AK 47 Para SDM
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

AK 47 Para SDM, Kalašnikov Made in China

Výrobcom tejto zbrane je firma SDM, ktorá patrí do konglomerátu NORINCO. Výhradným dovozcom na Slovensko aj predajcom je SVET PUŠIEK. Zbraň má chrómovaný vývrt hlavne, celková dĺžka je 87 cm, zložená sklopná pažba skráti zbraň na 65 cm, hlaveň má dĺžku 41 cm a prázdna váži3,3 kg. Vyrobená je ako samonabíjacia a na jej nákup nie je potrebné žiadať o výnimku MV SR. Zbraň výrobca dodáva s jedným 30 ranovým zásobníkom v papierovej krabici, tak nám ju aj doručili chlapci z SBS, ktorý vykonávajú prevoz zbraní.


 

 

Po vybalení z krabice držíte v rukách „ kus železa“ , tj. ákačko, ktoré vzbudzuje rešpekt a cítite jeho hmotnosť, klasické černenie a drevené lakované predpažbie pôsobí solídnym dojmom. Zbraň má klasické pevné mieridla s možnosťou nastavenia diaľky streľby do 1000 m. Sklopná kovová pažba je z lisovaného plechu a po stlačení kruhovej poistky v základni pažby sa sklápa smerom nadol pod telo zbrane a umožňuje streľbu aj pri sklopení. Pod hlavňou je uložená kovová tyčka vyteráka . Hlaveň má na ústi skosenie typické pre ákačka, ktoré čiastočne nahrádza kompenzátor. Všetky kovové časti zbrane sú počiernené, no kvalita trochu kolíše. Čo mi ale vadilo viac boli neskosené hrany na poistke a na páčke záchytu zásobníka, kde to pri manipulácii bolo cítiť. Toto som hneď vyriešil jemným pilníkom a hrany som začistil. Chod spúšte je dlhší, ale odpor príjemne mäkký a konštantný. Rozborka je jednoduchá , tak ako aj samotná zbraň. Po rozobraní je na vnútorných plochách vidno niekde stopy po obrábaní. Celkove pôsobí Kalašnikov spoľahlivým a robustným dojmom, ktorý je umocnený váhou zbrane.
K zbrani je jeden 30 ranový zásobník, ktorý po naplnení 30 nábojmi váži úctyhodných 850 gramov, plnenie ide bezproblémovo. Poistka má iba dve polohy, zaistené a jednotlivé rany, na novej zbrani treba kvapku oleja a poistku trocha rozchodiť aby išla ľahko.

 

 

Samotná streľba je veľmi pohodová, vzhľadom k váhe zbrane je spätný ráz slabší ako u Sa. vz. 58 a pocitovo mäkší, ako keby rozložený do dlhšieho intervalu. Pripisujem to váhe piestu a záveru, ktoré sú spojené a ich hmotnosť spôsobuje hladší priebeh výstrelu. Presnosť je veľmi dobrá, ja som strieľal s mieridlami nastavenými na značke P, analog univerzálu ( značka U )na mieridlách Sa. 58 , tri výstrely ako nástrel a potom 5 výstrelov z voľnej ruky v rýchlom tempe, rozptyl cca 10 cm. Ako som už poznamenal, spúšť má dlhší no hladký mäkký chod a keď si na to zvyknete, dá sa veľmi presne a rýchlo strieľať.

 

 

Doteraz bolo z Akačka vystrelených okolo 900 nábojov a mal som dve zádržky – vzpriečený náboj, či to bola chyba zbrane, alebo zásobníka neviem posúdiť. Čo ma však trochu prekvapilo je malá deformácia na každej vystrelenej nábojnici. Zrejme to spôsobuje pritlačenie náboja záverom o hranu pod nábojovou komorou pri vysúvaní zo zásobníka. Ak by som mal zhrnúť svoje skúsenosti za pol roka, tak by som čínske AK hodnotil kladne s dobrým pomerom cena/výkon. Ak Vám neprekáža nie dokonalé spracovanie niektorých plôch a slabšia povrchová úprava, a chcete mať a strieľať z Akačka, tak za veľmi prijateľnú cenu, bez vybavovania výnimky máte zbraň na presnú a pohodovú streľbu. Teda AK 47 PARA SDM, je pre Vás dobrá voľba. Určite bude aj druhy diel článku v ktorom budem hodnotiť dlhšie obdobie používania tejto zbrane, ale aj Vy si môžete vyskúšať toto AK na strelnici SF v Košiciach.
Peter Včela

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov