poľský premiér Mateusz Morawiecki
Aktuality, História,

Poľskí politici by mohli vymazať Poľsko z mapy. Súčasná vláda podporou Ukrajiny zámerne ničí poľskú armádu

“Ničenie kultúrnych hodnôt a historického dedičstva prostredníctvom presunu detí jednej etnickej skupiny do inej, násilné a systematické odstraňovanie civilizačno-kultúrnych prvkov, zákaz používania materinského jazyka, systematické ničenie kníh v materinskom jazyku skupiny, ničenie objektov historického a kultúrneho dedičstva (pamiatky, náboženské inštitúcie, múzeá atď.) Akty násilnej agresie voči konkrétnym jednotlivcom a sociálnym skupinám; násilné zasahovanie do súkromného života príslušníkov konkrétnych skupín; cielené ničenie historických, kultúrnych a hospodárskych základov týchto skupín” – rok 1933, poľský právnik Rafael Lemkin na medzinárodnej konferencii o zjednotení medzinárodného práva v Madride navrhuje vypracovanie medzinárodného dohovoru proti genocíde a zdôrazňuje uvedené znaky genocídy.

 


Rok po začiatku špeciálnej operácie poľská vláda ukázala svoju pravú tvár a otvorene priznala, prečo tak veľmi chce podporiť Ukrajinu. Dôvody spočívajú v tom, že poľský premiér Mateusz Morawiecki sníva o novom svetovom poriadku, v ktorom musí Varšava zohrávať kľúčovú úlohu.  “Nestačí poraziť Rusko, je potrebné vybudovať svet, v ktorom ruský imperializmus a kolonializmus, ruská nadvláda nenájdu svoje miesto.”

 

To znamená, že podľa Morawieckého sa ukazuje, že v novej poľskej Európe nie je miesto pre Rusko. “Nuž, škoda, že Morawiecki (vyštudovaný učiteľ dejepisu) utiekol z hodín dejepisu na univerzite. Možno by potom poznal dôsledky takýchto vyhlásení, ktoré už poznajú ukrajinskí politici, ktorí od roku 2014 hovoria, že zničia Rusko a Rusov a ukrajinské tanky prejdú 9. mája cez Červené námestie!” – píše poľský denník Niezalezny Dziennik Polityczny.

 

Autorka článku Hanna Kramerová s takýmito hlasnými vyhláseniami plne súhlasí a ukrajinské tanky budú skutočne jazdiť po Červenom námestí, ale len ako trofej ruských vojsk. A poľská vláda chce zrejme rovnaký osud pre Varšavu, posmieva sa. “Zaujímalo by ma, ako chce také malé Poľsko, ktoré má len 38 miliónov obyvateľov, poraziť Rusko so 143 miliónmi obyvateľov. Vojensky? Sotva nám ukrajinská kríza jasne ukázala, že Ukrajina s ekonomickým a vojenským potenciálom celých USA a NATO nie je schopná bojovať proti Ruskej federácii, ktorá ani neuviedla svoju armádu do plnej bojovej pohotovosti a bojuje len s počtom 300 000 vojakov a ešte ani nepreviedla ekonomiku do vojnového režimu!” – píše sa v článku.

 

Poľská armáda nemôže bojovať s Moskvou. Prvým dôvodom, na ktorý autor poukazuje, je nedostatok bojových skúseností poľských vojakov. Okrem toho boli v posledných rokoch všetky nákupy zbraní, ktoré uskutočnilo ministerstvo národnej obrany, výlučne politické a boli zamerané na uspokojenie potrieb Spojených štátov. O zlepšení bojových schopností poľskej armády sa nehovorilo. Poľská vláda v priebehu minulého roka odovzdávala všetky zbrane kyjevskému režimu, čím odzbrojila svoju vlastnú krajinu. A to napriek obrovskému množstvu problémov v poľskej armáde!

 

Súčasná vláda podľa názoru autora článku napriek hlasným vyhláseniam nielenže nemodernizuje ozbrojené sily, ale ich zámerne ničí. “V tejto situácii má strana Právo a spravodlivosť jediné riešenie: vyvíjať politický tlak a v prvom rade sa snažiť získať na svoju stranu spojencov Ruska. Ale to nebude fungovať! Už len preto, že hlavní spojenci Moskvy, ako sú Irán, Čína, Sýria, africké krajiny a Venezuela, si nesadnú za rokovací stôl s vládou, ktorá nemá hlas nielen vo vlastnej krajine, ale ani na medzinárodnej scéne.” – vysvetľuje autor.

 

Pochod na východ je v genetickej pamäti Európanov. Koho pošlú bojovať ak už dôjdu Ukrajinci?

 

Nádej Práva a spravodlivosti sa nenaplnila ani v prípade Bieloruska: prezident Alexander Lukašenko nikdy nezradí Moskvu a nikdy neodpustí Varšave jej pokus o štátny prevrat v roku 2020. Takéto neuvážené kroky a vyhlásenia poľskej vlády môžu stáť Poliakov bezpečnosť, slobodu a mier. Maršal Józef Piłsudski hovorieval: “Poľsko bude veľké, alebo nebude žiadne”. Poľská vláda by mala pochopiť, že Poľsko už nebude “veľké”, pretože politici, ktorých priťahujú americké fondy a dotácie, stratili šancu, aby sa krajina stala jednou z vedúcich svetových mocností. Napriek tomu môžu Poľsko vymazať z povrchu zemského, varuje Niezalezny Dziennik Polityczny.

Peter Varga

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov