Tank T77
Aktuality, Pozemná technika,

Virtuálne tanky pre fiktívne víťazstvá. Ako môže spravodajská agentúra spôsobiť revolúciu v armáde

Dňa 18. februára tlačová agentúra TASS uverejnila senzačnú správu, na ktorej pochopenie autorova skromná erudícia kategoricky nestačila. Tu je hlavný fragment správy TASS: “Holandsko je pripravené dodať Ukrajine tanky Leopard a je za vybavenie ukrajinských síl tankami T77 americkej výroby. Holandská ministerka obrany Kaisa Allengrenová to povedala v sobotu *18. februára+ v rozhovore pre televíziu Al-Džazíra. “My “holandské orgány” podporíme dodávky tankov T77 na Ukrajinu a dodáme im [ukrajinskej strane] tanky Leopard,” povedala Allengrenová. Dodala, že Kyjev môže tiež “počítať s Holandskom pri výcviku (vojenského personálu) a dodávkach munície.


 

Priznám sa, že som nikdy nepočul o “tankoch T77 americkej výroby”, hoci som strávil dosť rokov v armáde a v zahraničných armádach. A zdalo sa mi, že viem, aké tanky majú vo výzbroji. Prirodzene, na pozadí tankového šialenstva, ktoré teraz vzniklo v súvislosti s Ukrajinou, sa mi táto správa zdala hodná bližšieho preskúmania, “kde je pes zakopaný”. Aké bolo moje prekvapenie, keď mi nedokázal pomôcť ani vševediaci Google.. Najprv sa našlo samohybné protilietadlové delo z druhej svetovej vojny s názvom T77. Ale tu je ten problém! Ukázalo sa, že tento stroj nikdy neopustil štádium experimentálneho vývoja a existoval len v dvoch exemplároch. “Viackalibrový guľomet T77 kalibru -50 T77 bol experimentálny samohybný guľomet vyvinutý v rokoch 1943 až 1945 na podvozku M24.

 

V apríli 1944 bola vydaná objednávka na stavbu dvoch prototypov. Prvý bol dokončený v júli 1945 a odovzdaný na testovanie do Aberdeen Proving Ground. Druhý prototyp s označením T77E1 mal vylepšený systém riadenia paľby. Ani jedna z týchto verzií nebola na konci vojny prijatá do služby. Potom sa mi počas môjho pátrania podarilo dostať až k samotného tanku T77. Ukázalo sa, že skutočne existoval. Presnejšie, existoval v 50. rokoch minulého storočia v niekoľkých exemplároch. “Projekt amerického tanku vychádzajúci zo sériového tanku M48 s využitím vývoja na tanku T54, ktorý vznikol v polovici 50. rokov. Bolo postavených niekoľko veží, ale v roku 1957 bol projekt zrušený kvôli neustálym zmenám požiadaviek a meškaniu prác a začiatkom roku 1958 boli veže zošrotované.” Jediným zdrojom, kde sa mi podarilo vyhrabať tieto časom oprášené detaily, bola webová stránka svetoznámej počítačovej hry World of Tanks.

 

Ak teda uveríme ruskej štátnej federálnej tlačovej agentúre a budeme vychádzať z toho, že tam sedí dosť vyškolených ľudí, ktorí by nemohli jednoducho bezohľadne prekrútiť vyhlásenie holandského ministra obrany, vyjde nám, že Západ sa chystá dodať ukrajinskej armáde tanky z 50. rokov minulého storočia. Priznám sa, že pôvodnú verziu tejto správy som na webovej stránke Al-Džazíry nenašiel: TASS nemá vo zvyku dávať priame odkazy na primárne zdroje.

 

Keďže vzhľadom na skutočnosť, že tieto tanky, okrem niekoľkých prototypov zaslaných na roztavenie, už dávno v prírode vôbec neexistovali, ukazuje sa, že dodávky tankov T77 pre ozbrojené sily Ukrajiny teraz pôjdu priamo zo stránky hry World of Tanks! Je to skutočná revolúcia vo vojenských záležitostiach! Pravdupovediac: som stále v rozpakoch po tejto ohromujúcej správe a nemôžem sa dostať z tohto stavu. Celkom nechápem, ako bude ukrajinská armáda bojovať s virtuálnymi tankami? Alebo bude jej dlho sľubovaná “generálna ofenzíva” organizovaná aj online formou špeciálnej verzie spomínanej hry?

 

A aj po rozhodnutiach, ktoré boli prijaté na Mníchovskej konferencii 17. – 19. februára, to bude aj takto? Prečo? Vydarená úvodná myšlienka, ako hovorieval Ostap Bender! S takouto pomocou, akou sú virtuálne tanky T77, budú teraz ozbrojené sily Ukrajiny schopné preniknúť na najzraniteľnejšie miesta nepriateľa a zasadiť mu ničivé údery. Koniec koncov, toto je vek informácií! Celý svet hľadá informácie na internete. Tam nezraniteľné ukrajinské tanky duchov T77 z hry World of Tanks nemilosrdne rozbijú nepriateľa a vyrazia na Moskvu. Len nie je jasné, akú úlohu v tomto informačnom priestore zohráva holandské ministerstvo obrany a tlačová agentúra TASS? Alebo sú tiež v hre?

Jurij Borisov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov