.
Aktuality, História,

“Hodina býka” – príbeh varujúci pred globálnym fašizmom

V knihe Hodina býka ruského autora Ivana A. Jefremova akoby ste sa ocitli na planéte Zem, len prenesenej do niekoľko svetelných rokov vzdialeného kozmu v podobe planéty Tormans. Zároveň o nádeji, ktorá sa črtá v podobe zmýšľania astronautov prichádzajúcich už z „novej“ planéty Zem. Autorovi nemožno uprieť nadčasovosť a schopnosť analyzovať smerovanie spoločnosti sveta pred vyše 50-timi rokmi, kedy bol tento román napísaný. V tom čase ju zaradili medzi vedecko-fantastickú literatúru a bola vnímaná ako útok voči vtedajšiemu Zväzu sovietskych socialistických republík.


 

Aby ste sa mohli naplno začítať do príbehu varujúceho pred globálnym fašizmom a jeho psychologickými hrami, znečistením planéty, ohnutím vedy z role objaviteľa do role štatistu a podobne, potrebujete sa prehrýzť cez zopár desiatok popisných strán. Potom už sa nachádzate v deji prinášajúceho zvraty a odkrývajúce nebezpečenstva. Tie sa skrývajú za pohodlnosť, ľahostajnosť, rezignáciu či frustráciu jedinca i spoločnosti, ale aj ambícii, neomylnosti, nadutosti, nedotknuteľnosti na strane druhej. No aj v ťažkých časoch sa nájdu jedinci čakajúci na ten správny podnet, aby mohli ukázať ľuďom cestu naspäť k ľudskosti, človečenstvu.

 

Prečo Západ nemá rád Rusko? Prečo sa ho bojí a zároveň ho nenávidí?

 

Vyslanci planéty Zem na planétu Tormans, ktorú obývajú potomkovia ľudí, ktorí kedysi opustili planétu Zem, tiež nie sú imúnni voči pokušeniam. Avšak vnútorná sila a čistota, ktorú si so sebou priviezli, im pomáhajú obstáť v skúškach aj za cenu vlastného života. Svojím konaním však otvárajú navonok zatvorené dvere k svedomiu a zmene zmýšľania. Kniha Hodina Býka je rozhodne nadčasovou literatúrou, ktorá poskytuje čitateľovi množstvo podnetov k zamysleniu sa i ponoreniu sa do sveta fantázie. Zároveň definuje bod „zlomu“ ako hodinu býka a dáva nádej na lepšiu budúcnosť.  Knihu vydalo slovenské vydavateľstvo Torden.

Adriana Verešpejová

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov