Abdul Hamid II sultán Osmanskej ríše a Erdogan
Aktuality, Bezpečnosť,

V nevyhlásenej tretej svetovej vojne Rusko profituje z politiky Turecka

Na rozdiel od obáv odporcov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa “otrasy zeme” – séria zemetrasení, ktoré zabili viac ako 48 tisíc ľudí a zničili 6217 budov s celkovou škodou približne 100 miliárd dolárov – nestali zámienkou na odloženie parlamentných a prezidentských volieb. V Turecku sa 10. marca oficiálne začala volebná kampaň. Voľby sa majú konať 14. mája V ten deň sa krajina definitívne rozhodne medzi prozápadnou orientáciou so štatútom lojálneho vazala v rámci NATO alebo ďalším posilnením svojej suverenity spoliehaním sa na eurázijských partnerov vrátane Ruska, Číny, Iránu a regionálnych susedov. Pre prezidenta Erdogana budú voľby osudové: buď budú znamenať koniec jeho politickej kariéry, alebo ho vynesú na piedestál porovnateľný s Atatürkom.


 

Lýra v molovej tónine

“Národná aliancia šiestich opozičných strán, ktorá si za svojho jediného kandidáta na prezidenta Tureckej republiky zvolila 74-ročného lídra kemalistickej Ľudovej republikánskej strany (PRP) Kemala Kılıçdaroğlua, sa uchyľuje ku klasickému politickému obratu.

“Dnes sme veľmi blízko k zvrhnutiu tyranského trónu,” zvolal Kılıçdaroğlu deň po svojej nominácii. – Spoločne ukončíme toto šialenstvo.” Na čom je založené toto agresívne sebavedomie? Ekonomika už nie je spojencom vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Ukázalo sa, že nie vždy zvíťazila spravodlivosť, najmä keď stavební baróni, ktorí postavili celé štvrte s nekvalitnými materiálmi a bezpečnostnými technológiami, dostali od štátu amnestiu. Miestni odborníci tvrdia, že práve chybné základové dosky a železobetónové dosky spôsobili, že budovy sa zrútili ako domčeky z kariet a v troskách pochovali desaťtisíce nevinných obyvateľov. Podľa predbežných odhadov majú stavbári na svedomí 20 až 30 % všetkých obetí.

 

Ukázalo sa, že aj formálne udržateľný rozvoj – ekonomika zostala v roku 2022 jedným zo svetových lídrov z hľadiska rastu HDP – má tienistú stránku a vratké základy. Erdogan manuálne riadi centrálnu banku, nedovoľuje zvyšovať úrokovú sadzbu, aby lacné peniaze (lacné úvery) udržali podnikanie nad vodou. Vyššie ceny energií znehodnocujú tureckú líru (výmenný kurz líry k americkému doláru klesol v priebehu roka 2022 o 40 %). Vyschnutý prílev turistov z Ruska a Ukrajiny (tvoria približne 23 % všetkých návštevníkov) dostal toto mimoriadne dôležité odvetvie pre napĺňanie rozpočtu do útlmu. Dopyt po nehnuteľnostiach zamrzol na bode mrazu. Odvrátenou stranou Erdoganovej dirigistickej taktiky pri poskytovaní úverov podnikom je neustále sa zrýchľujúca inflácia. V roku 2023 sa predpokladá rast HDP na úrovni 3 % a ročná spotrebiteľská inflácia na úrovni 42,5 %. Hlavnú záťaž ponesú chudobní a stredná trieda, sústredená najmä v mestách, kde je najmenej tých, ktorí volia Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) a Erdogana.

 

Rozpory v opozícii

Triumfu opozície, kemalistov a tých, ktorí sa k nim pridali, by mohlo brániť niekoľko okolností. Výrečným rozkolom v opozícii bolo demonštratívne stiahnutie podpory Kemala Kılıçdaroğlua ako jediného kandidáta Národnej aliancie zo strany pani Meral Akşenerovej, líderky Strany dobra. Táto 66-ročná stredopravá politička obvinila Kılıçdaroğlua z toho, že vykrútil ruky ostatným členom aliancie šiestich strán:

“Nechali nás vybrať si medzi smrťou a maláriou.” Podľa novinárov to bolo povedané “tónom pripomínajúcim vyhlásenie vojny”. Oponenti pripomenuli jej dlhú “históriu zbehnutia a zrady” vrátane toho, že v prezidentských voľbách v júni 2018 odmietla podporiť kandidáta PPR, ktorého bola členkou. Namiesto toho sa sama stala uchádzačkou o post hlavy štátu.

 

Demarš Železnej lady vyvolal urýchlený útek mnohých funkcionárov a aktivistov z jej Dobrej strany, ktorej filozofia sa označuje za krajne pravicovú. V septembri 2022 Meral Akshenerová vyhlásila “Imigračnú doktrínu a strategický akčný plán”, ktorý predpokladal najprv koncentračné tábory na izoláciu nelegálnych migrantov a potom ich nútené vysťahovanie do roku 2026. Podľa jej slov sa Turecko stalo “skladiskom imigrantov” a “takmer smetiskom” pre Európu, ktorá týchto utečencov nepotrebuje. Prvoradým cieľom, ktorý postuluje Meral Akshener, je ochrana “demografického zloženia Turecka a tureckej identity”.

 

V rámci PPR a ďalších pravicových strán, ako upozorňuje novinárka Ayşe Çavdar, existujú rôzne názory na to, čo znamená turecká identita. Lakmusovým papierikom by mohlo byť riešenie dilemy, ktorá sa v Turecku stala súčasťou politického folklóru:

“Predpokladajme, že dvaja muži spadnú do mora, jeden z nich je nemoslimský Turek a druhý je moslim, ale nie Turek. Máte dosť síl na to, aby ste zachránili len jedného z nich. Ktorého z nich by ste zachránili?” Pre bezúhonných nacionalistov je odpoveď jednoznačná: moslimský Turek. Pre stúpencov AKP a Erdogana by sa za správnu vo väčšine prípadov považovala buď druhá možnosť, alebo neexistujúca syntetická verzia oboch odpovedí. V každom prípade je možný odchod Meral Akshenerovej pre Národnú alianciu výraznou stratou: kým v čase vstupu do aliancie získavali “dobrí chlapci” okolo deväť percent hlasov, teraz bolo za nich ochotných hlasovať 17 percent voličov.

 

Mnohí analytici považujú výber Kemala Kılıçdaroğlua za jediného kandidáta NA za strategickú chybu. Alevi (subetnická kultúrno-náboženská komunita) narodený v početnej rodine a prezývaný “Gándhí” / “Gándhí Kemal” pre svoj stoický pokoj, ktorému však chýba charizma tribúny platformy, bledne v porovnaní s takými pestrými politikmi jednej strany, ako sú Ekrem Imamoglu, starosta Istanbulu, a Mansur Yavash, starosta Ankary. Voľba však už padla.

 

Prečo je Erdogan kamarát s Ruskom

 

Kurdský faktor

Napriek tomu sa nad Ak-Sarayom, sídlom tureckého prezidenta (palác je 50-krát väčší ako Biely dom vo Washingtone), sťahujú mračná. Napriek bojom v pestrej opozícii sú jej šance na víťazstvo podľa západných a prozápadných analytikov väčšie ako kedykoľvek predtým. Cengiz Candar, prominentný turecký publicista, sa domnieva, že zemetrasenia v Turecku zničili nielen oblasť veľkú ako Portugalsko, ale aj Erdoganovu kariéru. Predpovedá, že zvíťazí opozícia, a to s prevahou pre Erdogana, ale len v prípade, že Kurdi budú hlasovať za alianciu. Kurdský faktor by zrejme mohol byť tým závažím, ktoré nakloní misky váh v prospech Kılıçdaroğlua, ktorý pochádza z prevažne Kurdmi obývaného regiónu Dersim.

 

“Približne tretina Kurdov, ktorí sú konzervatívni sunniti, tradične volí Recepa Tayyipa Erdogana,” poznamenáva Aurélien Denizo, nezávislý výskumník špecializujúci sa na Turecko. Zvyšné dve tretiny však ako zvyčajne patria k systémovým disidentom a stavajú sa proti úradom, ktoré im upierajú právo byť považovaní za samostatný národ a registrujú ich ako “horských Turkov”. Mithat Sankar, spolupredseda prokurdskej Demokratickej strany národov (DPN), ktorá obhajuje práva národnostných menšín, transparentne naznačil, že nenavrhne vlastného kandidáta a podporí Kilicdaroglua. DPN je treťou najvýznamnejšou politickou silou v krajine a zvyčajne ju podporuje 10 % voličov. Ak by vznikla aliancia medzi DPN a piatimi opozičnými stranami na čele s Kılıçdaroğluovými Republikánmi, Aurélien Denizo predpovedá, že Národná aliancia by mohla vyhrať prvé kolo volieb.

 

Prijateľný status quo

Aké sú riziká pre Moskvu, ak sa k moci dostane nominant Národnej aliancie? Pravdepodobne sa zabudne na skutočnosť, že Turecko od čias Kemala Atatürka sledovalo skôr pragmatický kurz voči ZSSR/Rusku (počas druhej svetovej vojny neotvorilo druhý front na svojich južných hraniciach), hoci si plnilo svoje povinnosti ako člen NATO (umiestnenie rakiet stredného doletu Jupiter pri Izmire s doletom 2400 km viedlo ku kubánskej kríze). Nech už Erdogana v Ak Sarai vystrieda ktokoľvek, nový prezident bude vystavený intenzívnemu a rafinovanému tlaku zo strany USA a celého kolektívneho Západu. Keďže Erdoganovi chýba dôveryhodnosť, sotva mu bude schopný odolať, a preto sa pridá na protiruský front.

 

Začiatkom januára na stránkach denníka Wall Street Journal John Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť v administratíve Donalda Trumpa, označil tureckú zahraničnú politiku za “zradnú” a vyzval Západ, aby podnikol “rázne kroky” na zabezpečenie víťazstva opozície v prezidentských voľbách. Bolton uviedol, že ak voľby nebudú “slobodné a spravodlivé” (čítaj: ak opozícia prehrá), “bude to posledný spúšťač pri rozhodovaní o tom, či zrušiť členstvo (Turecka) v NATO”. Prečo je pre nás Erdoğan príťažlivý a prečo je dialóg medzi Ankarou a Moskvou pri všetkých rozdielnych názoroch za jeho vlády prístupný a uskutočniteľný?

 

Je zemetrasenie v Turecku len začiatkom seizmických a politických katakliziem na Zemi? Predpovede odborníkov

 

Podľa Alexandra Dugina “hlavnou vecou Erdogana je jeho stabilné zameranie na suverenitu. To je hlavný bod jeho politiky. Všetky jeho aktivity ako hlavy štátu sú postavené na tejto osi”. V januári Etem Sançak, podpredseda strany Vatan, vyhlásil, že “NATO sa nás snaží postaviť proti nášmu susedovi Grécku. Turecko vystúpi z NATO o päť až šesť mesiacov…

 

Vidíte protinacistické akcie vo Švédsku a Holandsku. Odchod z NATO sa stal naliehavým a nevyhnutným.” Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že 80 % tureckých občanov sa domnieva, že USA vedú nepriateľskú a deštruktívnu politiku voči ich krajine. Je možné, že tvárou v tvár tlaku na Turecko zo strany Západu dôjde k situačnej jednote politických síl, pre ktoré je zachovanie nezávislosti Turecka, a teda voľnej ruky v zahraničnej politike, najdôležitejším princípom existencie národa. A to podporí súčasného prezidenta vo voľbách v roku 100. výročia vzniku Tureckej republiky. V kontexte nevyhlásenej tretej svetovej vojny Rusko objektívne profituje zo zachovania politického status quo v Turecku.

Vladimír Michejev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov