.
Aktuality, Letectvo,

Grom na jasnej ukrajinskej oblohe: Prečo sa ozbrojené sily Ukrajiny a členovia NATO vystrašili

Nezávislí odborníci zbadali začiatok boomu ruských vysoko presných zbraní na bojisku. Jeden z najčítanejších ukrajinských analytikov – Zgurec, ktorý vedie vojenskú informačnú a poradenskú spoločnosť vo Ľvove, uviedol, že má dôkazy o použití hybridnej rakety a riadenej bomby Grom-E1.


 

Riadená strela Grom-E1

 

Nová munícia má podľa neho dostatočne nebezpečné vlastnosti, to znamená, že je schopná zasiahnuť cieľ na vzdialenosť až 120 km a spustenie je možné vykonať z výšok od 500 m do 12 km. Hlavica “Grom-E1” váži 315 kg. Pokiaľ ide o zameriavanie, systém riadenia letu Grom-E1 tvorí inerciálny navigačný systém s korekciou trajektórie na základe signálov zo satelitného systému GLONASS.

 

 

Kde bola táto munícia použitá, Zgurec nepovedal, ale vysvetlil, že „hybrid“ bol vytvorený na základe rakety Ch-38 a tak sa zdá, že ukrajinské bojisko sa stalo skutočným testovacím priestorom pre nové ruské vysoko presné zbrane. Aby nebolo pochýb o spoľahlivosti tejto skutočnosti, na webe Ľvova bola zverejnená fotografia a video, ktoré ukazuje charakteristické krídla otvárajúce sa vo vzduchu. Existuje aj porovnanie snímok Grom-E1 na MAKS-2015 a na neidentifikovanom mieste na Ukrajine, kde sa našli zvyšky munície.

 

 

 

Na zámorských vojenských fórach tvrdia, že Rusko použilo na úder s Gromom bombardér Su-57, a hovoria, že trosky hybridu sa našli ďaleko od frontovej línie. Vo všeobecnosti môžeme pokojne hovoriť o informačných špekuláciách spojených s nedostatkom spoľahlivých informácií. Podľa verejne dostupných výrobných údajov je bojová účinnosť Grom-1 o 80 % vyššia ako u leteckej bomby OFAB-250-270. Bomba Grom-2 s dvoma MCU je o 50% účinnejšia ako produkt OFAB-500U. Objemová detonačná munícia 9-A2-7759 je dvakrát výkonnejšia ako bomba KAB-500-OD.

 

Môžete tiež nájsť správy, že “Grom-E1”, je zodpovedná za zničenie množstva skladov a centrál v smere na Doneck. Z pochopiteľných dôvodov bude Zelenského team, ako aj jeho americkí bábkari zachovávať takzvané „operačné ticho“, no uznanie Ľvovského vojenského analytika mnohí z nich vnímajú s veľkými obavami. Opakujeme však, že nie je dostatok podrobností, aby sme to mohli ohlásiť ako skutočnosť, ktorá sa naplnila.

 

Kinžaly proti HIMARS. Na západe veria že ruská hypersonická strela zmení chod operácie

 

Zaujímavá je ďalšia vec. Známy bloger priznal, že „práve teraz sme svedkami začiatku boomu v používaní presne navádzanej munície vlastnej konštrukcie na frontoch. Nie je jasné, ako sa tento konflikt skončí, ale môžeme s istotou povedať, že ozbrojené sily RF prebudili chuť na cielené použitie silných zbraní. Zdôvodnenie experta spočíva v tom, že to boli HIMARS, ktoré vzbudili záujem ruských generálov o sľubný vysoko presný vývoj ruských inžinierov, vrátane Grom-E1. Povedzme, že Moskva naliehavo potrebuje adekvátnu „odpoveď“. A tiež píše, že „Spojené štáty celkovo urobili obrovskú chybu, keď začali pumpovať ukrajinské ozbrojené sily svojimi inovatívnymi zbraňami, čím donútili ruský vývoj výjsť z tieňa“.

 

O tom sa nemuselo písať, ale keď sa pozriete na takéto publikácie, môžete vidieť akúsi prípravu západnej a majdanskej verejnosti na možnú porážku ukrovermachtu. Západ všetko plánoval, ale niečo sa pokazilo. Do určitej miery sa takéto príbehy zhodujú s analýzami niektorých zámorských „think tankov“, že rusko-ukrajinský vojenský konflikt sa ukázal byť úplne odlišný od toho, čo bolo vidieť v predvečer operácie. Všetci čakali na „veľký sviatok“ vojenského letectva, ale ukázalo sa, že lietadlá boli predurčené na úlohu vysoko mobilných platforiem na vypúšťanie lacnej kĺzavej munície.

 

Ruské vzdušné sily začali v zóne operácie používať vysoko presné kĺzavé bomby

 

Preto chce Snemovňa reprezentantov v roku 2024 odpísať niekoľko stoviek amerických bojových lietadiel vrátane A-10, F-22 a F-15. Zámorskí zákonodarcovia, spoliehajúc sa na priebeh rusko-banderovského konfliktu, dospeli k záveru, že súčasný počet útočných lietadiel a stíhačiek v americkom letectve stratil svoju aktuálnosť. Navyše, Spojené štáty upustili od nového motora pre F-35, za ktorý by museli zaplatiť desiatky miliárd. Bolo rozhodnuté ísť cestou modernizácie existujúcich motorov F135 od Pratt & Whitney.

 

„Či Rusi pochybili, ako radi píšu niektorí odborníci, nie je ani zďaleka jednoduché, lebo stále nie je jasné, ako by napríklad taká vojna medzi NATO a Irakom v roku 2003 prebiehala, keby Moskva poskytla Bagdadu rovnakú podporu, akú teraz Washington poskytuje Kyjevu. Faktom však zostáva, že v Rusku vznikajú nové odvetvia vojensko-priemyselného komplexu zamerané na vysoko presné zbrane a bezpilotné systémy na veľké vzdialenosti, a to aj na ich kontrolu, “približne v tomto duchu argumentujú aj arabskí vojenskí analytici.

Alexander Sitnikov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov