.
Aktuality, Bezpečnosť,

Osudová chyba banky v Silicon Valley. Kráľ je nahý

O tom, že Ameriku čaká v blízkej budúcnosti kríza, sa začalo hovoriť v polovici minulého roka, keď bolo jasné, že Federálny rezervný systém sa rozhodol sprísniť svoju menovú politiku. Americká centrálna banka začala zvyšovať kľúčovú úrokovú sadzbu, čo odôvodňovala potrebou potlačiť infláciu, ktorá dosiahla rekordnú úroveň. Takáto politika bola ostro kritizovaná: Sprísnenie menovej politiky infláciu nezastaví, ale vyvolá krízu.


 

Po prvé preto, lebo úvery by sa stali nedostupnými pre podniky v nefinančnom sektore. Po druhé, pretože mnohé banky začnú znehodnocovať svoje aktíva. Veď bankové aktíva boli v posledných rokoch vytvorené z dlhopisov a hypoték s veľmi nízkymi úrokovými sadzbami (nízkymi preto, lebo kľúčová sadzba amerického Federálneho rezervného systému sa blížila k nule). Keď FED pred rokom začal zvyšovať svoju kľúčovú sadzbu (v súčasnosti sa pohybuje v pásme 4,50 – 4,75 %), mnohé “dlhé” cenné papiere (najmä štátne pokladničné poukážky) v aktívach bánk, poisťovní a investičných fondov sa začali znehodnocovať. Kto bude platiť nominálnu hodnotu za papier, ktorý má smiešny výnos maximálne 1 až 2 %?

 

Šéf Fedu Jerome Powell sa vlani na jar trochu rozohnil, keď povedal, že súčasťou sprísňovania menovej politiky bude zmenšovanie aktív Fedu predajom jeho portfólia dlhodobých cenných papierov. Americká centrálna banka chcela stlačiť ponuku peňazí v krajine a obmedziť inflačný rast cien. Prvé výpredaje už spôsobili mesačné straty americkej centrálnej banky, takže Fed teraz výpredaj svojho portfólia brzdí. V marci 2022 predstavovala peňažná zásoba 21,8 bilióna USD, teraz je to 21,2 bilióna USD. Je nepravdepodobné, že by sa infláciu podarilo obmedziť takýmito symbolickými škrtmi.

 

Prvou veľkou americkou úverovou inštitúciou, ktorá odhalila svoje skryté straty, bola Silicon Valley Bank – SVB, ktorá sa v rebríčku amerických bánk umiestnila na 16. mieste z hľadiska aktív (212 mld. USD na konci roka 2022). SVB sa dnes prirovnáva k americkej investičnej banke Lehman Brothers, ktorá sa zrútila v roku 2008 a stala sa spúšťačom ďalšej fázy finančnej krízy v rokoch 2007 – 2009. Dovoľte mi len pripomenúť, že SVB sa zrútila 10. marca. Banka bola založená v roku 1983 a špecializovala sa na obsluhu spoločností pôsobiacich v oblasti špičkových technológií (odtiaľ názov “Silicon Valley Bank”). Podarilo sa jej prekonať finančné búrky, ako bol kolaps burzy NASDAQ na prelome 20. a 21. storočia a finančná kríza v rokoch 2007 – 2009.

 

Na prelome druhého a tretieho desaťročia 21. storočia banka zaznamenala prudký rast, pričom vklady sa viac ako strojnásobili zo 62 miliárd USD na konci roka 2019 na 189 miliárd USD na konci roka 2021. A približne v tom istom čase banka urobila osudovú chybu: “pandémia” zasiahla špičkové technológie v Silicon Valley, pričom dopyt po úveroch zo strany začínajúcich high-tech podnikov prudko klesol. SVB Bank začala nahrádzať úvery aktívami v podobe pokladničných a hypotekárnych cenných papierov.

 

Na začiatku roka 2022 bolo 55 % z 212 miliárd aktív banky investovaných do amerických štátnych dlhopisov. Bola to časovaná bomba, ktorá vybuchla. Na konci roka 2022 mala banka na účtoch v hodnote 157 miliárd dolárov len 37 000 vkladov. Výbery z vkladov boli zaznamenané aj pred 10. Marcom.SVB predávala so stratou štátne cenné papiere zo svojho portfólia, aby uspokojila požiadavky klientov s vkladmi. Po predaji cenných papierov v hodnote 21 miliárd USD banka vykázala výslednú stratu 1,8 miliardy USD. Strata prinútila banku oznámiť dodatočnú emisiu akcií v hodnote 1,75 mld. dolárov s cieľom posilniť kapitál. Oznámenie o strate a dodatočná emisia však pôsobili proti banke, čo vyvolalo prepad ceny jej akcií a útek vkladateľov z banky. Akcie SVB sa 9. marca prepadli o 60 %. Klienti si vybrali vklady v celkovej hodnote 42 miliárd USD a nasledoval klasický bankový kolaps. Odborníci analyzujúci príčiny krachu vypočítali, že v skutočnosti boli vklady SVB približne jedenapolkrát vyššie ako aktíva banky vypočítané podľa ich aktuálnej trhovej hodnoty.

 

Takmer súčasne s SVB smerovala ku krachu aj ďalšia kalifornská banka Silvergate Bank, hoci z hľadiska aktív oveľa menšia (11 miliárd USD). Jej klientmi boli prevažne kryptomenové firmy. Problémy banky sa začali minulý rok, keď jej klienti čelili krachu kryptomenovej burzy FTX a začali si z banky vyberať peniaze. Banka začala trpieť stratami z toho, že musela rýchlym tempom predávať cenné papiere. Dňa 8. marca oznámila plány na ukončenie činnosti a likvidáciu. “Silicon Valley Bank je len špičkou ľadovca,” povedal Christopher Whalen, predseda finančnej poradenskej spoločnosti Whalen Global Advisors, ktorá vstúpila do platnosti 10. marca.

 

Predpovedá, že veľkí hráči pravdepodobne prežijú nadchádzajúce výkyvy, “ale mnohé menšie firmy sa poriadne otrasú”. “Mnohé z nich budú musieť navýšiť vlastný kapitál,” povedal Whalen. Odborníci sa 10. marca zaujímali, kto bude ďalší (po SVB). Odpoveď prišla rýchlo. Dňa 12. marca regulačné orgány zatvorili newyorskú banku Signature Bank (aktíva vo výške 110,4 mld. USD). Mnohé ďalšie banky sa tiež ocitli na dne, o čom svedčia burzové kotácie. First Republic Bank (14. v rebríčku amerických bánk z hľadiska aktív) sa rozhodla upokojiť svojich klientov: uviedla, že doplnila dostupné finančné prostriedky prostredníctvom Fedu a JPMorgan. Ukázalo sa však, že to bolo naopak.

 

Dňa 13. marca sa akcie First Republic Bank prepadli o 75 % a obchodovanie bolo zastavené. V ten istý deň sa akcie PacWest Bancorp prepadli o 54 % a obchodovanie bolo zastavené. Akcie spoločnosti KeyCorp klesli o 38 % a obchodovanie bolo tiež zastavené, zatiaľ čo akcie spoločnosti Comerica Inc. klesli o 44 %. Obchodovanie so spoločnosťami Charles Schwab, Western Alliance, PacWest, ZIONS Bancorp, Regions Financial, Customers Bancorp bolo dočasne zastavené z dôvodu prudkého poklesu. Klesli dokonca aj akcie popredných bánk na Wall Street: JPMorgan Chase & Co klesli o 1,3 % a Bank of America Corp o 4,5 %. Vlna paniky presiahla hranice USA a zachvátila aj ďalšie krajiny.

 

Dňa 13. marca klesli akcie európskych a ázijských úverových inštitúcií a stiahli so sebou akciové indexy. Paneurópsky index Stoxx 600 klesol o 2,5 %, akcie európskych bánk v priemere o 6 %, cenné papiere Commerzbank o 12 %, Credit Suisse o 9,4 % a HSBC o 3,5 %. Za menej ako týždeň tak v USA skončili svoju činnosť tri banky s aktívami vo výške 333 mld. Vplyvný miliardár a investor Bill Ackman už 10. marca vyhlásil, že vláda musí rýchlo konať, inak sa začne panické vyberanie vkladov z bánk ako v 30. rokoch minulého storočia.

 

Americký prezident Joe Biden 13. marca povedal, že úrady zaručia vkladateľom SVB prístup k ich vkladom, ale vedenie banky bude brané na zodpovednosť a pravidlá pre úverové inštitúcie sa sprísnia. Súčasný šéf Bieleho domu vyčítal svojmu predchodcovi Trumpovi uvoľnenie požiadaviek na úverové inštitúcie, čo viedlo ku krachu SVB. Donald Trump predpovedá hrozivé dôsledky toho, čo sa deje: “Na základe toho, čo sa deje s našou ekonomikou, sa Joe Biden stane Herbertom Hooverom (americký prezident v rokoch 1929 až 1933) modernej éry. Budeme mať veľkú depresiu, oveľa horšiu ako v roku 1929. Dôkazom mojich slov je, že banky už začali krachovať.

 

Dňa 12. marca bolo okamžite zverejnené spoločné vyhlásenie amerického ministerstva financií, FED-u a FDIC (Federálnej korporácie pre poistenie vkladov). Uvádza sa v ňom, že od 13. marca budú mať vkladatelia SVB a Signature Bank plný prístup k svojim vkladom. Pripomínam, že systém poistenia v USA sa vzťahuje na vklady do výšky 250 000 USD. Približne 95 % vkladov SVB presahovalo poistenú sumu. Vo vyhlásení sa uvádza, ale nie veľmi jasne, že náhrada bude vyplatená aj za vklady, ktoré nie sú kryté poistením. Že Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov získa dodatočnú likviditu na uspokojenie nárokov vkladateľov. Niet pochýb o tom, že zvyšok Ameriky (a možno aj zvyšok sveta) bude pozorne sledovať, ako bude prebiehať záchrana vkladateľov dvoch amerických bánk. Myslím si, že ministerstvo financií, Federálny rezervný systém a FDIC budú musieť čo najrýchlejšie vynakladať prostriedky, aby uspokojili nielen poistenú časť vkladov, ale aj zvyšnú (nekrytú) časť. Dôsledky kolapsu SVB sú rôzne.

 

Americké podniky sa zaujímajú najmä o to, ako môže udalosť z 10. marca ovplyvniť kľúčovú sadzbu Fedu. Jerome Powell pohrozil, že ju bude zvyšovať až do konca roka. Teraz je šanca, že sa tak stane, nulová. Diskutuje sa len o tom, či sa sadzba zmrazí na súčasnej úrovni, alebo sa zníži. A dôsledky udalosti z 10. marca sa už prejavujú v Európe i inde, kde ceny akcií mnohých bánk klesli a naďalej klesajú. Medzi investormi zrejme nastalo akési prebudenie, pochopenie, že aktíva bánk stratili časť svojej pôvodnej hodnoty a nemusia stačiť na pokrytie záväzkov z vkladov. Zatiaľ, našťastie pre ostatné krajiny, nedošlo k žiadnym masovým útokom vkladateľov na banky. SVB je medzinárodná banka s pobočkami a dcérskymi spoločnosťami v Európe, Indii, Izraeli a Číne. Zatvorenie banky znamená zatvorenie jej zahraničných pobočiek a automatické ukončenie poskytovania služieb miestnym spoločnostiam na hlavnej ulici. S cieľom zachrániť stovky britských spoločností, ktoré obsluhovala britská pobočka SVB, sa menové orgány krajiny dohodli so svetoznámou bankou HSBC na odkúpení pobočky za symbolickú 1 libru.

 

Dovoľte mi pripomenúť, že pred takmer 15 rokmi nastala v USA situácia podobná tej, ktorú som načrtol vyššie, v najvšeobecnejšej rovine. Po krachu banky Lehman Brothers mnohí predpovedali, že sa stane to, čo sa stalo v Amerike začiatkom 30. rokov minulého storočia. V 20. rokoch 20. storočia bolo v krajine až 30 000 bánk. Po októbri 1929 do konca roka 1933 skrachovalo 9 000 úverových inštitúcií.

 

Koncom dvadsiatych rokov 20. storočia americké úrady urobili všetko pre to, aby sa katastrofa nezopakovala. Na záchranu bánk boli poskytnuté bilióny dolárov vo forme pôžičiek od Federálneho rezervného systému. Okrem toho federálna vláda poskytla takmer 2 bilióny dolárov rozpočtovej pomoci (za zmienku stojí, že štátne peniaze sa do bankového systému nalievali vo forme nákupu akcií, t. j. došlo k dočasnému alebo technickému znárodneniu bánk na Wall Street). Úrady vtedy zachraňovali prítomnosť presunutím problémov do budúcnosti, a to v podobe prehnanej inflácie aktív FED-u, šialeného zvyšovania peňažnej zásoby, nafukovania akciových bublín, budovania pyramídy verejného dlhu, umožnenia bankám investovať (zrušenie Glass-Stigollovho zákona z roku 1933), uvoľnenia regulácií pre banky atď. To, čo americké menové orgány urobili za posledných pätnásť rokov, nemožno nazvať riešením. Menová a finančná politika sa obmedzila na odďaľovanie krízy a jej presunutie do budúcnosti. A teraz tá budúcnosť prišla. Možno ju presne datovať na 10. marec 2023, keď došlo k bankrotu SVB.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov