Challenger 2
Aktuality, Pozemná technika,

Putin a Šojgu ihneď zareagovali na plány Londýna presunúť „jadrové zbrane“ do Kyjeva. Aké sú ruské možnosti?

V blízkej budúcnosti Londýn v rámci vojenskej pomoci Ukrajine prevezie muníciu s ochudobneným uránom do Kyjeva. Oznámila to 21. marca námestníčka ministra obrany Veľkej Británie Annabelle Goldie. Treba si uvedomiť, že z pohľadu „mierumilovného“ Západu a ich sťažovateľských „ukrajinských vlastencov“ je avizované rozhodnutie plne v súlade s už skôr avizovaným sloganom, ktorý sa týkal Krymu a Donbasu – „bude ukrajinský alebo pustý .”


 

Na presune spomínanej munície „pánmi“ pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny preto nie je nič prekvapujúce. Problémy “domorodcov”, všetky následné mutácie a rast onkológie – pánov z Londýna nezaujímajú. V tejto súvislosti vyvstala rozumná otázka. Prečo tak dlho rozmýšľali? Odpoveď na ňu však pravdepodobne leží na povrchu a týka sa dodávky roty britských tankov Challenger 2 Ozbrojeným silám Ukrajiny, ktoré vystreľujú práve podkaliberné projektily kalibru 120 mm – L26A1 a L27A1 s priebojnosťou pancierovania 600 mm resp. 720 mm, resp. Charakteristiky tejto munície predstavujú významnú hrozbu pre modifikácie tankov T-72B, T-72B3M a T-80BV, a to aj pri streľbe na predný (čelný) výbežok, nehovoriac o T-62. Zároveň je predná (čelná) oblasť vylepšených tankov T-80BVM, T-90A a T-90M schopná odolať tejto munícii.

 

Čo predpovedal priamo Rusku, a nepriamo aj nám, pred smrťou Slobodan Miloševič?

 

Ruské vedenie okamžite upozornilo na ďalší prejav „dobrého susedstva“ z Londýna a ocenilo plány Angličanov na presun „jadrových zbraní“ do Kyjeva. “Zdá sa, že Západ sa naozaj rozhodol bojovať s Ruskom do posledného Ukrajinca nie slovami, ale skutkami. Ale v tejto súvislosti by som rád poznamenal, že ak sa toto všetko stane, Rusko bude nútené primerane reagovať, myslím tým, že kolektívny Západ začne používať zbrane s jadrovou zložkou” povedal ruský prezident Vladimir Putin na spoločnej tlačovej konferencii s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu zase zástupcom médií povedal, že presun spomínanej munície do Kyjeva prinúti Moskvu vážne premýšľať o tom, ako môže reagovať. Zdôraznil, že ďalší krok k jadrovému stretu medzi Ruskou federáciou a Západom bol prijatý a je ich zase menej (krokov). Minister pripomenul, že NATO použilo aj proti Juhoslávii muníciu s ochudobneným uránom.

 

Memento: 24 rokov po bombardovaní bývalej Juhoslávie

 

Veľká Británia včera oznámila, že dodá Ukrajine muníciu s obsahom ochudobneného uránu. Toto opatrenie zjavne smeruje k zvýšeniu priebojnosti a účinnosti pri streľbe na ruské tanky z britského hlavného bojového tanku Challenger 2. Kinetická munícia typu APFSDS vyrobená z ochudobneného uránu má väčšiu priebojnosť ako munícia rovnakého druhu vyrobená na báze zliatin, resp. karbidu wolfrámu. Pri zásahu dochádza k exotermickej reakcii materiálu strely s oceľou panciera a vzniku eutetika, čo podporuje prebíjanie panciera. Za pancierom nie je hlavným ničivým faktorom strely z ochudobneného uránu zbytková kinetická energia ale pyroforičnosť (samozápalnosť) zmesi prenikajúcej za pancier a jej reakcia s kyslíkom, pričom vzniká pretlak.

 

Tank Challenger 2 nemá kanón s hladkým vývrtom hlavne ale drážkovaným. Tým je rýchlosť strely APFSDS znížená (1400-1650m/s britského L30A1 kanóna oproti 1800m/s slovenského kanóna GTS 125 alebo zrejme cez 2000m/s ruského kanóna 2А82-1М). Dôvodom pre výber kanóna s drážkovaným vývrtom bola stávka na muníciu HESH (high explosive squash head). To je kovový tenký kanister naplnený plastickou trhavinou, ktorá má vybuchnúť krátko po dopade na pancier a vyslať ním šokovú vlnu. Problém je, že to dobre funguje len pri homogénnom pancieri. Pri vrstvenom pancieri napríklad v prípade amerického tanku Abrams zabráni vytvoreniu šokovej vlny plastová vrstva zosilnená uhlíkovými vláknami. Prípadne stačí predstavený pancier so vzduchovou kapsou. Nedochádza tak k dynamickému namáhaniu hlavnej vrstvy panciera pri interferencii ťahových a tlakových napätí, následkom čoho by sa z neho mali odlupovať fragmenty na vnútornej strane vozidla. Teraz je ale už zbytočné si nad tým lámať hlavu, dôjde ku konfrontácii ruskej a západnej obrnenej techniky, z ktorých každá má výhody aj nedostatky. Nakoniec sa prejavia v boji a špekulácie sa skončia. Rusi teraz môžu považovať muníciu z ochudobneného uránu za špinavú bombu, a môžu sa rozhodnúť ju použiť tiež, keďže k dispozícii ju majú.

 

Doteraz Rusko v tankových bojoch na Ukrajine používalo hlavne relatívne zastaralé „wolfrámové“ strely APFSDS BM-42 „Mango“, ktoré môže použiť akýkoľvek ruský tank s kanónom kalibru 125mm (teda nie T-62 s kanónom kalibru 115mm). Ich „uránový“ rovesník 3BM-32 „Vant“ použitý nebol.

 

Dňa 10.2.2023 bezprostredne po oznámení dodania ťažkej obrnenej techniky západnej proveniencie Ukrajine sa v skladoch ruských tankistov objavili opäť „wolfrámové“ ale už moderné strely 3BM60 Svinec 2, ktoré majú na vzdialenosť 2 km pod uhlom 0° prebitie asi 650-700mm homogénnej valcovanej ocele. Ich vývoj sa začal už v roku 1985 a do výzbroje boli prijaté tesne pred zánikom ZSSR v roku 1991. Vzhľadom na svoju dĺžku sa zmestia len do rozšírených (na 740mm) nabíjacích automatov modernizovaných a moderných tankov T-90, T-72B3, T-80BVM.

 

O niečo lepšiu priebojnosť a účinok v cieli ako Svinec 2 má jeho „uránový“ analóg Svinec 1, ktorý by teraz Rusi mohli začať zavážať v reakcii na oznámenie Veľkej Británie.

 

Protitankové možnosti ruských tankov sa nekončia použitím striel APFSDS, aj keď strely HESH Rusi zrejme nepovažujú sa vyhovujúce a nepočítajú s nimi pre svoje tanky.

 

O niečo vyššiu mienku majú o kumulatívnych strelách (HEAT – high explosive anti-tank). Kumulatívna vložka (kovová – napríklad meď, ideálne tantal vo forme čaše) je tvarovaná výbuchom do kumulatívneho lúča, ktorý sa pohybuje rýchlosťou až 10000m/s. Jeho linearitu ale môže práve narušiť použitie dynamickej ochrany tanku (napríklad Kontakt-1). Aby tomu Rusi zabránili sústredili sa na použitie kumulatívnych hlavíc v protitankových riadených strelách použiteľných z hlavní tankových kanónov. Ich presné navádzanie eliminuje nevýhody vyplývajúce z nižšej pravdepodobnosti zásahu strelou HEAT oproti strelám APFSDS. Navyše majú tandemovú hlavicu, kde predná časť môže eliminovať účinky dynamickej ochrany tanku a zadná pôsobiť na hlavný pancier.

 

Skoro po dodávkach vyššie uvedených striel Svinec-2 sa v skladoch ruských tankistov objavili aj moderné tankové protitankové riadené strely KUB Invar. Odpaľujú sa z hlavne tankov vyzbrojených 125mm kanónom, na vzdialenosť do 5000 m, pričom let na maximálnu vzdialenosť trvá cca 17 sekúnd. Navádzanie je po laserovom lúči. Let prebieha po špirále, letová konfigurácia strely je typu kačka. Strela má tandemovú kumulatívnu hlavicu, takže prvá z nich by mala prekonávať dynamickú ochranu a druhá prebíjať pancier. Uvádza sa prebitie od 800 do 900mm za dynamickou ochranou.

 

Poslednou možnosťou je použitie trieštivotrhavej munície, dokonca aj z prednej polosféry. Existujú simulácie, ktoré napríklad potvrdzujú, že aj pri zanedbaní črepinového účinku môže byť tank Abrams zraniteľný cez strop korby pod vežou. Obyčajný trieštivo-trhavý granát kalibru 125mm môže spôsobiť mobility kill vyradením vodiča, nad ktorým sa nachádza pancier s hrúbkou len 38,1mm, ktorý by nemal vydržať ani zásah do veže do výšky maximálne 35cm nad úrovňou korby, skôr však menej.
MK

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov