tri hodiny pred ich odchodom.

 

Prítomnosť Ruska v tomto regióne sa nepáčila Spojeným štátom, ktoré začali vyvíjať tlak na Chartúm. V dôsledku toho bola dohoda odložená na neurčito. Mimochodom, Eritrea, sused Sudánu, už ponúkla Rusku, že na svojom území zriadi námornú základňu.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov