Ka-52
Aktuality, Letectvo,

Raketa Izdelie zmení princíp vedenia vojny pre ruské vzdušné sily v zóne operácie

Najnovší vývoj ruského vojensko-priemyselného komplexu dokáže zvrátiť situáciu vo vzduchu zóny špeciálnej operácie. Ruské letectvo koná mimoriadne opatrne, aby ochránilo pilotov a vozidlá pred nepriateľskou paľbou. Produkt 305 však – ak sa používa správne – vytvára nové pravidlá pre hru na bojisku. Akým spôsobom?


 

Boje na Ukrajine neboli pre ruské vzdušné sily ľahké. Na jednej strane ukrajinské letectvo nemá proti ruským lietadlám šancu a štatistika zostrelených ukrajinských lietadiel je celkom pôsobivá. Na druhej strane sa zatiaľ nepodarilo úplne potlačiť ukrajinskú protivzdušnú obranu. Toto je obzvlášť viditeľné z hľadiska práce letectva pozdĺž prednej línie.

 

305 / LMUR

 

Výsledkom tohto stavu bol spôsob, akým dnes funguje frontové letectvo ruských leteckých a kozmických síl. Ide o štarty neriadených rakiet z nadhozu, alebo z náklonu prednej časti lietadla. Kabrírovanie je špeciálny manéver, ktorým pilot zasiahne cieľ. Poskytuje väčšiu bezpečnosť pred nepriateľskou protivzdušnou obranou. Vypustená bomba dostáva počiatočnú rýchlosť, s akou lietadlo letelo, a aj uhol pohybu vzhľadom na horizont, pod ktorým zhodená bomba nabrala výšku. Bomba ďalej letí po balistickej trajektórii, dosiahne najvyšší bod a pohybuje sa za ním do zostupnej časti trajektórie. Vypustením bomby pod uhlom nahor sa po oddelení od lietadla zväčšuje jej dolet dopredu

 

 

 

Táto metóda má však problémy. Po prvé, stále nezaručuje úplnú bezpečnosť pred protivzdušnou obranou. A po druhé, takéto štarty, mierne povedané, sú nepresné. Existuje príliš veľa faktorov, ktoré je potrebné zvážiť, aby sa takýto objekt dostal presne do cieľa.

 

Ale ruské vzdušné sily zvláštnym spôsobom už testovali zbrane počas operácie, ktoré sa môžu stať budúcim prostriedkom práce pozdĺž frontovej línie a sú veľmi presné a výkonné, s ktorými môžete bezpečne pracovať na línii kontaktu a rieši problém práce na bodových cieľoch na bojisku. O čom to je?

 

Západné dodávky rakiet Ukrajine dávajú za pravdu Rusku

 

“Produkt 305” a vzdušná podpora
Sformulujme úlohu: musíte zasiahnuť cieľ na bojisku, ale bez toho, aby ste leteli až k línii kontaktu. Je v arzenáli ozbrojených síl RF zbraň, ktorú možno použiť proti cieľom pohybujúcim sa po bojisku, sledovať ich postup, ovládať prostriedky ničenia, aby sa predišlo neúspechu a zároveň udržiavať nosič zbraní v bezpečnej vzdialenosti z prednej línie? Áno, existujú aj také zbrane.

 

“Produkt 305”, známy ako LMUR, je ľahká viacúčelová riadená strela. Produkt, ktorý sa (ak sa jeho cena udrží v prijateľných medziach) môže stať skutočným hitom na bojisku. LMUR – raketa s hmotnosťou 105 kg, nesúca pomerne ťažkú ​​bojovú hlavicu – 25 kg. Keďže je dodatočne vybavená špeciálnymi závesnými jednotkami, môžu ju používať vrtuľníky Ka-52 a Mi-28. Pre FSB bolo vyrobených aj niekoľko špeciálnych vrtuľníkov Mi-8, ktoré boli schopné používať skorú verziu tejto zbrane.

 

Dosah rakety 14,5 kilometra, ako aj veľmi malá strata nadmorskej výšky pri štarte z nosiča, umožňuje jej použitie zo vzdialenosti, na ktorú sú prenosné protilietadlové raketové systémy, guľomety a malokalibrové protilietadlové delostrelectvo mimo dosahu a plnohodnotné protilietadlové raketové systémy budú veľmi ťažko odhaľovať lietadlo letiace v ultra nízkej výške. Bojové použitie tejto rakety od roku 2022 na Ukrajine to potvrdzuje. Použitie LMUR (aspoň, pokiaľ možno z otvorených zdrojov usúdiť) bolo bezpečné pre dopravcov – vrtuľníky.

 

Bolo to efektívne? Áno. Bojová jednotka LMUR stačila na zničenie akéhokoľvek obrneného vozidla až po tank a na ničenie malých budov. Na ničenie veľkých objektov bolo použitých niekoľko rakiet. Niektoré z nedostatkov tejto rakety úplne pokrývajú jej hlavnú výhodu – môže byť ovládaná operátorom z nosiča počas letu, ako dron, len jednorazový. A to dáva jednotkám nové možnosti.

 

Všetky protitankové riadené strely vrtuľníkov a mnohé riadené strely typu vzduch-zem vyžadujú od posádky lietadla, aby najprv lokalizovala cieľ. A na to musíte byť s ňou v zornom poli. To umožňuje nepriateľským systémom protivzdušnej obrany aspoň odhaliť nosič, maximálne naň – ak to rozsah dovoľuje – začať paľbu.

 

Dlho jedinou raketou, ktorá mohla byť vypustená z lietadla mimo zóny protivzdušnej obrany a následne ručne riadená z jej strany, bola riadená strela Ch-59 a množstvo jej modifikácií. Ale to sú veľké a drahé rakety, ktoré nesie frontový bombardér Su-24M a množstvo ďalších ťažkých lietadiel. Takú strelu nemôžete použiť proti tanku. Môže sa minúť iba na seriózny účel, ktorý odôvodňuje jej náklady.

 

LMUR je raketa, ktorú je možné použiť proti tanku, no zároveň dáva nosiču možnosť nebyť v zornom poli s cieľom a zostať neviditeľný za terénom v malej výške. Ak je poloha cieľa, aj keď sa pohybuje, približne známa, operátor ho nájde cez šošovku rakety a presne nasmeruje, bez toho, aby sa čo i len priblížil k nepriateľovi.

 

A to vyvoláva zaujímavú otázku. Prečo sú ruské bojové helikoptéry také „cool“? Ka-52 má silné pancierovanie, vystreľovacie sedadlá a mnoho zložitejších systémov, ktoré potrebuje. Načo to všetko je? Na prežitie. Na vrtuľník bude strieľať všetko, čo sa dá. Vypustia sa na neho protilietadlové rakety, vedľa neho vo vzduchu vybuchnú protilietadlové granáty … ak bude pracovať so svojimi obvyklými zbraňami – protitankovými a neriadenými raketami a delami. A LMUR ho vytiahne spod paľby. S touto raketou bude operovať z relatívne bezpečnej vzdialenosti od paľby zo zeme. A to zase znamená prudký pokles požiadaviek na dopravcu – teraz má dostatočné zabezpečenie aj Mi-8, či dokonca nejaké hypotetické, dnes už zaniknuté ľahké lietadlo. Aký je rozdiel, či máte brnenie alebo nie, ak po vás nestrieľajú?

 

Nemalo by sa to chápať ako výzva na opustenie plnohodnotných útočných vrtuľníkov v prospech niečoho iného. Ale LMUR ako zbraň dáva Rusku príležitosť dramaticky zvýšiť počet úderných jednotiek v letectve. A nebudú riskovať pod paľbou Ozbrojených síl Ukrajiny.
Riadiace stanovište môžete umiestniť priamo do nákladného priestoru Mi-8 a použiť z neho tieto rakety. Môžete ich použiť aj s An-2. Opäť nejde o odporúčanie, ale len o ukážku všestrannosti vytvorenej zbrane. Treba však vyriešiť jeden problém, ktorý je, pravdupovediac, už dávno prezretý.

 

Drony pre útočné letectvo
Ako už bolo spomenuté vyššie, ak operátor približne vie, kde je cieľ, tak ho po štarte nájde cez „hlavu“ rakety. Ale ak je presnosť informácií o cieli nedostatočná? Potom jednoducho nespadne do zorného poľa rakety pohybujúcej sa po kurze a nedokáže manévrovať ako okrídlený dron. Keďže lietadlo vyzbrojujeme raketou, ktorá nám umožňuje zasiahnuť z diaľky, potom sa o údernú zbraň budeme musieť podeliť s prieskumnou. To znamená presunúť „oči“ útočného vrtuľníka alebo lietadla dopredu, smerom k nepriateľovi, na miesto, kde naše útočné lietadlo nielenže nebude, ale ani nikdy nebude byť. Dnes sa to dá urobiť len s pomocou bezpilotného lietadla (UAV). Navyše drahý, ťažký a zložitý “Orion” nie je vôbec potrebný, stačí niečo ako “Orlan-10”.

 

Vojenský expert o obave Pentagonu – rakete P-700: „Tri letia na lietadlovú loď, jedna alebo dve ďalšie na krížnik a tak ďalej“

 

“Orlan-10” nemôže vykonať spoločný let s vrtuľníkom alebo lietadlom. Ale to nie je potrebné. Tam, kde dochádza k aktivite nepriateľa, by mali pôsobiť predné letecké riadiace jednotky (PAN). Tie môžu na príkaz z útočnej helikoptéry alebo lietadla zdvihnúť do vzduchu niečo ako Orlan. A tu potrebujeme tú technickú možnosť, ktorá nie je náročná na realizáciu, ale ktorá ešte nebola realizovaná. Riadenie UAV po štarte musí byť prenesené na útočné pilotované lietadlo, z ktorého sa LMUR spúšťa. Potom je všetko jednoduché. Samotní piloti vykonávajú dodatočný prieskum, počnúc tým, čo sa im podarilo nájsť z dronu, použiť LMUR, zaznamenať výsledky zásahu a potom vrátiť riadenie dronu pozemnej skupine. Všetko bez priblíženia sa k línii kontaktu. Takmer žiadne riziko. A zasiahnutie cieľov ich raketami je mimoriadne presné.
Alexander Timochin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov