Ilustračné foto: Stíhacie lietadlo strednej kategórie, MiG-29
Aktuality, Letectvo,

Putinov hovorca: “Zámery Slovenska dodávať bojové lietadlá Ukrajine pripomínajú pokusy zbaviť sa starého nepotrebného vybavenia”

Premiér v demisii Eduard Heger včera oznámil, že vláda SR schválila presun stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu . Ako poznamenal minister obrany Jaroslav Naď, republika je pripravená rozdať 10 z 11 lietadiel tohto modelu, ktoré má. Legitímnosť prijatého rozhodnutia je veľkou otázkou. NR SR 15. decembra 2022 vyslovila nedôveru vláde republiky, v dôsledku čoho prezidentka Zuzana Čaputová na druhý deň prijala demisiu kabinetu ministrov na čele s Eduardom Hegerom.


 

Napriek tomu, že Čaputová poverila úradníkov, aby si naďalej plnili svoje povinnosti až do predčasných volieb naplánovaných na 30. septembra, nemajú už zákonné právo na žiadne rozhodnutia na tejto úrovni. Ak sa súčasná vláda pokúsi realizovať presun lietadiel, môže to so sebou prinášať určité riziká. Minimálne, ak parlamentná opozícia vyhrá v najbližších voľbách, jej predstavitelia môžu iniciovať vyšetrovanie protiústavných krokov.

 

Slovensko už nebude prevádzkovať stíhačky MiG-29. Západ začína panikáriť – nemá zbrane pre Ukrajinu

 

Slovensko sa tak stalo druhou krajinou, ktorá oficiálne potvrdila presun stíhačiek na Ukrajinu. Deň predtým poľský prezident Andrzej Duda povedal, že Kyjev v blízkej budúcnosti dostane 4 MiGy-29, ktoré boli v prevádzke s touto krajinou. Kedy presne dôjde k odovzdaniu lietadla, zatiaľ nebolo spresnené. Do septembra minulého roka malo Slovensko v prevádzke 11 lietadiel sovietskej výroby, úrady oznámili pripravenosť previesť 10 na Ukrajinu, jedno pošlú do múzea. Ukrajina tiež dostane 3 bojové lietadlá, ktoré boli vyradené z prevádzky skôr: zjavne sa používajú na náhradné diely. Ukrajina okrem MiGu-29 dostala zo Slovenska aj protilietadlový raketový systém Kub.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že zámery Slovenska a Poľska dodávať bojové lietadlá Ukrajine “pripomínajú pokusy zbaviť sa starého nepotrebného vybavenia”. Podľa neho lietadlá “sú zničené” a ich dodávka nezmení priebeh nepriateľských akcií. Slovenská vláda aktívne podporuje Ukrajinu vo vojne s Ruskom, predtým krajina dodala Kyjevu sovietske protilietadlové raketové systémy S-300, húfnice Zuzana 2 a ďalšiu vojenskú techniku. Vláda je zároveň už v demisii, predčasné voľby sú naplánované na september a podľa prieskumov môžu dosiahnuť úspech strany, ktoré sú nastavené na obmedzenie podpory Ukrajine.

 

Ďalšou zaujímavosťou je, že orgány republiky sú pripravené previesť takmer všetky MiGy-29 Vzdušných síl OS SR: tento zámer oznámili už v polovici minulého roka. Podľa podmienok, ktoré vlani vyhlásila vláda SR, po presune lietadiel budú musieť vzdušný priestor republiky strážiť vzdušné sily Českej republiky a Poľska. Podľa informácií z rôznych zdrojov je väčšina slovenských MiGov už niekoľko rokov v nefunkčnom stave – buď potrebujú serióznu údržbu, alebo sú kompletne rozobraté na náhradné diely. Nakoniec by tento krok mohol priblížiť k Slovensku americké stíhačky F-16V . Zmluva na nákup 14 lietadiel bola podpísaná v decembri 2018, dostať ich však mali až v roku 2024. Pravdepodobne sa teraz slovenskí predstavitelia ponáhľajú zbaviť sa MiGov s očakávaním, že F-16V dorazí, ak nie v predstihu, tak aspoň včas.

 

Slovensko nebude prvým ruským terčom. Poľský prezident oznámil dodávku stíhačiek Ukrajine

 

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave vydalo svoje stanovisko k plánovanému odovzdaniu slovenských bojových stíhačiek MiG- 29 Ukrajine. Veľvyslanectvo na svojej stránke na sociálnej sieti upozorňuje, že presun lietadiel tretej strane je nezákonný, keďže je porušením uzatvorenej zmluvy s výrobcom lietadiel a zároveň upozorňuje, že aktívna vojenská podpora kyjevského režimu môže mať za následok nepredvídateľnú a nebezpečnú eskaláciu konfliktu, za ktorú budú niesť plnú zodpovednosť výlučne iniciátori prijímaných rozhodnutí
„V súvislosti s rozhodnutím vlády Slovenskej republiky o odovzdaní Ukrajine stíhačiek MiG-29 a raketových systémov protivzdušnej obrany KUB by sme opätovne chceli zdôrazniť stanovisko Ruska, podľa ktorého dodávky zbraní a vojenskej techniky (vrátane leteckej) kyjevskému režimu majú za následok len predlžovanie bojov, zvyšovanie počtu obetí, a to aj medzi civilným obyvateľstvom, a vôbec neprispievajú k vyriešeniu krízy na Ukrajine, ako tvrdí Bratislava,” uvádza sa v úvode stanoviska ruskej ambasády v Bratislave.

 

Veľvyslanectvo poukazuje na porušenie zmluvy a varuje pred eskaláciu konfliktu, za ktorú budú niesť plnú zodpovednosť výlučne iniciátori prijímaných rozhodnutí.
„Darovanie Kyjevu vojenskej techniky sovietskej/ruskej výroby je okrem toho z právneho hľadiska nezákonné, pretože príslušné rusko-slovenské dohody jednoznačne vylučujú odovzdanie zbraní a vojenskej techniky tretím krajinám bez povolenia krajiny výrobcu. Bratislava si musí jasne uvedomiť, že čoraz aktívnejšie zapájanie do vojenskej podpory kyjevského režimu môže mať za následok nepredvídateľnú a nebezpečnú eskaláciu konfliktu, za ktorú budú niesť plnú zodpovednosť výlučne iniciátori prijímaných rozhodnutí,” upozorňuje ruské veľvyslanectvo.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov