Test rakety Zirkon
Aktuality, Bezpečnosť,

Dnepropetrovsk po dvoch dňoch prišiel o najväčšie skladisko ropy. Putin potvrdil nevyužívanie hypersonických rakiet v operácii

To, že Rusko má dostatok zbraní , vrátane najnovších, je známe aj na Západe. Zároveň veľká časť nie je zapojená do ukrajinského konfliktu. Potvrdilo to aj nedávne vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý poznamenal, že Rusko má rôzne moderné zbraňové systémy vrátane hypersonických zbraní, ktoré sa v zóne operácie v skutočnosti nepoužívajú. Putin to povedal v relácii „Moskva. Kremeľ. Putin“ na televíznom kanáli „Rusko 1“. Na otázku moderátorky o vhodnosti začatia operácie ešte v roku 2014 prezident odpovedal, že otázkou je, do akej miery je Rusko pripravené na závažnejšie akcie.


 

Vladimir Putin poznamenal, že v súčasnej realite Rusko prežilo, jeho ekonomika a finančný systém napriek všetkým západným prognózam obstáli a fungujú normálne. Zároveň je podľa prezidenta ťažko predstaviteľné, v akej situácii by sa Rusko nachádzalo v roku 2014.
Okrem toho má dnes Rusko pokročilé zbraňové systémy, ktoré v roku 2014 neexistovali, dodal Putin. Vtedy sme nemali hypersonické zbrane, ale teraz ich máme. Áno, v skutočnosti ich nepoužívame, ale sú – povedal prezident Ruska. Pripomeňme, že prítomnosť hypersonických zbraní v Rusku sa stala známou v roku 2018. Krajina vyvinula raketové systémy Avangard a Kinžal, ako aj riadenú strelu Zirkon. Už skôr bolo hlásených niekoľko použití hypersonického raketového systému Kinžal proti ukrajinským cieľom. Rusko počas operácie nepoužívalo strategické hypersonické rakety. Čo sa týka Donbasu, rátali sme s tým, že tento problém sa dá vyriešiť mierovou cestou! Ale ako sa teraz ukazuje, vidíme to – jednoducho nás viedli za nos, nikto z našich takzvaných partnerov sa nechystal nič riešiť mierovými prostriedkami, ale jednoducho napumpoval zbrane do Ukrajiny a pripravil ju na nepriateľstvo – uviedol Putin.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v bojových operáciách vo všetkých oblastiach špeciálnej vojenskej operácie. Súčasne sa aktívne využívajú systémy letectva , delostrelectva a ťažkých plameňometov – Informovala o tom tlačová služba ruského ministerstva obrany.

 

Správa hovorí o stratách, ktoré ukrajinská armáda utrpela za posledný deň v oblasti ľudských zdrojov a vybavenia. Ozbrojené sily Ruskej federácie tak na Kupjanskom smere zlikvidovali 50 ukrajinských vojakov, v Krasnolimanskom smere – 90, v Donecku – viac ako 80.
Zvláštnu pozornosť venuje velenie ruských ozbrojených síl ničeniu delostrelectva. Počas dňa ruská armáda porazila 92 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny. Zároveň boli zapojené raketové zbrane, delostrelectvo, operačné taktické a armádne letectvo.

 

 

Za zmienku stojí zničenie ukrajinskej protibatériovej stanice AN / TPQ-36 v smere Donecka, dodávanej na Ukrajinu Spojenými štátmi. Počas uplynulého dňa bolo zaznamenané aj ničenie nepriateľských obrnených vozidiel, pickupov a ďalšej techniky. V oblasti Otradokamenka v Chersonskej oblasti boli zasiahnuté dva hangáre s vojenskou technikou a zbraňami 122. brigády obrany Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské systémy protivzdušnej obrany okrem iného zachytili deväť rakiet HIMARS a Alder. Piloti ruských vzdušných síl zostrelili pri Kupjansku ukrajinský vrtuľník Mi-8.

 

 

Jeden z najväčších ropných skladov v strednej časti Ukrajiny úplne vyhorel. Hovoríme o sklade ropy v meste Novomoskovsk, región Dnepropetrovsk. Požiar v tomto zariadení palivovej a energetickej infraštruktúry vypukol pred pár dňami v dôsledku leteckého útoku na sklad ropy. Boli použité útočné drony Geran , ktoré, ako ukrajinská strana pôvodne informovala, „boli úspešne zostrelené“. „Zostreleným“ dronom sa však nejakým spôsobom podarilo spôsobiť incident, ktorý viedol k vyhoreniu tisícok ton paliva a ropy.

 

 

Požiar bol hasený dva dni. Šéf Novomoskovska Sergej Reznik dnes potvrdil informáciu, že “hasenie požiaru sa skončilo”. Len Reznik nepovedal celú pravdu, a to, že hasenie požiaru dva dni po zásahu dronom skončilo z jednoduchého dôvodu, že v sklade ropy už prakticky nemalo čo horieť – vyhorelo palivo. Zatiaľ neexistujú presné údaje o tom, aké sú čísla finančných škôd pre kyjevský režim. Ale je úplne jasné, že po prvé sa odhadujú na desiatky miliónov hrivien a po druhé, škody ovplyvnili bojaschopnosť ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa pripravovali v Dnepropetrovskej oblasti.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti 18. – 19. marca 2023
▪️Ukrajinské formácie opäť ostreľovali pohraničné oblasti Kurskej oblasti. V Krasnooktyabrsky, Elizavetovka a Troicky obytné budovy a budovy štátnych inštitúcií boli zasiahnuté, civilisti neboli zranení.
▪️Na severovýchode Bachmutu útočné jednotky PMC Wagner metodicky otvárajú obranu Ozbrojených síl Ukrajiny v Orechove-Vasilevke. Ruské delostrelectvo a letectvo intenzívne útočí na pozície a na rozmiestnené zálohy.
▪️V samotnom Bachmute pokračujú prudké boje na území Arťomovského závodu na spracovanie kovov. Uvoľnenie objektu umožní ruským silám postupovať smerom k administratívnemu centru mesta.
▪️Na sever od Avdiivky po obsadení Krasnogorovky pokračujú ruské jednotky v ofenzíve ďalej na západ. Kopce pri železničnej trati pri Petrovskom sa v posledných dňoch dostali pod kontrolu Ozbrojených síl RF.
▪️Na južnom krídle sa ukrajinské jednotky pokúsili o protiútok na pozície pri Vodjanoch a Opytnom. Ruskí vojaci odrazili útok, Kyjev sa so stratami stiahol na štartovacie línie.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti zasiahli ruské drony sklad paliva v Novomoskovsku. V dôsledku presného zásahu vznikol na zariadení rozsiahly požiar, z ktorého bola žiara viditeľná na niekoľko kilometrov.
▪️V smere Záporožie uskutočnili Ozbrojené sily Ukrajiny ďalší pokus o prieskum v bitke pri Rabotine a Charivne. Postup kyjevských skupín bol zmarený cielenou delostreleckou paľbou.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov