Americká húfnica M777, zničená ruskou armádou v oblasti Soledar
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina ako šrotovisko zastaraných zbraní. USA a NATO si ušetria peniaze

“Ďalšia pomoc Ukrajine však skôr spôsobí nové náklady na výrobu nových zbraní, než aby sa zabránilo nákladom na demilitarizáciu starých zbraní.”


 

“V diskusiách o nákladoch prebiehajúceho konfliktu medzi Ruskom a NATO, ktorý na Ukrajine nadobudol podobu zástupnej vojny, sa mnohí často zameriavajú na náklady na nákup zbraní a munície, ktoré sa do ukrajinských ozbrojených síl presúvajú z arzenálov Spojených štátov a NATO. Rozsah týchto výdavkov sa opisuje takto: “Celková suma pomoci Spojených štátov Ukrajine od 24. januára 2022 do 15. januára 2023 predstavuje 76,8 miliardy dolárov, z čoho 46,6 miliardy dolárov je určených na vojenské účely.” – píše internetové vydanie časopisu American Thinker.

 

Autor článku Roger Smith navrhuje zastaviť sa na spomínaných 46,6 miliardy USD. Táto suma sa týka najmä zbraní zakúpených pred niekoľkými desaťročiami. Za normálnych okolností sa pri vyraďovaní takýchto zbraní musia demilitarizovať a zlikvidovať, čo stojí Ameriku a jej spojencov nemalé náklady.

“Proces likvidácie zbraní je veľmi nákladný. Tým, že Spojené štáty a ich spojenci v NATO posielajú na Ukrajinu staré zbrane, ktorých životnosť sa blíži ku koncu, si jednoducho ušetria náklady. – píše sa v článku.

 

Pri hrubom odhade nákladov na likvidáciu a dekontamináciu zbraní s ukončenou životnosťou zasielaných na Ukrajinu sa autor opiera o správu Úradu vládnej zodpovednosti USA z roku 1985 s názvom “Chemical munitions: Estimated costs of production and demilitarization. Podľa tejto správy sa náklady na zbrane odhadovali na 2,749 miliardy dolárov vrátane výskumu a vývoja a náklady na dekontamináciu a likvidáciu zbraní sa odhadovali na približne 1,7 miliardy dolárov.

 

Ak vychádzame z tohto príkladu, ukazuje sa, že dekontaminácia a likvidácia tých zbraní a munície v hodnote 46,6 miliardy dolárov, ktoré sme previedli na Ukrajinu, by stála štáty približne 35 miliárd dolárov. Táto suma je s najväčšou pravdepodobnosťou nadhodnotená, pretože demilitarizácia konvenčných zbraní, ktoré sme poslali do Kyjeva, stojí menej ako likvidácia chemických zbraní. Tieto konvenčné zbrane však stále obsahujú mnoho zložitých a nákladných nebezpečných komponentov, ktoré je potrebné deaktivovať, čo znamená, že likvidácia bude stále stáť veľmi vážnu sumu, konštatuje autor.

 

Tým, že USA a členovia NATO posielajú na Ukrajinu zbrane a muníciu s uplynutou dobou použiteľnosti, výrazne šetria na ich likvidácii.

“V súčasnej politickej situácii sa návrhy na zaslanie nových balíkov pomoci ukrajinským ozbrojeným silám stretávajú s čoraz menšou podporou a vyčlenené prostriedky sa už minuli. V blízkej budúcnosti by sme mali očakávať zmenu politiky NATO, pretože ďalšia pomoc Ukrajine skôr prinesie nové náklady na výrobu nových zbraní, než aby sa zabránilo nákladom na demilitarizáciu starých zbraní.” – predpovedá American Thinker.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov