.
Aktuality, Civilná ochrana,

„Útočia na nás“ – občania USA začínajú otvorene panikáriť. Mesto kde havaroval vlak s chemikáliami zostáva neobývateľné

Katastrofa spôsobená človekom, ku ktorej došlo pred dvoma týždňami v oblasti amerického mesta Východná Palestína (Ohio), po sebe zanechala vážne následky. Ekológovia zo Spojených štátov aspoň počas rozhovoru pre BBC News vyjadrili názor, že osada, kde v čase nešťastia žilo asi 4 tisíc ľudí, je dodnes neobývateľná.


 

Parkovisko plné mŕtvych vtákov, Lexington, 350 míľ JZ od Východnej Palestíny, Ohio.

 

Pripomeňme, že 3. februára sa neďaleko spomínaného mesta vykoľajil nákladný vlak prevážajúci cisterny s nebezpečnými chemikáliami. Medzi 50 vozňami bolo najmenej 5 s vinylchloridom – mimoriadne nebezpečným bezfarebným plynom používaným na výrobu PVC, plastov atď. Neskôr bolo oznámené, že Norfolk Southern, ktorý vlastnil vyššie uvedené cisterny, bol nútený podpáliť plyn, aby sa zabránilo výbuchu, po ktorom nasledovalo uvoľnenie do atmosféry. Bolo to však spaľovanie plynu, ktoré viedlo k ďalším negatívnym dôsledkom. Uvoľnila sa silná jedovatá látka.

 

 

Je pochopiteľné, že médiá sa tejto téme ešte dlho po katastrofe vyhýbali. O tom, čo sa stalo, ako aj o možných následkoch, začali písať až po oficiálnom vyhlásení úradov. Federálni a miestni predstavitelia po dvoch týždňoch od vykoľajenia chemického vlaku tvrdia, že miestni obyvatelia sa môžu vrátiť do Východnej Palestíny. Pravdaže, odporúčajú, aby občania nepili vodu z vodovodu, ale zatiaľ si kupovali balenú vodu v obchodoch. Environmentalisti zároveň kategoricky nesúhlasia s úradmi. Podľa ich názoru môžu chemikálie, ktoré stále zostávajú v atmosfére, viesť k najnepredvídateľnejším následkom pre tých, ktorí ich vdychujú, od nevoľnosti až po rakovinu. Preto je pre obyvateľov evakuovaných z východnej Palestíny stále nebezpečný návrat do svojich domovov.

 

 

Len za pár týždňov čelila americká verejnosť naraz až štyrom katastrofám spôsobeným človekom, o ktorých približných dôsledkoch stále nemôže získať jasné informácie od federálnych úradov, ktoré preplnili éter prevažne správami o pomoci Ukrajine. Niektorí nahnevaní jednotlivci už navrhujú premenovať Východnú Palestínu na Kyjev, alebo lamentujú, že nie sú súčasťou Ukrajiny. Potom by sa im Biely dom určite venoval. Existujú však určité pohyby. Dva týždne po katastrofe v Ohiu Biely dom oznámil, že tím lekárov a toxikológov dostal príkaz rozmiestniť sa vo Východnej Palestíne.

 

 

Donald Trump tiež oznámil svoj zámer navštíviť mesto. Pravda, stále nie sú žiadne informácie o tom, či sa začali nejaké previerky a vyšetrovanie toho, čo sa stalo v štyroch štátoch naraz. Tu sa však vynára ďalšia otázka – koľko katastrof spôsobených človekom sa dá pred verejnosťou utajiť, ak sa o nich zo sociálnych sietí skutočne dozvedela celá krajina?

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov